URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2019, 15:11

ANOSR: Încă un debut de an fără ministru, încă un an într-un sistem educațional fără direcție

ANOSR: Încă un debut de an fără ministru, încă un an într-un sistem educațional fără direcție (sursa foto: digi24.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu prilejul începutului unui nou an universitar, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) face din nou un apel la soluţionarea unor probleme mari ale învăţământului superior, care afectează atât calitatea vieţii de student, cât şi a studiilor pe care aceştia le fac.

Încă un an fără ministru

Prima pe lista problemelor este întâmpinarea anului universitar fără un ministru al Educaţiei.

"Acesta este al doilea an universitar consecutiv care începe fără un ministru al educaţiei naţionale. Acest fapt, dar şi lipsa de continuitate, viziune şi adoptarea de măsuri discreţionare, cauzate de schimbarea a 28 de miniştri în ultimii 30 de ani, constituie deficienţele ce determină starea de fapt a învăţământului superior", au transmis reprezentanţii ANOSR. 

Subfinanţare şi nebăgare în seamă 

Subfinanţarea învăţământului superior rămâne probabil cea mai mare problemă a sistemului din educaţie. Concret, la începutul anului Ministerul Finanţelor a propus pentru Educaţie suma de 3,02% din PIB. Anul trecut, propunerea de buget a fost de 23,79 miliarde lei, potrivit Guvernului, adică 2,57%. Asta înseamnă a creştere cu doar 0,45 puncte, foarte puţin în comparaţie cu alte state din Europa. 

Acest fapt, explică studenţii, a dus la declanşarea fenomenului "brain drain", adică plecarea studenţilor la universităţi din străinătate. "Pentru a diminua rata de absolvenţi care părăsesc ţara după terminarea studiilor cu scopul de a-şi defini un parcurs profesional în străinătate, ANOSR militează constant pentru investirea în infrastructura ştiinţifică şi tehnologică şi actualizarea programelor de studii", se arată în comunicat. 

De asemenea ANOSR mai atrage atenţia şi asupra neglijării eticii şi integrităţii academice. "Acest lucru este susţinut prin faptul că au existat ocupanţi ai unor funcţii de demnitate publică care şi-au plagiat tezele de doctorat. În acest sens, ANOSR a militat pentru şi a reuşit introducerea cursurilor de etică şi deontologie universitară pentru toate ciclurile de studii, cu caracter opţional pentru licenţă şi obligatoriu pentru masterat şi doctorat", mai transmit reprezentanţii studenţilor. 

Fără cămine

O altă problemă adusă în faţă de ANOSR este lipsa de interes a autorităţilor, în ceea ce priveşte construirea de cămine studenţeşti. În anul universitar precedent nu a fost finalizat niciun cămin pentru studenţi, în contextul în care locurile de cazare sunt suficiete doar pentru aproape 24% din cei 449.350 de studenţi din România.

"ANOSR susţine asigurarea de şanse egale pentru fiecare persoană ce îşi doreşte să urmeze studii universitare, având în vedere faptul că România se află pe ultimul loc la nivel european în ceea ce priveşte ponderea populaţiei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani ce a absolvit studii superioare", mai transmite reprezentantul federaţiei. 

Chiar dacă numărul de probleme vechi şi încă nerezolvate rămân la fel, reprezentanţii studenţilor transmit că vor milita în continuare pentru schimbarea sistemului educaţional. "ANOSR luptă pentru apărarea drepturilor, reprezentarea intereselor studenţilor şi va continua demersurile pentru a spori dezvoltarea învăţământului superior", se mai arată în comunicat. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON