URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iulie 2021, 11:21

Adolescenţa, "o înşiruire de zile ciudate". Invitaţie la premiera unui spectacol dedicat liceenilor, pe scena Teatrului Regina Maria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Culturală Teatrul de Copii şi partenerul ei principal, Teatrul Regina Maria, anunţă premiera spectacolului "Nişte zile ciudate", de Elise Wilk, în regia lui Rareş Budileanu. Spectacolul a luat naştere în cadrul proiectului "Invizibili", proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Povestea unei prietenii

Potrivit organizatorilor, "Invizibili" este un proiect care îşi propune să vorbească despre vulnerabilităţile adolescenţilor, printr-un spectacol de teatru care are ca punct de pornire poveştile lor.

Scopul spectacolului este acela de a ilustra tema depresiei în rândul liceenilor, prin explorarea a patru subteme, cele mai frecvent întâlnite de specialişti în şedinţele de terapie şi consiliere: confuzia şi temerile intime legate de identitatea de gen; neacceptarea propriei persoane şi dezvoltarea complexelor de inferioritate; lipsa sentimentului de apartenenţă la grup şi/sau familie; introversia şi comunicarea fragmentară.

În prima etapă a proiectului, au fost intervievaţi adolescenţi, prin intermediul unor formulare online care le-au asigurat anonimatul. Pornind de la răspunsurile lor, şi de la documentările directe pe care le-au realizat partenerii proiectului, dramaturgul Elise Wilk a creat un text dramatic ficţionalizat pe care l-a numit "Nişte zile ciudate". 

"Nişte zile ciudate spune povestea unei prietenii dintre doi tineri foarte diferiţi care străbat împreună şase dintre cei mai complicaţi ani din viaţa unui om. Adică adolescenţa, care e o înşiruire de zile ciudate. Frumoase şi în acelaşi timp pline de spaime. Cel mai dificil obstacol pe care îl are de trecut prietenia celor doi este depresia de care suferă unul dintre ei. Nişte zile ciudate vorbeşte despre tristeţe, despre relaţii şi prima iubire, despre părinţi şi copii şi, mai ales, despre nevoia de a fi acceptat şi iubit", spune Elise Wilk. 

"Să nu fim singuri..."

Spectacolul este montat la Oradea de regizorul Rareş Budileanu. "Cum facem să nu fim singuri într-o lume însingurată? În această lume încercăm să-i auzim, să-i vedem, să-i ascultăm, să le creăm un loc în care Nişte zile ciudate să se transforme în zile normale…", transmite acesta. 

Din distribuţie fac parte actorii: Giorgiana Coman; David Constantinescu; George Dometi, Eugen Neag, Alina Leonte şi Denisa Vlad. Scenografia este semnată de Mădălina Baciu. Şi pentru că este un spectacol dedicat adolescenţilor, trainerul Adrian Ştefănuţi a susţinut workshopuri de actorie pentru adolescenţi, în cadrul Centrului Cultural Carei. Rezultatul - o surpriză - va fi prezentat în cadrul unei videoproiecţii care va rula înaintea reprezentaţiei. 

Proiectul "Invizibili" se bucură de sprijinul psihologului Ioana Drugaş, consilier şcolar al Liceului Don Orione din Oradea, care va participa la întâlnirile cu publicul, după fiecare reprezentaţie, în cadrul unor sesiuni de Q&A. 

Premiera va avea loc sâmbătă, 10 iulie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Intarea este liberă şi se realizează pe baza unor rezervări care se pot face fie prin mail, la adresa contact.invizibili@gmail.com, sau telefonic, la Agenţia Teatrului Regina Maria.

Din septembrie, când liceenii, publicul ţintă al proiectului, se întorc din vacanţă, spectacolul va porni în turneu în Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Carei şi Zalău, graţie sprijinului oferit de partenerii: Centrul Cultural Carei, Asociaţia Pro Teatru Zalău, Asociaţia Incubator 13 şi MiniReactor Cluj. Spectacolul va intra apoi în repertoriul Teatrului Regina Maria.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5871 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON