URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iulie 2015, 15:35

Ai reciclat, ai câştigat! Asociaţiile de proprietari premiate de RER îşi mai pot ridica premiile miercuri

Ai reciclat, ai câştigat! Asociaţiile de proprietari premiate de RER îşi mai pot ridica premiile miercuri PREMIU SAU AMENDĂ? Pe mai multe ţarcuri din zona străzii Nicolae Bălcescu şefii asociaţiilor de proprietari au pus afişe care îi avertizează pe cetăţeni că dacă încalcă regulile colectării selective riscă să fie amendaţi de Poliţia Locală. Cetăţenii corecţi, care pun preţ pe reciclare, sunt premiaţi, în schimb, de RER Ecologic Service
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 1 aprilie până la 30 iunie, muncitorii operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, au stat cu ochii pe deşeurile orădenilor de la blocuri. Containerele tuturor celor 800 de asociaţii de proprietari din oraş au fost monitorizate astfel încât la finalul campaniei să se "cearnă" asociaţiile care colectează selectiv deşeurile de cele care amestecă reciclabilele cu gunoi menajer.

Rezultatul? S-a stabilit că 104 asociaţii respectă regulile. Pentru a le răsplăti, RER Ecologic Service a tras la sorţi 50 din ele, premiindu-le cu unelte de curăţenie sau de grădinărit.

Mai mult de 10%

În ultimele trei luni reprezentanţii societăţii de salubrizare au urmărit, la fiecare din cele 36 de colectări ale deşeurilor reciclabile, containerele galbene ale tuturor asociaţiilor de proprietari din oraş. Muncitorii RER Ecologic Service au verificat dacă în ele sunt doar deşeuri reciclabile, aşa cum prevede sistemul de colectare selectivă, sau conţin şi resturi menajere, care compromit fracţia uscată.

După cele trei luni de monitorizare au fost centralizate asociaţiile care la fiecare colectare de deşeuri au avut în recipiente doar deşeuri reciclabile - PET-uri, hârtie, carton, doze de aluminiu şi sticle. În total, 104 asociaţii, adică puţin peste o zecime din totalul asociaţiilor din întregul oraş.

Poftiţi la premii!

Din rândul celor 104 asociaţii, comisia de concurs a RER Ecologic Service a tras la sorţi 50 de câştigători ai premiilor puse la bătaie. 25 dintre ele primesc un set de grădinărit, iar alte 25 un set de curăţenie, lista integrală fiind postată pe site-ul www.reroradea.ro.

Extragerea s-a făcut sub supravegherea notarului Carmen Alina Biriş şi a secretarei Simona Erdei. Reprezentanţii asociaţiilor au fost anunţaţi telefonic, iar jumătate dintre ei au şi ridicat premiile. Cei care nu au făcut-o încă mai pot să se prezinte la sediul RER Ecologic Service din strada Tudor Vladimirescu nr. 79 până miercuri, 15 iulie.

Premiile care nu vor fi revendicate vor fi împărţite de organizatori, tot prin tragere la sorţi, altor asociaţii din rândul celor 54 rămase pe lista eco-responsabililor.

Harta reciclării

Dincolo de faptul că a răsplătit efortul cetăţenilor care colectează selectiv într-o perioadă în care Oradea concurează şi în competiţia naţională "Oraşul reciclării", în urma acestei monitorizări RER Ecologic Service a creionat şi o hartă a reciclării, cu ajutorul căreia acum ştiu unde locuiesc orădenii responsabili şi respectiv cei care nu ţin cont de reguli.

Conform datelor adunate, cele mai multe dintre cele 104 asociaţii care respectă normele colectării selective sunt în cartierele Calea Aradului, Ioşia şi Decebal. Mai precis, câte 14 asociaţii sunt pe străzile Calea Aradului şi Alexandru Cazaban, 10 pe Bulevardul Decebal, 9 pe strada Aleea Călinului şi câte 7 pe străzile Splaiul Crişanei şi Meşteşugarilor.

În schimb, în Rogerius şi Nufărul multe dintre containerele galbene aveau deşeuri amestecate la fiecare colectare, semn că aici nu toţi cetăţenii ţin cont de obligaţia de a le aduna separat. De altfel, acestea sunt şi cele mai populate cartiere. Şi unde-s mulţi nu doar puterea creşte, ci şi dezordinea...

Premii vs. Amenzi

Cei care ignoră regulile colectării selective trebuie să ştie nu doar că ratează premii, ci şi că riscă să fie amendaţi. De două săptămâni, Poliţia Locală a pornit, la rându-i, o amplă campanie pentru verificarea modului în care orădenii, persoane fizice şi juridice deopotrivă, îşi aruncă deşeurile.

Cei în legătură cu care se constată că nu respectă regulamentul de salubrizare al oraşului şi amestecă resturile menajere cu cele reciclabile primesc în primă fază un avertisment. La a doua abatere, însă, agenţii vor sancţiona cu amenzi între 300 şi 500 lei persoanele fizice, respectiv între 1.000 şi 1.500 lei persoanele juridice. Doar cei conştiincioşi "riscă" să fie premiaţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON