URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2019, 12:31

Afară cu maşinile! Străzile Episcop Mihai Pavel şi Teatrului vor fi transformate în artere pietonale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria vrea să scoată maşinile la periferia zonei centrale pentru a pune la dispoziţia orădenilor şi turiştilor mai multe spaţii pietonale şi a reduce poluarea în centrul istoric.

O pietonală prelungită

Străzile Episcop Mihai Pavel şi Teatrului vor fi transformate în artere pietonale pe bani europeni.

Consiliul Local a aprobat miercuri indicatorii tehnico-economici ai celor două investiţii. "Avem aceste materiale pentru că ne pregătim de perioada următoare de finanţare europeană. Ne dorim extinderea străzilor pietonale pentru că va exista o componentă de mobilitate urbană de câteva miliarde de euro pe toată ţara", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, municipalitatea vrea să reducă poluarea şi să amenajeze o arteră pietonală din zona străzii Jean Calvin, cu trecere prin Piaţa Unirii, Parcul 1 Decembrie şi Cetatea Oradea.

Zona de promenadă va porni din strada Primăriei. "Avem în proiect amenajarea Pieţei Concordiei în zona din vecinătatea Universităţii Partium, a bisericii ortodoxe şi a sinagogii de pe strada Primăriei", a spus edilul.

Pentru ca riveranii şi turiştii care vor să bată centrul la pas să aibă unde îşi lăsa maşinile, municipalitatea ia în calcul construirea unei parcări supraetajate în curtea fostului sediu Termoficare din strada Jean Calvin.

"Riveranii şi turiştii vor putea să îşi lase maşinile acolo şi să facă 50 – 100 de metri pe jos până în zona centrală", a afirmat Bolojan.

"Nu se justifică!"

Transformarea celor două străzi în artere pietonale a fost aprobată cu votul exclusiv al consilierilor liberali, în condiţiile în care reprezentanţii UDMR au votat împotrivă, iar cei ai PSD s-au abţinut de la vot.

Potrivit liderului grupului UDMR, Kirei Melinda, investiţiile de pe strada Episcop Mihai Pavel nu îşi au rostul. "Pe viitor s-ar putea să fim de acord cu pietonalizarea străzii, dar să nu uităm că această stradă se înfundă doar de anul trecut, când au început lucrările de reabilitare a Palatului Episcopal Greco-Catolic. Până atunci s-a putut circula", a spus Kirei.

Consilierul local a acuzat municipalitatea că a luat aceste decizii peste capul riveranilor. "În momentul de faţă nu se justifică transformarea în stradă pietonală. Au fost întrebaţi riveranii despre asta? Unde îşi vor parca maşinile?", a întrebat Kirei.

În replică, primarul Ilie Bolojan a spus că argumentele acestor investiţii au fost deja prezentate, iar în momentul de faţă Primăria doar pregăteşte documentaţiile pentru ca acestea să poată fi demarate în următorul ciclu bugetar european. "Nu e normal să avem studiile de fezabilitate făcute, iar anul viitor să facem proiectele tehnice şi să le decontăm din banii europeni din această perioadă de finanţare nu din banii noştri?", a întrebat retoric primarul.

Bolojan a încheiat afirmând că "oricine va fi primar după iunie 2021 (n.r. când vor avea loc alegerile locale) dacă nu pregătim proiectele de acum va fluiera a pagubă".

Pavate cu porfir...

Potrivit documentaţiilor aprobate miercuri de Consiliul Local, lucrările de transformare a străzii Episcop Mihai Pavel în arteră pietonală sunt estimate la 5,9 milioane lei.

Strada, cu o lungime de 283 metri şi o suprafaţă pietonală de 1.538 metri pătraţi, va fi pietruită cu porfir după modelul Pieţei Unirii. Termenul de execuţie a lucrărilor va fi de şase luni.

Lucrările din strada Teatrului, mai scurtă, de doar 122 metri, vor dura trei luni şi vor avea o durată de execuţie de trei luni. Investiţiile sunt menite să reducă poluarea în zona centrală şi să crească atractivitatea turistică a oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
...
Teatrului înțeleg dar Pavel n-are nici o noimă duce la Termoficare nici un obiectiv.
Postat 12 Decembrie 2019, 12:34 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON