URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2019, 16:30

Principalele motive pentru a vota Klaus Iohannis - Preşedinte (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În primul mandat de preşedinte al României, Klaus Iohannis a blocat capturarea României de către PSD, punând bazele "României normale". În următorii 5 ani, preşedintele Klaus Iohannis va construi "România normală", alături de Guvernul PNL.

Klaus Iohannis are experienţa necesară şi stie ce are de făcut pentru a fi un preşedinte care să reprezinte eficient interesele românilor. Şeful statului a dovedit în primul mandat că are capacitatea de a ţine România pe drumul drept, chiar şi în condiţii vitrege.

Imediat după alegerile din 2016, PSD a început războiul cu România, pregătind ordonanţa 13 privind amnistia şi graţierea, prin care ar fi fost salvaţi mai mulţi inculpaţi, inclusiv Liviu Dragnea, acuzat de abuz în serviciu. Klaus Iohannis a câştigat o primă bătălie, alături de români. Pe baza Constituţiei, şeful statului a mers la şedinţa Executivului şi a vorbit despre cei "doi elefanţi", solicitând ca cele două acte normative să nu fie adoptate. PSD a aprobat ordonanţa într-o altă şedinţă de guvern, de data aceasta ţinând secret faptul că subiectul era pe ordinea de zi. Preşedintele Klaus Iohannis a ieşit în stradă, alături de sute de mii de români indignaţi, iar Guvernul PSD a abrogat ordonanţa 13.

Au urmat alte bătălii, pentru a proteja legislaţia anti-corupţie, atacată de PSD pe toate fronturile, fie că vorbim de legile justiţiei, Codul Penal, Codul de procedură penală sau de legea ANI.

Blocarea legilor în favoarea infractorilor

Klaus Iohannis a fost preşedintele care a folosit, cel mai des, atribuţiile constituţionale de a superviza corectitudinea unor acte normative.

Constituţia îi oferă preşedintelui dreptul să ceară reexaminarea unor legi şi Klaus Iohannis şi-a exercitat această atribuţie de 85 de ori, mai mult decât în mandatul anterior al fostului preşedinte. Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională (CCR) în legătură cu  75 de acte normative, aprobate de majoritatea parlamentară. 52 din sesizări au fost admise. Anterior, fostul preşedinte Traian Băsescu a avut, în 10 ani de mandat, 32 de sesizări ale CCR, dintre care 18 respinse şi 14 admise.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, alături de PNL, Comisia de la Veneţia în privinţa modificărilor aduse Legilor justiţiei şi Codurilor penale.

Preşedintele Klaus Iohannis, a convocat, potrivit atribuţiilor constituţionale,  Referendumul din 26 mai 2019, pentru interzicerea amnistiei şi graţierii, a modificărilor aduse prin ordonanţe legislaţiei din justiţie şi a legilor penale şi introducerea posibilităţii sesizării CCR şi de alte instituţii decât Avocatul Poporului. Peste 6 milioane de români au răspuns afirmativ la întrebările preşedintelui şi, ca un prim efect, la propunerea PNL, Parlamentul a respins legea amnistiei şi graţierii, pe care PSD o ţinea la sertar.

România normală

Rezultatelele de la euroalegeri şi de la referendum au dus la pierderea majorităţii de către PSD. Parlamentul a aprobat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, iar Klaus Iohannis l-a putut desemna premier pe Ludovic Orban, inaugurând un parteneriat cu Guvernul pentru construirea "României normale".

Klaus Iohannis este preocupat şi de drepturile românilor din afara graniţelor. A solicitat şi a obţinut reforma sistemului electoral pentru a permite votul românilor din străinătate, fără cozi şi alte umilinţe la care au fost supuşi cetăţenii români de guvernările PSD. Noua legislaţie prevede simplificarea votului prin corespondenţă, program de vot extins pe trei zile, înfiinţarea de noi secţii, menţinerea programului de vot şi după ora 21 în cazul în care sunt cozi la vot.

În al doilea mandat, Klaus Iohannis îşi propune să continue pe bazele puse deja în primul mandat. De data aceasta, în parteneriat cu Guvernul PNL. Un amplu proces de audit al instituţiilor din sfera administraţiei publice este indispensabil pentru reconstrucţia credibilităţii şi modernizarea instituţiilor publice.

 Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue. Susţinem independenţa justiţiei, promovăm profesionalismul, corectitudinea şi integritatea funcţiei publice, se afirmă în programul preşedintelui Klaus Iohannis.  Revizuirea legilor din domeniul justiţiei este obligatorie pentru a se elimina intervenţiile nocive din ultimii trei ani. Aceste acte normative trebuie să fie puse în acord cu avizele Comisiei de la Veneţia, ale Consiliilor Consultative ale Judecătorilor şi Procurorilor Europeni, precum şi cu rapoartele Comisiei Europene şi GRECO.

Pentru ca actul de justiţie să fie unul de calitate, profesioniştii direct implicaţi trebuie să beneficieze de toate condiţiile necesare, de la infrastructura instanţelor şi parchetelor, a poliţiei judiciare, până la aspecte care ţin de claritatea şi de predictibilitatea legislaţiei.

România normală este o ţară în care primează legea şi unde demnitatea umană este respectată. O ţară unde nu sunt eliberaţi zeci de mii de infractori înainte de termen şi unde nu se intenţionează eliberarea marilor corupţi. Una dintre priorităţile noului Guvern PNL este arbogarea Legii recursului compensatoriu, care a făcut posibile aceste eliberări înainte de termen.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La multi ani, dle primar! Si o cerere decenta.
La multi ani, sanatate multa si bucurii! O observatie generala - unii va lauda ca aduceti schimbari majore pentru oras, altii va critica pentru haosul creat in trafic. OTL circula la fel de prost, foarte multe tramvaie sunt prea mici pentru necesarul calatorilor, iar vatmanii practica cu acelasi dispret si jind psd-ist închisul usilor in fata când vad ca sunt oradeni care alearga spre tramvai. Discutia este asa - daca tot e o perioada solicitanta pentru toti, de ce nu organizati mai bine/des traseul tramvaielor/autobuzelor in oras, pentru ca sunt cetateni care ar putea sa isi lase masina acasa si sa circule decent cu mijloacele de transport in comun??? Circulatia publica in Oradea este o bataie de joc, o batjocura la adresa calatorilor! Intrebati si controlorii, efectiv refuza sa mai urce pentru control, pt ca nu mai pot urca in tramvaie! Asta se intampla la ora 7:30 -10 - 12 - 14 -16! chiar nu este interes sa se schimbe ceva la mentalitatea asta nenorocita de a functiona aproape de avarie in conditiile in care platim cel mai scump abonament pt transportul in comun?!?!
Postat 08 Noiembrie 2019, 18:26 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON