Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, dată în urmărire internaţională pentru executarea unei pedepse de 4 ani de închisoare, a fost prinsă în Italia, a anunţat, vineri seara, inspectorul-şef al Poliţiei Române, Liviu Vasilescu. Bica a fost condamnată în 2019 pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender.
"Alina Bica Mihaela, urmărită internaţional, cu mandat european, pentru infracţiunea de favorizarea infactorilor, fiind condamnată la 4 ani, şi Bene Ioan, urmarit internaţional cu mandat de arestare, fiind condamnat 6 ani şi 2 luni pentru fals în înscrisuri şi uz de fals, sunt în custodia colegilor din Italia. Vor fi prezentaţi unei instanţe care va dispune demersurile de a-i aduce în ţară. Au fost descoperiţi în aceeaşi zonă", a afirmat şeful IGPR, potrivit Digi24.ro.
În cursul anului 2013, omul de afaceri Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul Alinei Bica pentru a obţine o condamnare cu suspendare în dosarul RAFO, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, a aflat Direcţia Naţională Anticorupţie. Alina Bica le-a solicitat subordonaţilor săi de la DIICOT să ceară în instanţă condamnarea lui Tender la o pedeapsă cu suspendare, aminteşte Hotnews.ro.
În primăvara anului 2013, Ovidiu Tender era judecat în dosarul ''RAFO'', instrumentat de DIICOT, în care rechizitoriul a fost întocmit de Bica. Atunci, omul de afaceri a pus, prin avocaţii săi, la dispoziţia lui Ionuţ Florentin Mihăilescu - fost ofiţer de poliţie judiciară şi consilier al Alinei Bica - documente privind respectiva cauză penală, în scopul consultării şi exprimării unei opinii, atât de el, cât şi de către Bica, pentru a avea şansa unei soluţii favorabile.
"Având în vedere relaţia existentă între Mihăilescu Ionuţ Florentin şi Bica Alina Mihaela, numitul Tender Ovidiu i-a cerut sprijinul magistratului prin intermediul angajatului şi avocaţilor săi în vederea formulării unei apărări favorabile inculpatului Tender Ovidiu, luând în considerare că procurorul Bica Alina Mihaela a fost cel care a instrumentat dosarul şi a dispus trimiterea în judecată a acestuia. Pentru sprijinul acordat, în scopul arătat mai sus, Mihăilescu Ionuţ Florentin, angajat al SC Prospecţiuni SA, firmă deţinută de Tender Ovidiu, a beneficiat de un card emis de Unicredit Bank, în care îi sunt virate diferite sume de bani. De asemenea, din actele şi lucrările dosarului nr. 393/P/2013 a rezultat că Mihăilescu Ionuţ Florentin şi Bica Alina Mihaela au dobândit bunuri imobile (teren), iar, pentru disimularea provenienţei acestora, actele de proprietate au fost întocmite pe numele lui Gavrilă Ştefan şi pe numele altor persoane interpuse", arăta la acea vreme DNA.
Într-o perioadă, Alina Bica s-a refugiat în Costa Rica, unde a fost prinsă şi a stat în arest preventiv, însă ulterior a fost eliberată.
Pe de altă parte, în iunie 2018, fosta şefă a DIICOT a fost achitată în dosarul ANRP (Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților) pentru luare de mită şi abuz în serviciu. În acelaşi dosar, omul de afaceri Dorin Cocoş a fost condamnat la 3 ani, o lună şi 10 zile cu executare pentru trafic de influenţă, iar fiul acestuia, Alin Cocoş, a fost achitat. Dorin Cocoş trebuie să plătească daune de 19 milioane euro.
Agerpres.ro scrie că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis suspendarea judecării în apel a procesului ANRP - Alina Bica, până când Curtea de Justiţie a Uniunii Europene se va pronunţa asupra unor sesizări privind aplicarea deciziei CCR de rejudecare a unor dosare de corupţie.
În ceea ce-l privește pe omul de afaceri Ioan Bene, acesta a fost dat în urmărire la data de 31 ianuarie 2018 după ce s-a sustras încarcerării. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe acesta la 3 ani şi 8 luni închisoare în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi trebuia să fie încarcerat la Penitenciarul Gherla.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.