URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2016, 11:38

ADP: Marţi se deschide Piaţa de miei Ioşia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

SC Administratia Domeniului Public SA Oradea, impreuna cu Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bihor, anunta deschiderea Pietei Iosia pentru comercializarea mieilor, cu ocazia sarbatoririi Pastelui ortodox. Astfel, Piata de miei va fi deschisa dupa urmatorul program:

Marti, 26.04.2016 – intre orele 9.00 –17.00

Miercuri, 27.04.2016 – intre orele 9.00- 17.00

Joi, 28.04.2016 - intre orele 9.00 – 17.00

Vineri, 29.04.2016 - intre orele 9.00  - 17.00

Sambata, 30.04.2016 - intre orele 9.00 – 13.00

Comerciantii de miei trebuie sa plateasca catre ADP SA o taxa de scrificare si vanzare in valoare de 10 lei/buc/zi, iar tariful incasat de ADP de la macelari, pentru serviciile de sacrificare miei, este de 63 de lei/zi/macelar. De asemenea, tariful incasat de la agentii economici care comercializeaza piei este de 265 lei/zi/agent economic.

Macelarii trebuie echipati obligatoriu cu echipament minim de protecţie sanitară (salopetă completă, boneta, halat/ şorţ plastic de protecţie, încăltăminte adecvată - cizme doua randuri de cutite), să deţină instrumentarul necesar desfăşurării activităţii ( cuţit pentru secţionarea marilor vase, bardă/cuţit pentru îndepărtarea cornelor, cuţit pentru jupuit cuţit pentru eviscerat – toate din materiale igienizabile şi inoxidabile) respectiv să aibă o stare de sănătate corespunzătoare – atestată cu fişă de aptitudini vizată de un medic specialist în medicina muncii. Producatorii trebuie sa aiba asupra lor atestatele de producatori, iar agentii economici copia dupa CUI.

Crescătorii de ovine şi caprine care doresc să comercializeze animale în acest centru trebuie sa îndeplinească următoarele cerinţe minime:

- în vederea afluirii mieilor la centrele amenajate pentru sacrificare, aceştia trebuie să fie  identificaţi prin crotaliere şi înregistraţi în baza de date. Animalele vor fi crotaliate cu crotalie dublă.

- înainte de transportul mieilor din exploatatia de origine, aceştia vor fi examinaţi obligatoriu de către medicul veterinar împuternicit de la CSVA  de pe raza localităţii unde este înregistrată exploataţia de animale.

- în urma examinarii, medicul veterinar eliberează Certificatul sanitar veterinar, Documentul privind informaţiile referitoare la lanţul alimentar şi formularul de mişcare, acte sanitare veterinare care trebuie să însoţească animalele afluite la locurile amenajate pentru sacrificate. Pe lângă aceste documente comercianţii de animale trebuie să aibă asupra lor documentele de dovedire a proprieţăţii.

- mijloacele de transport animale trebuie să deţină autorizaţie sanitară veterinară, respectiv mijloacele de transport trebuie să asigure condiţii minime de bunăstare a animalelor în timpul transportului.

ATENŢIE! pentru a fi admişi în Centrele de sacrificare numărul de animale din mijlocul de transport, respectiv numărul şi seria crotaliilor acestor animale trebuie să corespundă în întregime cu datele înscrise în documentele care însoţesc transportul.

Informatii suplimenrare la tel 0733/110035 sau 0771/236367.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON