URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2021, 08:01

Adio, zacuscă! În urma recoltei, producătorii agricoli au rămas cu multe legume nevândute

Adio, zacuscă! În urma recoltei, producătorii agricoli au rămas cu multe legume nevândute FĂRĂ CĂUTARE. În plin sezon al pregătirilor de iarnă, producătorii de legume din pieţele bihorene se plâng că rămân cu marfa pe tarabe. "Dacă acum câţiva ani în vremea asta vindeam cu sacii, că făcea lumea provizii pentru iarnă, acum abia dacă trec câteva kilograme pe zi. Nu mai vine lumea în piaţă", spune o agricultoare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tarabele din pieţele orădene sunt cocoşate de marfă. Legumicultori veniţi şi de la 50 de kilometri distanţă îşi aranjează cum pot mai bine pe masă roşii, castraveţi, ardei, gogoşari, conopidă, varză şi altele pentru a atrage puţinii clienţi. 

Spălatul legumelor, să strălucească a sănătate, aranjatul lor în grămezi pentru a da impresia unei oferte variate şi chiar preţul de vânzare negociabil nu mai au efect. "O să rămân cu marfa pe cap. Bătrânii, obişnuiţi să îşi umple toamna cămara, sunt tot mai puţini, iar tinerii nu mai pun murături şi compoturi", avertizează un fermier din zona Diosig. 

"Nu mai pune lumea murături!"

Toamna se numără bobocii, spune un proverb românesc. Legumicultorii bihoreni se plâng însă că nu prea au ce număra. În sezonul pregătirilor cămărilor pentru iarnă, cumpărătorii sunt puţini, iar vânzările mici. 

"Anul viitor nu ştiu dacă mai pun roşii, castraveţi şi ardei pentru vânzare. Ţin un solar pentru familie şi atât. Lucrezi tot anul şi când tragi linie vezi că n-ai câştigat nimic. Am donat zece saci de castraveţi la mănăstire pentru că n-am avut cui vinde", spune o legumicultoare din zona Roşiori. Femeia stă cu marfa pe masă zile în şir. "În două săptămâni, abia dacă am vândut o ladă de gogonele. Am coborât preţul şi sub 3 lei, dar degeaba. Nu mai pune lumea murături pentru iarnă". 

Au "spart" piaţa! 

Potrivit statisticilor Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, numărul legumicultorilor bihoreni a crescut de la 8.239 în 2020 la 8.844 în 2021 şi este în continuă creştere pe fondul subvenţiilor acordate de stat pentru instalarea tinerilor la ţară, dezvoltarea de ferme sau producţia de legume. Practic, într-un singur an, suprafaţa totală cultivată cu legume în sere s-a dublat de la 22,5 hectare anul trecut la 50,1 hectare anul acesta.

Marcel Maxim (foto), legumicultor din Satu Nou, spune că, pentru a supravieţui, aceşti fermieri vor trebui să îşi orienteze desfacerea spre marile magazine sau procesare. "Piaţa nu mai este ce-a fost. Nu trebuie să plantezi suprafeţe ori cantităţi mari, că nu mai vinzi ca altădată".

Potrivit bihoreanului, piaţa s-a prăbuşit în timpul pandemiei şi nu îşi va mai reveni. "Vânzările au scăzut cu o treime faţă de acum doi ani. Prima problemă este că piaţa au stricat-o pieţarii. De câţiva ani, doar 10% dintre cei care vând sunt producători adevăraţi. Majoritatea revând mai scump legume fără gust luate din piaţa de gros. A doua problemă e că de anul trecut, când autorităţile au închis pieţele, cumpărătorii s-au mutat în hypermarketuri şi nu mai revin", spune Marcel.

"Nu merită" 

Magazinele mari au schimbat obiceiurile de consum. "Dacă nu ai legume din grădina ta, nu merită să te chinui. Dacă trebuie să cumperi roşiile, ardeii, gogoşarii din piaţă, borcanele din magazin şi mai cheltui pe condimente, ulei şi gaz, ieşi mult mai scump. Cu 4-5 lei îţi iei un borcan de zacuscă din magazin şi nu ţi-ai umplut casa de miros, n-ai pierdut timpul, n-ai frecat oale", spune Maria, o tânără masterandă.

Potrivit specialiştilor, cultura proviziilor de iarnă se stinge odată cu generaţiile. "Astăzi mai pun murături doar cei peste 60 de ani care au trăit în comunism, când proviziile erau o necesitate. Cei născuţi după ʼ90 au pierdut acest reflex", spune sociologul orădean Dragoş Dărăbăneanu (foto).

El nu crede că obiceiul proviziilor de iarnă se va mai întoarce: "E destul să privim la ce se întâmplă în occident, unde nu pune nimeni murături şi compoturi pentru că ritmul vieţii este mai alert şi noi încolo ne îndreptăm. Generaţia încă tânără, de până în 40 de ani, abia dacă are timp să interacţioneze cu propriii copii între orele de şah, tenis şi meditaţii, dar să mai şi pună zacuscă!", spune sociologul.

Condamnaţi la hypermarket...

De altfel, confruntaţi deja cu limitarea vânzărilor, fermierii bihoreni vor să se asocieze pentru a-şi putea etala marfa în marile magazine. "Dacă mergi zilnic la piaţă cu 40 de kilograme de legume din care nu vinzi mare lucru, n-ai făcut nimic", spune Florica, o fermieră din zona Biharia.

Femeia a convins 300 de fermieri să se asocieze într-o cooperativă care va începe să funcţioneze din primăvara anului viitor. Asociaţii vor să amenajeze pe bani europeni un depozit de frig în care să îşi pună marfa la un loc. "Cooperativa va putea vinde legumele prin SEAP, va putea negocia cu procesatorii şi cu magazinele pentru că va avea altă putere decât un simplu fermier", explică Florica.

Altfel spus, conştienţi că nu mai au cum să-i atragă pe bihoreni în piaţă, legumicultorii s-au decis să meargă după ei în hypermarket. Acolo unde proviziile de iarnă sunt expuse la raft...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
???
Preda da ești p... macar nu mai claxona 30,40 lei /kg, la început de sezon diliule daca cumperi de la producători prețul este mai mult decât rezonabil ,numai că producătorii nu au loc în piețe de bișnițari care cumpără din WMarket și se dau producători in timp ce Direcția Agricolă Bihor doarme de ani mulți iar controalele sunt absolut superficiale .
Postat 14 Noiembrie 2021, 15:27 de sss
Prețul
Cum sa pui murături la ce preturi exorbitante cer pe legume, ieși mult mai ieftin sa le cumperi gata puse. De multe ori prețul legumelor depășește prețul cărnii! Sa nu vorbim de fructe care ajung și la 30-40 lei/kg( cireșele spre exemplu. Când o sa conștientizați ca vindeți un bun de consum perisabil și prețul va fi cel corect veți vinde dar cata vreme vreți bagatie peste noapte vezi ți avea de suferit
Postat 14 Noiembrie 2021, 12:16 de Adrian_Preda
micii fermieri locali trebuie sa investeasca in dezvoltare si adaptare
marile magainze vor contracte si marfa tot anul nu doar in septembrie cand e recolta. Fermierii trebuie sa se asocieze si sa isi contruisaca silozuri de cereale, depozite de frig, sere care sa produca si iarna daca vor sa reziste pe piata... altfel lumea in jur se schimba si ei raman in urma.
Postat 12 Noiembrie 2021, 18:54 de unu
Cât e halatul?
Se plang degeaba: atata timp cat tin cu dintii de pret, vor ramane cu marfa pe cap. Imi pare rau pentru munca lor la fel cum imi pare rau ca administratia pietelor in goana dupa castig, a dat prioritate bijnitarilor si intermediarilor in piete, adica unora care nu au pus in viata lor mana pe o sapa.
Postat 12 Noiembrie 2021, 09:07 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON