URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2020, 18:35

Alianţa USR-PLUS Bihor și-a lansat candidaţii la alegerile locale, în prezenţa lui Dacian Cioloş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, de anul trecut membru în Parlamentul European după un mandat de premier în 2016 şi, anterior, unul de comisar european pentru agricultură, a asistat marţi la lansarea publică a garniturii de candidaţi USR-PLUS pentru alegerile locale din Bihor, eveniment desfăşurat în Cetatea Oradea.

A treia forţă

Într-un scurt discurs introductiv, Cioloş a afirmat că Alianţa USR-PLUS este a treia forţă politică a României şi "vine cu profesionişti care pot reclădi România aşa cum ne-o dorim". Referindu-se la Oradea, fostul premier tehnocrat a spus că este un "oraş european, conectat, cu viziune şi care ştie să lucreze pentru comunitate".

În ce priveşte candidaţii USR-PLUS, Dacian Cioloş a afirmat că sunt buni profesionişti în domeniile lor de activitate şi au decis să se implice în lupta politică pentru că au bune intenţii pentru comunităţile în care trăiesc, legând acest lucru de contextul pandemiei, în condiţiile în care viitorul candidat pentru Primăria Oradea, Ioana Mihăilă, este medic, iar cel pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

"Avem nevoie de cineva care are şi profesia asta, nu numai atracţia pentru a lucra pentru oameni", a spus Cioloş.

Ecologism, sănătate şi educaţie

În discursul său, Ioana Mihăilă a răspuns la întrebarea "de ce candidez într-un oraş unde există doar cuvinte de laudă pentru administraţia locală existentă?" spunând, cu tâlc, că sâmbăta trecută a văzut o femeie în vârstă care a căzut "în plin soare pe un trotuar de 50 centimentri, pe lângă care maşinile circulă cu viteză". Ea a spus că "vegetaţia, arborii, umbra, zonele cu adevărat pietonale, nu sunt mofturi", nefiind suficient ca "oraşul să arate frumos în vederile şi pozele turiştilor", ci trebuind să fie şi "un spaţiu primitor pentru locuitorii lui, indiferent de cum aleg aceştia să se deplaseze".

Mihăilă a vorbit despre mobilitate urbană durabilă, spunând că aceasta trebuie să însemne asigurarea de condiţii nu doar pentru şoferii care merg cu maşina la serviciu, ci şi pentru "pensionarul care alege să meargă pe jos până la magazin, şi pentru copilul care merge cu transportul în comun până la şcoală, şi pentru tânărul care se deplasează cu bicicleta spre locul de muncă".

De asemenea, ea a afirmat că dacă va fi aleasă va acorda mai multă importanţă vieţii culturale, educaţiei şi sănătăţii, pentru că "un dolar investit astăzi în educaţie va produce mai târziu, peste ani, 6 dolari".

Alături de micii întreprinzători

La rându-i, Simona Bişboacă a afirmat că doreşte să pună în serviciul public experienţa căpătată ca specialist în industria alimentară, cercetător, inventator şi antreprenor în domeniu, spunând că dacă va fi aleasă, va promova conceptul de dezvoltare durabilă pentru "diminuarea inechităţilor urban – rural" dintre localităţile judeţului Bihor.

Concret, Bişboacă a spus că va stimula "parteneriate între producătorii agricoli, procesatori, comercianţi, industria ospitalităţii şi consumatorul final", ceea ce în timp va determina creşterea nivelului de trai, înmulţirea locurilor de muncă, stoparea exodului tinerilor în străinătate, ba chiar ar putea convinge pe unii dintre românii plecaţi să se întoarcă.

"Consiliul Judeţean ar trebui să fie alături de micii întreprinzători din toate colţurile judeţului. Noi avem capacitatea de a genera idei şi de a le implementa în folosul comunităţii", a spus Bişboacă.

Candidaţi şi candidaţi

O parte din cei circa 40-50 susţinători ai Alianţei USR-PLUS prezenţi la eveniment vor fi ei înşişi candidaţi la primăriile altor oraşe şi comune din judeţ, dar şi la mandate de consilieri judeţeni.

După cum a anunţat preşedintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, la Consiliul Judeţean vor candida Ciprian Barna, Andrei Acs, Mihai Şvab, Dan Popa şi Traian Cosor, în vreme ce pentru Consiliul Local Oradea candidaţii Alianţei sunt Delia Ungur, Vasile Dumitriu, Bogdan Cosma, Marius Şovarschi, Adrian Derban, Norbert Barta. Dehelean nu a precizat dacă ordinea în care a citit numele acestor candidaţi va fi şi cea de pe buletinele de vot.

De asemenea, la lansarea din şanţul Cetăţii au mai fost prezenţi candidaţi la primării precum Carmen Lezeu (Sântandrei), Sorin Briscan (Beiuş), Sebastian Bradea (Aleşd), Cătălin Sime (Nojorid) şi Alin Ţigan (Vaşcău).

O parte din aceştia au intrat deja în logica electorală, purtând măşti de protecţie având inscripţionate pe ele sigla Alianţei.

Fără PSD! Cu PNL, dar cu condiţii

Întrebaţi despre viitoarele coaliţii pe care le-ar putea face Alianţa USR-PLUS după alegerile locale pentru a conduce Oradea şi Bihorul, reprezentanţii acesteia nu au vrut să spună cu cine preferă să facă acest lucru, însă au răspuns cu cine nu sunt dispuşi să colaboreze: "Există preferinţe pe care le excludem din start, evident că nu cu PSD!", a spus Ioana Mihăilă, continuând că "în Oradea alegerea naturală este cu PNL, dar dacă această coaliţie va fi făcută, ea va fi condiţionată de susţinerea acestor propuneri pe care le facem".

Solicitată de BIHOREANUL să spună dacă va fi de acord cu continuarea proiectelor edilitare începute de actuala administraţie liberală, susţinând, de pildă, proiecte pentru asfaltări de noi străzi sau, dimpotrivă, opunându-li-se pentru a nu diminua din spaţiile verzi, Mihăilă a afirmat că va susţine lucrările începute "câtă vreme betonul va fi umbrit de arbori", pentru că "lucrurile acestea nu se exclud reciproc".

Cu Bolojan se poate discuta

Pe de altă parte, profitând de prezenţa fostului premier, BIHOREANUL l-a întrebat pe Dacian Cioloş care este semnificaţia imaginilor frecvente difuzate de presă în anii trecuţi în care era surprins alături de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, ba într-un local din Bucureşti, ba la Bruxelles, acesta răspunzând că a putut colabora şi crede că va mai putea colabora cu edilul liberal.

"Am discutat, evident, despre lucruri şi proiecte politice care pot fi făcute pentru România şi pentru comunităţile locale", a spus Cioloş, adăugând că şi pe viitor "vom face majorităţi şi parteneriate pe bază de proiecte şi obiective comune", deoarece "din fericire, Ilie Bolojan este genul de politician cu care poţi să discuţi asemenea lucruri".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Au inceput sa se limpezeasca apele
S-a lamurit lumea cum e treaba si cu USR-ul asta. Daca liderii de prim rang si-au dat demiia, cu explicatii cat se poate de clare, ce sa mai discutam. Lasa-ne, USR-ule!
Postat 15 Iulie 2020, 22:57 de Sunlight
@CrisDumi
Citez dintr-o postare a lui Andrei CARAMITRU: ,,Clasarea dosarului 10 August este o linie roșie absoluta. E făcută de o sefa DIICOT numita de guvernul PNL. Sa va fie rusine. Eu nu pot tolera așa ceva. Este inimaginabil. Este o ticăloșie mai mare chiar decât ce ne-a făcut Dragnea, pentru ca voi acum îi dați dreptate. Bravo lui. A făcut bine ce a făcut. Și șefilor jandarmeriei le spuneți ca bine au făcut ce au făcut - nu au nici o vină. Zero! Nimeni nu a greșit cu nimic. Toți au făcut bine nu? ai dracului de ticăloși ce sunteți. In curând ce o sa faceți? Ne bateți iar? Ne gazați iar? Poate asta vreți, nenorociților." USR-istilor, cu penalii astia vreti voi sa faceti alianta?!
Postat 15 Iulie 2020, 13:05 de pinonel
... pinonelule, qcesta e rezultatul unei întâlniri "de taină".
De fapt au fost trei întâlniri în total, de tip devizional. Atât între Bolojan și Cioloș, cât și între edilul șef cu Barna ... anterior celei cu asistentul lui Tokes de la PPMT !?! Bolojan le-a promis, fiecăruia în parte, un post de viceprimar în urma "susținerii tacite" și a unui joc pasiv din partea acestora !?!
Postat 15 Iulie 2020, 07:31 de CrisDumi
Poate reușește cineva să-mi spună ...
... când un medic a avut calități administrative ?!? Nici măcar odată, cu două excepții în România, medicii nu s-au dovedit a fi buni primari. Dacă ești bună în meserie, dna doctor, rămâi la ce ai habar să faci, înainte de a te face de râs în fața electoratului. La județ ce să mai vorbim, o altă divă ... inginer din industria procesării laptelui și a mierii, care înseamnă o altă catastrofă. Lipsa de experiență administrativă a acestor candidate va duce la un rezultat electoral dezastruos pentru USR++ ... aproape de cele ale "guvernului zero" cum i s-a mai spus guvernării Cioloș.
Postat 15 Iulie 2020, 07:25 de CrisDumi
V-a virusat usl-ul... Pacat!
Aveati un candidat exceptional la primaria Oradea, din ce motive l-ati ignorat, nu stiu, poate nu a vrut sa candideze... E vorba de Cristi Rusu. A nu vedea/recunoaste ca ramura liberala din usl este dusmanul vostru natural este o alta greseala. Barna nu a ajuns in turul doi al prezidentialelor pt. ca a fost boicotat de pnl. Nu existati in media din Oradea pt. ca aici va boicoteaza birtinezul, dar vopi vreti alianta cu el. Inca ceva: daca ma uit pe listele cu candidati vad destui care au activat in usl. Chiar nu ati gasit pe unii cu un trecut mai de Doamne-ajuta?! In fine...
Postat 15 Iulie 2020, 06:03 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON