URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2022, 15:30

Ajutor pentru refugiaţi: Fundații din Bihor le oferă ucrainenilor cursuri de limba română, consiliere psihologică şi activităţi recreative, cu sprijinul Marii Britanii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

ONG-urile din Bihor continuă să sprijine refugiaţii ucraineni care locuiesc temporar în judeţul nostru, lansând noi proiecte care să ajute la integrarea acestora în societate, printre care se numără cursuri de limba română şi de limba engleză. Programele sunt finanțate cu ajutorul Marii Britanii.

Nevoia de comunicare...

Cursurile sunt organizate de Fundaţia Şinca, o organizaţie care s-a implicat încă de la izbucnirea războiului în ajutorarea refugiaţilor. Zilele trecute, Fundaţia a lansat noul proiect numit "Centrul Educaţional ROUA", cu activităţi organizate în premieră la nivel local. 

Preşedintele Fundaţiei Şinca, George-Marius Şinca, a expus motivele pentru care ONG-ul a decis să vină în sprijinul refugiaţilor ucraineni rămaşi pe termen mediu şi lung în judeţul Bihor. "Fundaţia Şinca a identificat nevoia cea mai stringentă - nevoia de comunicare cu membrii comunităţii pentru a găsi mai uşor un loc de muncă, dar şi din necesitatea firească de a se integra într-o societate care s-a dovedit foarte ospitalieră pentru o perioadă din păcate nedefinită", au transmis reprezentanţii organizaţiei. 

Astfel, Fundaţia Şinca a gândit un curs de limba română şi engleză, adaptat nevoilor beneficiarilor primari, şi anume cetăţenii cu statut de refugiat în România, şi croit pe nevoile beneficiarilor secundari, care sunt potenţialele organizaţii angajatoare, instituţiile de învăţământ etc.

"În cadrul Centrului Educaţional ROUA, timp de 3 luni vor fi organizate cursuri zilnice de limba română şi engleză pentru un număr de aproximativ 135 de cetăţeni ucraineni. Cursurile se vor desfăşura de luni până vineri, în incinta Fundaţiei Comunitare Oradea", se arată într-o informare a fundaţiei Şinca. 

Ateliere, concursuri, socializare

Mai mult, pe parcursul celor trei luni, refugiaţii ucraineni vor putea participa şi la o serie de ateliere de creaţie organizate de Fundaţia Şinca prin Centrul Educaţional ROUA. 

"Pentru a sprijini procesul de incluziune socială a refugiaţilor din Ucraina, la aceste ateliere de creaţie vor fi invitaţi şi copiii din cadrul programelor de asistenţă socială din judeţul Bihor. Se vor organiza competiţii sportive şi excursii tematice în cele mai reprezentative locuri din judeţul Bihor. Scopul Centrului Educaţional ROUA este de a diminua efectele şocului cultural şi de a facilita integrarea refugiaţilor în societate", se precizează în comunicat.

Proiectul Centrul Educaţional ROUA este finanţat prin "Integration Program for Refugees", un program înfiinţat cu sprijinul Marii Britanii şi al guvernului britanic, coordonat la nivel naţional de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR prin Fundaţia Comunitară Oradea şi implementat la nivel local de Fundaţia Şinca. Kiwanis Art Oradea, Kiwanis Varadinum, Kiwanis Children’s Fund in Europe şi Kiwanis Austria sunt, la rândul lor, finanţatori şi parteneri ai proiectului.

Sesiuni de consiliere psihologică

O altă fundaţie prezentă şi în Bihor, People to People, înfiinţată în 1999, îşi completează paleta de servicii pe care le oferă refugiaţilor ucraineni printr-un nou proiect numit "People to people - Bihor for Ukraine", care presupune, printre altele, organizarea de sesiuni de consiliere psihologică pentru aceştia, în perioada 1 iunie - 31 august. 

„Pe lângă activităţile de socializare şi interacţiune socială pozitivă, vor fi organizate grupuri de consiliere şi suport pentru refugiaţi. Cu ajutorul unui psiholog, adulţii ucraineni şi copiii acestora vor fi sprijiniţi în a înţelege şi procesa traumele asociate contextului dificil în care se află - afectarea identităţii prin părăsirea locului natal, părăsirea altor membri ai familiei, reducerea sentimentului de survivor guilt (vină a supravieţuitorului), dificultatea adaptării la o nouă societate şi un nou stil de viaţă. Şedinţele de consiliere pot contribui la dezvoltarea de persoane funcţionale social, integrate în comunitate care se pot descurca pe termen lung fără sprijin din partea unor servicii sociale şi fără a exista riscul ca acestea să intre în situaţii dificile precum a deveni victime ale traficului de persoane", au transmis reprezentanţii People to People.

Pentru a participa la grupurile de consiliere, persoanele interesate pot apela numărul unic de la Centrul de Primire si Asistenta Refugiati Bihor –  0359.456.123 sau trimite email pe restore@people2people.ro. Proiectul este finanţat prin "Integration Program for Refugees", un program înfiinţat cu sprijinul Marii Britanii şi a guvernului britanic, coordonat la nivel naţional de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR prin Fundaţia Comunitară Oradea.

Ateliere de cusut, plimbări în grădină

De asemenea, Asociaţia Grund Community îi cheamă pe refugiaţii ucraineni din Oradea la activităţi recreative, cum ar fi ateliere de cusut, un traseu educaţional, şcoală internaţională de vară şi tabere de vară integrate. 

„Asociaţia Grund împreună cu Fundaţia Comunitară Oradea (FCO), cu care a implementat deja mai multe iniţiative comunitare cu succes, invită acum orădenii şi ucrainienii să beneficieze de acestea. După cum a spus Aczél Dóra, preşedintele asociaţiei, scopul principal al programelor este de a oferi intervalul de timp şi condiţiile materiale pentru ca cetăţenii ucraineni să se conecteze cu localnicii în limbajul comun al activităţilor artizanale, al descoperirii, al jocului şi, astfel, să se integreze într-o comunitate care este în mod inerent multilingv şi multicultural", se arată într-o informare a asociaţiei. 

Astfel, din luna iunie, Grund Community îi invită pe copii, tineri şi adulţi în Comuniteca, (Fundaţia Comunitară Oradea), la etajul 1 al magazinului Crişul, la Ateliere de cusut, în care participanţii croiesc şi decorează împreună articole vestimentare.

"Cei care se pot desfăşura mai bine în natură, se pot îndrepta spre Grădina Comunitară a unchiului Peter şi evenimentele Gândaci şi frunze, unde sunt bineveniţi copiii - şi nu numai - pentru plimbări de explorare delicioasă a naturii în livadă", se mai precizează în informare. 

De asemenea, copiii ucraineni pot participa la Şcoala de vară, organizată în colaborare cu International School of Oradea, unde îşi pot găsi colegi de joacă într-un mediu internaţional, învăţând despre limba maternă a celuilalt. Copiii ucrainieni cu vârste între 6 şi 12 ani se pot bucura de taberele de vară numite Gr(o)unded Camp, gratuit datorită sponsorilor, care sunt găzduiţi în spaţiul variat al Fermei Posticum în luna august şi care se pregătesc cu activităţi de cunoaştere şi autocunoaştere prin natură.

Aceste evenimente se vor derula în cadrul programului Oxfam, finanţat prin "Integration Program for Refugees", înfiinţat cu sprijinul Marii Britanii şi al guvernului britanic, coordonat la nivel naţional de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR prin Fundaţia Comunitară Oradea şi implementat la nivel local de Asociaţia Grund Community.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ăsta-i ajutorul britanic promis ...
... de către Boris Johnson când a vizitat Kievul. Ha ...
Postat 20 Iunie 2022, 16:18 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON