URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2021, 11:21

Adolescenţa, "o înşiruire de zile ciudate". Invitaţie la premiera unui spectacol dedicat liceenilor, pe scena Teatrului Regina Maria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Culturală Teatrul de Copii şi partenerul ei principal, Teatrul Regina Maria, anunţă premiera spectacolului "Nişte zile ciudate", de Elise Wilk, în regia lui Rareş Budileanu. Spectacolul a luat naştere în cadrul proiectului "Invizibili", proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Povestea unei prietenii

Potrivit organizatorilor, "Invizibili" este un proiect care îşi propune să vorbească despre vulnerabilităţile adolescenţilor, printr-un spectacol de teatru care are ca punct de pornire poveştile lor.

Scopul spectacolului este acela de a ilustra tema depresiei în rândul liceenilor, prin explorarea a patru subteme, cele mai frecvent întâlnite de specialişti în şedinţele de terapie şi consiliere: confuzia şi temerile intime legate de identitatea de gen; neacceptarea propriei persoane şi dezvoltarea complexelor de inferioritate; lipsa sentimentului de apartenenţă la grup şi/sau familie; introversia şi comunicarea fragmentară.

În prima etapă a proiectului, au fost intervievaţi adolescenţi, prin intermediul unor formulare online care le-au asigurat anonimatul. Pornind de la răspunsurile lor, şi de la documentările directe pe care le-au realizat partenerii proiectului, dramaturgul Elise Wilk a creat un text dramatic ficţionalizat pe care l-a numit "Nişte zile ciudate". 

"Nişte zile ciudate spune povestea unei prietenii dintre doi tineri foarte diferiţi care străbat împreună şase dintre cei mai complicaţi ani din viaţa unui om. Adică adolescenţa, care e o înşiruire de zile ciudate. Frumoase şi în acelaşi timp pline de spaime. Cel mai dificil obstacol pe care îl are de trecut prietenia celor doi este depresia de care suferă unul dintre ei. Nişte zile ciudate vorbeşte despre tristeţe, despre relaţii şi prima iubire, despre părinţi şi copii şi, mai ales, despre nevoia de a fi acceptat şi iubit", spune Elise Wilk. 

"Să nu fim singuri..."

Spectacolul este montat la Oradea de regizorul Rareş Budileanu. "Cum facem să nu fim singuri într-o lume însingurată? În această lume încercăm să-i auzim, să-i vedem, să-i ascultăm, să le creăm un loc în care Nişte zile ciudate să se transforme în zile normale…", transmite acesta. 

Din distribuţie fac parte actorii: Giorgiana Coman; David Constantinescu; George Dometi, Eugen Neag, Alina Leonte şi Denisa Vlad. Scenografia este semnată de Mădălina Baciu. Şi pentru că este un spectacol dedicat adolescenţilor, trainerul Adrian Ştefănuţi a susţinut workshopuri de actorie pentru adolescenţi, în cadrul Centrului Cultural Carei. Rezultatul - o surpriză - va fi prezentat în cadrul unei videoproiecţii care va rula înaintea reprezentaţiei. 

Proiectul "Invizibili" se bucură de sprijinul psihologului Ioana Drugaş, consilier şcolar al Liceului Don Orione din Oradea, care va participa la întâlnirile cu publicul, după fiecare reprezentaţie, în cadrul unor sesiuni de Q&A. 

Premiera va avea loc sâmbătă, 10 iulie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Intarea este liberă şi se realizează pe baza unor rezervări care se pot face fie prin mail, la adresa contact.invizibili@gmail.com, sau telefonic, la Agenţia Teatrului Regina Maria.

Din septembrie, când liceenii, publicul ţintă al proiectului, se întorc din vacanţă, spectacolul va porni în turneu în Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Carei şi Zalău, graţie sprijinului oferit de partenerii: Centrul Cultural Carei, Asociaţia Pro Teatru Zalău, Asociaţia Incubator 13 şi MiniReactor Cluj. Spectacolul va intra apoi în repertoriul Teatrului Regina Maria.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON