URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2018, 12:22

​​Aici sunt banii dumneavoastră: Statul și cetățenii au plătit 80% din costul Catedralei Mântuirii Neamului. Vezi la cât se ridică factura!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, începută în decembrie 2010, a antrenat cheltuieli exorbitante, în covârşitoare majoritate suportate din fonduri publice, dezvăluie un material jurnalistic al Hotnews.ro.

Din 2010 până în prezent s-au vehiculat, în presă, diferite sume referitoare la valoarea construcţiei, dar ultimele estimări, din 2017, menţionau suma de 80 milioane euro, cifră anunţată chiar de Patriarhie. Valoarea este, însă, mult mai mare. Până acum, costurile construcţiei s-au ridicat la 102 milioane euro, conform datelor Patriarhiei Române.

Procentul reprezentat de contribuţia Bisericii Ortodoxe Române este de numai 20% din sumă. Rezultă, astfel, că donaţiile oferite de credincioşi, Guvern şi primării se ridică la peste 80 milioane euro. În cele 102 milioane euro nu sunt incluse şi sumele care se vor acorda după adoptarea rectificării bugetare de către Guvern, de 115,5 milioane lei, deci încă 24,8 milioane euro.

Aceşti ultimi bani au fost atribuiţi prin Secretariatul General al Guvernului pentru că, potrivit ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, "este normal, logic, de bun simţ şi legal" să fie alocaţi bani pentru catedrală, pentru ca în luna noiembrie să aibă loc prima slujbă. 

Conform informaţiilor de pe site-ul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), această catedrală era necesară deoarece actuala este neîncăpătoare, fiind construită în 1658 ca biserică de mănăstire, iar în 1668 a devenit provizoriu Catedrală metropolitană. Acest provizorat a durat până în 1925, când a devenit, iar, patriarhală.

"Fiind o Catedrală mică, mulţi credincioşi participă la slujbele ei stând afară, în curtea Catedralei, uneori în frig, alteori în caniculă sau în ploaie", consideră Patriarhia, precizând că sursele de finanţare sunt menite să pună în lumină "jertfa eroilor români din toate timpurile, în primul rând a celor care şi-au dat viaţa în Războiul de Independenţă, în urma căruia s-a putut întemeia Statul Român modern".

"Ca proiect menit să onoreze inclusiv aniversarea Centenarului (singurul proiect major, consistent şi coerent din România ultimilor ani), Catedrala Naţională va fi sfinţită într-o primă etapă pe data de 25 noiembrie 2018. Este vorba despre sfinţirea Altarului, care va fi finalizat. Între 25 noiembrie şi 1 decembrie 2018 se vor derula "zilele sfinţirii Catedralei", zile în care vor fi oficiate slujbe speciale de pomenire a tuturor eroilor români şi în care se vor consuma evenimente dedicate Anului Centenar", au mai comunicat reprezentanţii Patriarhiei.

Catedrala va intra în deplină folosinţă după finalizarea tuturor lucrărilor de amenajare/finisare care privesc în primul rând realizarea mozaicurilor ce vor împodobi interiorul Catedralei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@unu
Ti-a zis-o BlackDot un pic mai frumos decat ce voiam eu sa zic. Scoli nu, spitale nu, case pt copii abandonati nu, case de batrani decente nu, aparatura medicala moderna in spitalele construite de Ceausescu nu etc. etc., dar avem in schimb cacatedrala sulii... Mai vrei si restituirea averilor bisericesti dupa ce ca popii nu fac nimic toata ziua ca niste paraziti asistati social numai sug singele si bogatia ramasa in tara asta... Nu mai pot scrie ce cred despre tine ca iau pauza la cont si nu merita.
Postat 23 August 2018, 18:13 de Kid
halooo
Despre 150 mil euro ce urmeaza a se baga in 4 stadioane pana in 2020 nu spuneti nimic? Bani 100% din bugetul statului
Postat 23 August 2018, 17:40 de speed
@unu
Esti prost? Ce sa restituie? Da' ce plm, a dat banii pe pamanturile alea in trecut ca un proprietar onest? Sau le-a primit in evul mediu tot gratuit prin ligere de cururi de politicieni??? Iti spun eu, nu a dat banii pe ele! Asa ca e normal ca orice bun mobil sau imobil primit cu titlu de mita (politica) sa fie confiscat! Ar trebui confiscata toata averea si a BOR si a Bisericii Catolice si a tuturor cultelor pentru care nu au contract de vanzare/cumparare cu valoare financiara! Mizerii ordinare!!! Ligatori de cururi de politicieni corupti!
Postat 23 August 2018, 15:26 de BlackDot
Cât două spitale regionale de dimensiuni naționale !?!
De unde rezultă că spălarea spirituală "vindecă" bine de tot !?!
Postat 23 August 2018, 15:21 de CrisDumi
Daca BOR a platit 20% din suma
Si scrie in articol ca restul de 80% eplatit din donatii si din bani publici, de ce in titlu nu scrie nimic de donatii, ci se trage concluzia ca sunt toti doar bani publici? Pe de alta parte, restituiti odata BOR toate proprietatile confiscate de stat ce ii apartineau, oricate mii de hectare de padure inseamna asta, ca apoi sa putem inceta cu scuza pentru finantarea ei din bani publici.
Postat 23 August 2018, 14:39 de unu
RE: Daca BOR a platit 20% din suma
Scrie in titlu ca sunt bani si de la stat si de la cetateni. Ce te face sa crezi ca donatiile private sunt mai mari?
Postat 23 August 2018, 15:50 de Moderator
Boraturi, rusinea Europei!
Reprezentantii evului mediu, cititori in carti si in cafea, sarlatani care prezic viitorul, leaga si desfac blesteme! Sa mancati puscaria meritati, nu painea de la gura batranilor nostri...
Postat 23 August 2018, 13:57 de BlackDot
Gresit!
Treaba cu Catedrala e cam o singura data. AICI sunt banii Dvs.:https://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/bugetarii-platiti-mai-bine-decat-privatii-sectoarele-cu-cele-mai-spectaculoase-cresteri-de-salarii-985171 CITEZ DIN ARTICOL: "Salariul mediu net în administraţia publică a ajuns, la jumătatea acestui an, la puţin peste 4.200 de lei pe lună. În luna iunie, unii bugetari au câştigat cu 1.500 de lei mai mult decât salariul mediu pe economie. Chiar şi profesorii, consideraţi până de curând una dintre categoriile defavorizate, sunt plătiţi acum peste medie. O situaţie similară găsim şi în sectorul sanitar." Hai ca la Medici era normal sa le dea ca mult timp au fost neglijati. Dar la restu? Dupa cum scriam. Platiti taxe fraierilor! Aici sunt banii Dvs. Pana una alta bucurati-va de o tara murdara, fara autostrazi, fara educatie (degeaba au profesorii bani ca tot nu fac treaba doar la meditatiile fara bon/factura de dupa ore, fara spitale cu doari decente ca se fura oricum destul etc.
Postat 23 August 2018, 13:12 de Tom
o, tempora!
Reflecta dorinta de bogatie a inaltilor conducatori preafericiti, le satisface nevoia de a se ascunde de saracia gloatei de afara, le hraneste trufia de a se impodobi cu mult aur si cu podoabe scumpe. Istoria se repeta dupa 2000 de ani cand Domnul nostru Isus a intrat in Templul din Ierusalim si a rasturnat tarabele schimbatorilor de bani si ale negustorilor care umpleau locul, iar Fariseii l-au condamnat pentru ca era iubit de catre Gloata de saraci...
Postat 23 August 2018, 12:36 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON