Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, începută în decembrie 2010, a antrenat cheltuieli exorbitante, în covârşitoare majoritate suportate din fonduri publice, dezvăluie un material jurnalistic al Hotnews.ro.
Din 2010 până în prezent s-au vehiculat, în presă, diferite sume referitoare la valoarea construcţiei, dar ultimele estimări, din 2017, menţionau suma de 80 milioane euro, cifră anunţată chiar de Patriarhie. Valoarea este, însă, mult mai mare. Până acum, costurile construcţiei s-au ridicat la 102 milioane euro, conform datelor Patriarhiei Române.
Procentul reprezentat de contribuţia Bisericii Ortodoxe Române este de numai 20% din sumă. Rezultă, astfel, că donaţiile oferite de credincioşi, Guvern şi primării se ridică la peste 80 milioane euro. În cele 102 milioane euro nu sunt incluse şi sumele care se vor acorda după adoptarea rectificării bugetare de către Guvern, de 115,5 milioane lei, deci încă 24,8 milioane euro.
Aceşti ultimi bani au fost atribuiţi prin Secretariatul General al Guvernului pentru că, potrivit ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, "este normal, logic, de bun simţ şi legal" să fie alocaţi bani pentru catedrală, pentru ca în luna noiembrie să aibă loc prima slujbă.
Conform informaţiilor de pe site-ul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), această catedrală era necesară deoarece actuala este neîncăpătoare, fiind construită în 1658 ca biserică de mănăstire, iar în 1668 a devenit provizoriu Catedrală metropolitană. Acest provizorat a durat până în 1925, când a devenit, iar, patriarhală.
"Fiind o Catedrală mică, mulţi credincioşi participă la slujbele ei stând afară, în curtea Catedralei, uneori în frig, alteori în caniculă sau în ploaie", consideră Patriarhia, precizând că sursele de finanţare sunt menite să pună în lumină "jertfa eroilor români din toate timpurile, în primul rând a celor care şi-au dat viaţa în Războiul de Independenţă, în urma căruia s-a putut întemeia Statul Român modern".
"Ca proiect menit să onoreze inclusiv aniversarea Centenarului (singurul proiect major, consistent şi coerent din România ultimilor ani), Catedrala Naţională va fi sfinţită într-o primă etapă pe data de 25 noiembrie 2018. Este vorba despre sfinţirea Altarului, care va fi finalizat. Între 25 noiembrie şi 1 decembrie 2018 se vor derula "zilele sfinţirii Catedralei", zile în care vor fi oficiate slujbe speciale de pomenire a tuturor eroilor români şi în care se vor consuma evenimente dedicate Anului Centenar", au mai comunicat reprezentanţii Patriarhiei.
Catedrala va intra în deplină folosinţă după finalizarea tuturor lucrărilor de amenajare/finisare care privesc în primul rând realizarea mozaicurilor ce vor împodobi interiorul Catedralei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.