URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2011, 11:17

Ai comandat, plăteşte!

Ai comandat, plăteşte! SELINA, NON GRATA. Duşman declarat al lui Beniamin Rus (stânga), proprietarul grupului Selina, preşedintele CJ Radu Ţîrle (dreapta) verifică la sânge lucrările adjudecate de acesta şi îl opreşte cât poate să câştige altele. Inclusiv prin anularea licitaţiilor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Relaţia constructorului Beniamin Rus cu preşedintele Consiliului Judeţean Radu Ţîrle e ca-n bancul cu iepuraşul. Întâi ia bătaie pentru că are ţigări cu filtru, apoi pentru că are fără filtru, iar când şi-a cumpărat de toate e cotonogit că n-are căciulă.

Văzând că Drumuri Bihor, una din firmele lui Rus - în care, culmea, e acţionar minoritar şi CJ Bihor - nu poate fi eliminată din licitaţia pentru reabilitarea unui drum judeţean, Ţîrle a anulat procedura invocând lipsa fondurilor necesare. Sesizat de Rus, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a obligat însă CJ să continue licitaţia!

Licitaţie cu "bube"

Organizată în decembrie 2010, licitaţia pentru reabilitarea a 5 kilometri din drumul judeţean DJ 108 Bucea-Bulz-Vadu Crişului nu a fost declarată adjudecată nici până acum. Cum lucrarea urma să fie câştigată de firma Drumuri Bihor, patronată de Beniamin Rus, duşman declarat al preşedintelui Radu Ţîrle, funcţionarii au amânat pronunţarea o jumătate de an. Iar la sfârşitul lui aprilie, după ce, la cererea lor, firma şi-a prelungit în fiecare lună garanţia bancară de 50.000 euro pentru a nu fi eliminată din concurs, au luat măsura extremă: licitaţia a fost anulată. Motivul? Lipsa fondurilor!

Beniamin Rus aruncă toată vina pe Ţîrle. "Preşedintele a cerut funcţionarilor să ne scoată din joc. S-au perpelit luni de zile cum să facă şi, dacă nu au putut, au anulat licitaţia".

Continuaţi licitaţia!

n consecinţă, constructorul s-a plâns CNSC, care, pentru prima oară, i-a dat dreptate. Şi-ncă de o manieră radicală. Pe 25 mai, instituţia a dispus CJ continuarea licitaţiei începută în 2010, remarcând că la acea dată erau pregătiţi 400.000 lei pentru lucrare, bani care nu s-au mai regăsit în bugetul pe 2011. CNSC a reţinut că CJ a tergiversat în mod impardonabil şase luni adjudecarea licitaţiei, silind ofertantul să îşi imobilizeze 50.000 euro cu titlul de garanţie.

Consiliul a arătat că CJ a fost în culpă de la bun început. În primul rând, deşi adjudecarea ofertelor nu poate depăşi 20 de zile şi, doar excepţional se poate prelungi o singură dată, comisia a "întins" evaluarea pe 150 de zile. Apoi, CNSC a reţinut că membrii comisiei ştiau încă din martie, după adoptarea bugetului pe 2011, că lucrarea a rămas fără finanţare, dar au anulat licitaţia abia în aprilie.

Cum, la solicitarea CNSC de a prezenta proiectul de buget, CJ Bihor a trimis doar bugetul deja adoptat de consilierii judeţeni, Consiliul a concluzionat că Rus avea dreptate, şi anume că administraţia judeţeană avea bani de reparaţii, pentru că a finanţat mai multe drumuri, dar nu a alocat în mod intenţionat fonduri lucrării care urma să fie "luată" de Rus. În acest context, decizia a fost clară: "Consiliul anulează măsura de anulare a procedurii dispusă de autoritatea contractantă, pe care o obligă la continuarea procedurii în maxim cinci zile"!

La tribunal

Decizia CNSC a declanşat valuri în Consiliul Judeţean. Ţîrle a împărţit bugetul pe 2011 fără să ţină cont de reabilitarea celor 5 kilometri din DJ 108 şi refuză să continue licitaţia. "Dacă lucrarea nu e cuprinsă în bugetul pe 2011, banii fiind alocaţi prin hotărâre de Consiliu pentru alte investiţii, nu văd cum am putea finaliza licitaţia şi din ce fonduri am putea plăti constructorul", spune Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al CJ.

Juriştii au şi atacat în instanţă soluţia CNSC. "Am formulat o plângere la Curtea de Apel Oradea şi aşteptăm stabilirea unui termen", spune Cristina Micula, şefa Biroului Achiziţii. Până atunci, măcar un lucru e evident, şi anume că războiul dintre Ţîrle şi Rus a ajuns la faza de gherilă: dacă niciunul nu poate învinge, fiecare îl încurcă pe celălalt...


CARE PE CARE
Ţîrle contra Rus

Războiul dintre Rus şi Ţîrle a început în 2008, când proaspătul şef al CJ a stopat licitaţia pentru modernizarea drumului Ianoşda-Bicaciu, care urma să fie adjudecată de Selina, invocând că lucrarea nu este prioritară, pentru ca la sfârşitul anului să o atribuie firmei Asfamixt, patronate de liberali, chit că ceruse cu 25% mai mulţi bani. Conflictul a continuat cu împărţirea judeţului în cinci zone, pentru ca Rus să nu mai poată profita de mărimea firmei sale şi să câştige toate lucrările de deszăpezire şi întreţinere a drumurilor, şi a culminat cu scandalul privind reabilitarea Muzeului Ţării Crişurilor, în care Ţîrle l-a acuzat pe Rus că a lucrat prost, iar Rus pe Ţîrle că nu vrea să plătească.

Mai multe detalii despre mărul discordiei dintre şeful CJ şi patronul Selina, citiţi în articolul "Drum în pustie: Radu Ţîrle face exact risipa pe care o condamna în campania electorală!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
primaria poate
primaria poate si stie cum sa incheie un contract si se vede,tirle in schimb e cu papagalul si cu micile lui ganarii,nu a facut pt judet nimic doar blocheaza licitatii daca nu ies firmele agreate de el,spunet-mi va rog un singur drum judetean reablitat de cind e presedinte CJ ,ce sa fie oare,prostie sau un orgoliu nemarginit si prost controlat,ce mare diferenta intre doi oameni reprezentind acelasi partid,BOLOJAN cu pragmatismul sau si TiRLE cu prostia lui nemarginita si cu consilieri la fel ca si el,oare cite fonduri am mai pierdut din cauza lui
Postat 16 Iunie 2011, 14:05 de luky
sa merga in CLUJ
nu inteleg de ce nu lucram cu cei care au lucrari de calitate vedeti drumul Oradea-Cluj si sincer trebuie cautati acei prestatori in rest aruncam banii in gura lupului flamand nimic mai mult , felicitari Clujului!
Postat 15 Iunie 2011, 13:20 de si pe PRIMAR
sa merga in CLUJ
nu inteleg de ce nu lucram cu cei care au lucrari de calitate vedeti drumul Oradea-Cluj si sincer trebuie cautati acei prestatori in rest aruncam banii in gura lupului flamand nimic mai mult , felicitari Clujului!
Postat 15 Iunie 2011, 13:19 de ii invit pe Domnii
drumuri
solonta -tinca,les-tinca,solonta-batar-taut-giris-belfir-soimi, alesd-calatea,alesd-padureaneagra-popesti-margita, tinca-holod-beius,tinca-spre moneasa,astea toate sunt praf si culmea toate au fundatie buna ,daca s-ar traga un strat de asfalt peste ce este acum cred ca cca 10 ani nu ar mai fi probleme.tarle asta nu face nimic,si moaca lui este de retardat ,pacat ca am avut parte la conducerea jud. numai de din astia.
Postat 15 Iunie 2011, 12:50 de ghiuri
Pentru Oradea!
Imi este scaprba deja de disputele dintre acesti doi domni. Mai bine s-ar gandi la binele judetului inainte de orgoliile personale. Pacat! ***
Postat 15 Iunie 2011, 11:25 de Pentru Oradea
si noi avem o parte din vina
ce drumuri baiatul ce drumuri avem noi BIHORUL care in uratoarele luni trebuie refacute, deci fratilor a ti invatat sa faceti munca de mantuiala nu la noi trebuie totii sa prostestam am platit vrem CALITATE si GARANTIE conform legii. de ce se autosesizeaza si nu se cerceteaza lucrarile de DNA este vorba de banii multi , de ce? de ce nenorociti un om ca sa intretineti sistemul nu se poate la infinit sa spalti banii publici noi suportam Bihorul regresul privind investiitile facute de dragul actelor dar in realitate ce calitate avem !REPARATI peste reparatii , adica petec peste petec
Postat 15 Iunie 2011, 11:23 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON