URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2021, 13:35

Ambasadorul României în Italia, conferință la Oradea: "Să ne controlăm emoţiile înainte să ne controleze ele pe noi" (FOTO / VIDEO)

Ambasadorul României în Italia, bihoreanul George Bologan, s-a aflat duminică la Oradea, unde a susţinut, la Catedrala Sfântul Nicolae, o conferinţă care, pe scurt, s-ar putea traduce ca o lecţie de bunătate. Pornind de la exemplul biblic al lui Cain şi Abel, Bologan a făcut apel la oameni să lase la o parte invidia, orgoliile şi minciuna, să înţeleagă "acest sindrom a lui Cain", să cugete la el şi să îşi stăpânească emoţiile înainte să ne controleze ele.

Cain şi Abel, azi

Conferinţa "Unde este Abel, fratele tău? Sindromul Cain. Reflecţii despre om şi lume" s-a derulat începând cu ora 19, participând, între alţii, numeroase VIP-uri locale, ca de pildă senatorul Gheorghe Carp, medicii Gheorghe Bumbu, Ovidiu şi Ligia Burtă, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, directorul Spitalului Municipal Gavril Curteanu, Laurenţiu Chiană, şeful ITM Bihor Marius Rotar, interpreta de muzică populară Florica Bradu ori fostul şef al Poliţiei Bihor, Liviu Popa.

Evenimentul a fost moderat de episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, şi a luat cuvântul şi primarul Florin Birta, cel din urmă anunţând şi că, împreună cu preşedintele CJ şi cu ambasadorul, pregătesc "un proiect prin care bihorenii din lume, din toată lumea, să aibă un punct de reper".

Execuţii cu "like-uri"

În discursul său, Bologan a făcut o paralelă între personalitatea smerită a lui Abel (dând chiar exemplele unor lideri smeriţi de succes, precum Angela Merkel), în antiteză cu cea mâncată de invidie a fratelui său Cain, extrapolând tema biblică în teme actuale pornite din "sindromul lui Cain".

Conferinţa a fost presărată inclusiv cu studii şi citate din psihologi, filosofi şi chiar psihanalişti, ca de exemplu Nietzsche şi Freud, iar Bologan a transpus gestul lui Cain, care și-a ucis fratele, în "păcatele" lumii de azi: invidia, minciuna, crima, lipsa de empatie, abordând inclusiv tema crimelor în masă ori a dezinteresului faţă de problemele semenilor.

Ambasadorul a atins inclusiv problema manipulărilor, arătând că execuţiile publice s-au mutat din piaţa publică în presă şi în online, "făcând așa încât o bună parte a consumatorului de informaţii să strige, la fel ca cei din Ierusalim: «Răstigneşte-l»". "Nu mai ieşim în piaţă, dăm like-uri", a spus el.

Să schimbăm lumea

În final, Bologan a făcut un apel la cei prezenţi să lase invidia deoparte, să manifeste mai multă empatie faţă de cei din jur, să se implice, să facă lucrurile bine şi să nu se lase stăpâniți de emoţii.

"Dacă sunteţi credincioşi, haideţi să schimbam lumea! Să ne controlăm emoţiile înainte ca acestea să ne controleze pe noi. Pentru că ne credem mari, puternici, tari, cei mai buni... Să încercăm să ne folosim energia pentru lucrurile pe care putem să le influenţăm în pozitiv", a spus Bologan.

Conferinţa a fost organizată de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, sub patronajul Primăriei Oradea şi a strâns circa 100 de participanţi.

În final, PS Bercea le-a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi i-a îndemnat pe toţi să cugete la acest "sindrom al lui Cain". "În această seară, după conferinţa domnului ambasador, putem să ne-ntrebăm fiecare: «Cine este fratele meu? Doar cel care este de sânge cu mine? Sau fratele meu este şi domnul ambasador, şi domnul primar, şi toţi cei care suntem în această seară aici, în catedrala Sfântul Nicolae?». Şi atunci niciunul dintre noi nu vom mai avea această tendinţă de a merge pe sindromul lui Cain", a spus episcopul Virgil Bercea.

FOTO / VIDEO: Paul Lelea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
UNDE ESTE ABEL,FRATELE TĂU?
FELICITĂRI GEORGE BOLOGAN! PROFUND, ACTUAL, ELOCVENT ȘI EMPATIC! RESPECT ȘI APRECIERI PENTRU TOT CEEA CE FACI! NU UITA CĂ EȘTI ROMÂN!
Postat 31 August 2021, 03:30 de ADI-MSC
"Casa mea e casă de rugăciune, iar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari!"
Simbolică prezența în auditoriu a vameșului și a zelotului, ca să nu mai vorbim de cea a fariseului și a femeii păcătoase... Frumos discurs, generoasă temă, păcat că lumea a venit doar pentru un "must be there" și probabil că nu a reținut mai nimic. Nu trebuie renunțat, nu vă descurajați...
Postat 30 August 2021, 16:33 de decalog
si catedrala plina
frumos, frumoasa conferinta, predica.
Postat 30 August 2021, 16:09 de unu
vorbe bune
ce minunate vorbe din gura dlui ambasador! are mare dreptate in ceea ce zice si face: imnul nostru se potriveste de minune majoritatii cetatenilor, blocati in micimea si negriciunea mintii, condusi de "invidia, minciuna, crima, lipsa de empatie, abordând inclusiv tema crimelor în masă ori a dezinteresului faţă de problemele semenilor."
Postat 30 August 2021, 15:51 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON