URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 31 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 17 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare Euroins, aspect foarte discutat în spațiul public. Cu toate acestea, nici comunicatele oficiale, nici știrile de presă nu prezintă întreaga realitate a acestui act, astfel încât se pot crea confuzii în practică, majoritatea fiind, evident, profitabile statului, care „scapă” de niște datorii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
09 Martie 2023, 11:58

Angajații din privat ar putea primi vouchere de vacanță plătite de stat

Angajații din privat ar putea primi vouchere de vacanță plătite de stat foto generic, playtech.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca bugetarii, și angajații din mediul privat ar putea primi vouchere de vacanță de la stat, conform unei inițiative depuse zilele trecute în Senat. Dacă proiectul va fi adoptat, angajații ar putea primi 1.450 de lei anual.

Potrivit site-ului cursdeguvernare.ro, de măsură ar beneficia circa 4,2 milioane de angajați.

În prezent, de această facilitate se bucură doar angajații din sectorul public.

Proiectul de lege privind acordarea voucherelor și pentru cei din privat a fost depus marți în Senat, de 130 de parlamentari ai coaliției de guvernare.

Prin această măsură, care ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, efortul bugetar pentru acordarea acestor vouchere de vacanță salariaților din mediul privat a fost estimat la circa 6,1 miliarde de lei, dar inițiatorii consideră că peste jumătate, mai exact între 60% și 65% se va reîntoarce la buget, sub formă de TVA, taxe, impozite pe salarii și pe profit.

Dacă măsura va fi adoptată, voucherele vor putea fi folosite numai în țară.

Sursa citată arată că, prin acest demers, statul încearcă să compenseze lipsa de atractivitate a turismului românesc precum și deficitele de miliarde de euro produse de industria HoReCa în ultima perioadă, inclusiv din cauza pandemiei de Covid.

Inițiatorii consideră că impactul voucherelor de vacanță acordate angajaților din sectorul public a fost o ”gură de oxigen” pentru industrie, multe afaceri reușind să rămână în viață datorită acestora.

Profit.ro scrie că, în prezent, legislația prevede că pe lângă instituțiile publice care acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, și ceilalți angajatori, din mediul privat, care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda vouchere de vacanță. Cu alte cuvinte, acordarea voucherelor în mediul privat este opțională și lăsată la atitudinea angajatorului, care le suportă integral. În plus, nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de vouchere de vacanță de către angajatorii privați reprezintă contravaloarea a maximum 6 salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
te ia groaza stiind ca nimic nu e gratis si ca banii publici nu sunt creati de stat, ci impozitati de la oameni
Romani, asteptati-va la cresteri de taxe in continuare, si mai multe, si mai mari. 1) politic/ideologic PNL s-a facut de kkt cu alianta cu PSD, sper sa vad cum Forta Dreptei, PMP le da o lectie despre cum sa aperi interesul national si sa fii ptr o piata libera. Local il avem pe Bolojan (care l-ar fi preferat pe Ludovic oricum), dar national, sunt de toata jena. 2) macroeconomic ptr dezvoltarea tarii si turismului, tot un esec e: dai subventie ca romanii sa faca turism in zone jalnice si sa nu vada ce e frumos in alte tari, in loc sa dai banii aia pentru autoritatile locale ca si cofinantare pentru dezvoltare, pentru asfaltari, pentru curatarea gunoaielor in rezervatii si parcuri nationale, ptr accesul turistilor, ptr. colectarea apelor uzate (imi imaginez ce lasa in urma Arieseni/Vartop dupa ce trag apa toti turistii) si altele. Macar pe vremea lui Basescu se vorbea de ski in Romania, si partiile facute la Vartop si la Transalpina/Voineasa in foste zone dezinsdustrializate, o masura economica mult mai buna!
Postat 09 Martie 2023, 14:30 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5545 RON
  • 1 EUR = 4.9485 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON