URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2010, 15:33

Adio, taxe!

Adio, taxe! FĂRĂ PLATĂ. Taxa minimă de 90 lei pe lună pentru hrana copiilor de grădiniţă, impusă de municipalitate pentru a scădea absenteismul, a fost desfiinţată de Curtea de Apel prin sentinţă definitivă şi executorie. Părinţii vor plăti hrana copiilor doar pentru numărul de zile în care aceştia au fost la grădiniţă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marţi a căzut taxa de faţade, miercuri a fost desfiinţată taxa minimă lunară pentru hrana copiilor de grădiniţă, iar joi a fost suspendată taxa specială pentru comercializarea băuturilor alcoolice pe timpul nopţii.

Din cele trei taxe speciale pe care Primăria orădeană intenţiona să le aplice din ianuarie 2010 nici una nu a mai prins sfârşitul anului. Iar şansele ca acestea să mai fie aplicate vreodată sunt tot mai mici...

Plata cu ziua

Prefectura a câştigat "meciul" cu Primăria la scor de neprezentare: 3-0. Instituţia ce reprezintă Guvernul a primit săptămâna trecută sentinţe favorabile, una după alta, în toate cele trei procese intentate administraţiei locale pe tema taxelor speciale. Cea mai răsunătoare victorie a juriştilor Prefecturii o constituie sentinţa definitivă şi executorie obţinută în procesul intentat pe tema taxei minime de 90 de lei pentru hrana copiilor de grădiniţă. Taxa a fost adoptată prin hotărârile de Consiliu Local (HCL) 707 şi 852 din 2009 dar nu a apucat să fie aplicată niciodată.

"Toată problema a pornit de la faptul că grădiniţele achiziţionau alimente în funcţie de numărul copiilor înscrişi, dar când ajungeau să gătească, numărul porţiilor era mult mai mic datorită absenteismului, iar alimentele se alterau", declară Eugenia Borbei, şefa juriştilor din Primărie. Taxa a fost desfiinţată în luna iunie de Tribunal, iar sentinţa a rămas definitivă şi executorie săptămâna trecută în urma recursului făcut de municipalitate la Curtea de Apel.

07 Eduard Florea_1.jpgDeşi au pierdut în mod categoric, reprezentanţii Primăriei afirmă că nu văd sentinţa ca pe o înfrângere. "Adevărul este că, în parte, noi ne-am atins scopul. Imediat după instituirea taxei, prezenţa a crescut cu 20% fiindcă părinţii s-au gândit că, dacă tot plătesc pentru hrana micuţilor, mai bine îi duc la grădiniţă", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei. Acum, că taxa a fost abrogată, probabil că municipalitatea va intra iar pe pierdere...

Anulat!

Cea de-a doua înfrângere a Primăriei o constituie anularea taxei speciale pentru faţadele neîngrijite. Aceasta a fost instituită prin HCL 705 şi 1.027 din 2009, respectiv 36 şi 367 din 2010, cu scopul declarat de a forţa reabilitarea clădirilor din centrul istoric. Conform hotărârilor din 2009, suma datorată de proprietarii imobilelor în paragină se calcula raportat la suprafaţa desfăşurată a clădirii şi se ridica la 2 lei pe metru pătrat pe an în cazul clădirilor din centrul istoric, respectiv 3 lei pentru cele monument istoric.

În contrapartidă, proprietarii imobilelor care se angajau să renoveze faţadele erau scutiţi de la plata taxelor pentru autorizaţiile de construire, nu mai datorau taxa specială începând cu data obţinerii documentelor de construire, iar după finalizarea lucrărilor scăpau pentru 5 ani de plata impozitului pe proprietate. Mai mult, conform hotărârilor adoptate în 2010, orădenii săraci puteau cere Primăriei credite fără dobândă pentru finanţarea lucrărilor, urmând să garanteze împrumutul cu apartamentul.

07 Eugenia Borbei_1.jpgDeşi iniţial şi-a dat avizul de legalitate, în luna octombrie, chiar când a început aplicarea hotărârilor, Prefectura s-a răzgândit, le-a atacat în instanţă, suspendându-le, iar marţea trecută a câştigat, în mod surprinzător, anularea lor la Tribunalul Bihor. Primăria poate face recurs la Curtea de Apel Oradea. "Aşa ceva nu s-a mai văzut! E ca şi cum ai termina şcoala de şoferi, ai lua examenul, ai începe să conduci, iar peste un an ar veni Poliţia şi ţi-ar retrage permisul pe motiv că nu s-a gândit bine când ţi l-a dat", protestează Eugenia Borbei (foto).

Banii înapoi!

Jurista şefă a Primăriei are toate motivele să fie supărată. Imediat după atacarea taxei de către prefectul Gavrilă Ghilea, orădenii care au apucat să o plătească au început să îşi ceară banii înapoi. Acum, că Prefectura a câştigat procesul în primă instanţă, e clar că fenomenul se va accentua.

07 Tanase Miculescu.jpg"Banii sunt colectaţi într-un cont special care are ca destinaţie promovarea clădirilor monument istoric şi acordarea de împrumuturi pentru reabilitarea faţadelor. Până acum, fiind în proces, nu ne-am atins de ei. Singurul lucru pe care l-am făcut a fost să returnăm sumele încasate celor care au plătit taxa, iar pe urmă şi-au cerut banii înapoi", spune Tănase Miculescu (foto), directorul adjunct al Direcţiei Economice.

Concret, din cei 809 orădeni care au plătit un total de 207.844 lei, până joia trecută un număr de 61 şi-au recuperat cei 17.340 lei achitaţi. La fel, 6 din cele 92 de firme care au vărsat municipalităţii 239.521 lei au "revendicat" deja 24.659 lei.

Lucrări suspendate

Mai mult, blocarea regulamentului privind acordarea de împrumuturi pentru reabilitarea faţadelor pune municipalitatea într-o situaţie delicată. Firma Vestind Construct a început în vară reabilitarea imobilului din Piaţa Unirii 5, vechi de o sută de ani, după ce Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) a creditat cu 400.000 lei pe 13 din cei 23 de proprietari de apartamente, pentru a plăti lucrările. Acum, că nu mai există bază legală pentru acordarea împrumutului, lucrările vor fi oprite.

"Am vorbit cu constructorul şi i-am cerut să finalizeze lucrările începute. Vom lua o decizie cu privire la continuarea lor după ce vom avea o sentinţă definitivă", spune directorul AIO, Cristian Beltechi. Cum, la fel ca majoritatea orădenilor, locatarii imobilului nu au bani să termine lucrările, clădirea va mai rămâne în lucru mult şi bine, constituind un pericol pentru trecători. După cum se ştie, prima victimă a fost făcută în octombrie, când o bucată din acoperiş s-a prăbuşit peste o tânără de 30 de ani...

Linişte cu forţa

Săptămâna neagră a juriştilor Primăriei a continuat joi, cu sentinţa dată de Tribunalul Bihor privind anularea taxei speciale pentru ordine publică instituite prin HCL 708 şi 1028 din 2009. Taxa urma să se aplice localurilor care comercializează alcool deschise între orele 23-06, de duminică până joi, respectiv 24-06 vinerea şi sâmbăta. Potrivit calculelor, un local cu sala de mese sub 100 de metri pătraţi ar fi trebuit să achite 3.000 lei anual pentru fiecare oră în care ţine deschis după ora 23, iar un magazin non-stop ar fi ajuns să datoreze 35.000 lei pe an.

Consiliul Local a introdus taxa urmărind scăderea numărului de localuri deschise peste noapte, pentru ca orădenii să se poată odihni şi să fie feriţi de scandaluri. Din banii încasaţi, Primăria urma să asigure ordinea publică şi curăţenia în zona localurilor plătitoare, respectiv înlocuirea mobilierului stradal distrus de zurbagii.

Adio, autonomie!

Taxa a fost atacată în instanţă încă din luna februarie, înainte de a fi aplicată efectiv, Prefectura argumentând că este aberant ca municipalitatea să taxeze inclusiv ABC-urile cu program non-stop care vând alcool. Iar Tribunalul i-a dat săptămâna trecută dreptate, luându-i din nou prin surprindere pe reprezentanţii municipalităţii.

"Practic, se desfiinţează conceptul de autonomie locală. Consiliul Local nu are nicio putere de a decide în problemele oraşului. Rolul său a fost limitat la a aproba taxele impuse de la nivel central şi cam atât", reclamă directorul Eduard Florea.

Altfel spus, pentru că toate încercările Primăriei de a rezolva probleme punctuale ale oraşului au fost blocate în instanţă, administraţiei locale îi rămâne doar un rol decorativ: adună biruri, din care apoi plăteşte facturi. Iar taxele trec şi problemele rămân...


PREA MULT!
1.888
de proprietari de imobile degradate au contestat modul de calcul al taxei de faţade


PREFECTURĂ VS PRIMĂRIE
"Câştigul orădenilor"

07 Bolojan-Ghilea.jpgCele trei sentinţe date împotriva municipalităţii orădene i-au lăsat fără replică pe reprezentanţii celor două instituţii aflate în conflict. "În calitate de reprezentant al administraţiei locale refuz să comentez deciziile unei instituţii aparţinând statului. Acolo unde putem, ne vom susţine în continuare punctul de vedere, iar unde a fost dată o sentinţă definitivă, ne vom conforma instanţei", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan. El este de părere că războiul dintre Prefectură şi Primărie nu face decât să erodeze credibilitatea celor două instituţii locale în ochii populaţiei.

La fel, prefectul Gavrilă Ghilea susţine că ar fi preferat o rezolvare pe cale amiabilă a conflictului. "Nu mi-am dorit să se ajungă la proces, dar dacă juriştii nu s-au putut înţelege a trebuit să ne susţinem punctul de vedere în Tribunal". În ciuda sentinţelor favorabile obţinute în cele trei procese, prefectul este rezervat în declaraţii. "Faptul că am câştigat nu înseamnă că nu există autonomie locală, ci doar că sunt nişte legi care trebuie respectate. Până la urmă este vorba de un câştig al cetăţenilor din Oradea şi nu de o victorie a lui Ghilea", a mai declarat prefectul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
asociatia tineriilor pentru olimpiade
Primăria Târgu Jiu a atribuit Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Gorj un teren în suprafaţă de 22,3 hectare, situat în Preajba, ce avea ca destinaţie izlazul comunal. Terenul a fost atribuit gratuit pe o durată de 5 ani în vederea amplasării unui poligon de tir. Şedinţele de tragere în poligon urmează să se desfăşoare periodic cu ocazie concursului de tir vânătoresc. Pentru aprobarea funcţionării poligonului se vor amplasa, provizoriu, un punct de prim ajutor şi un punct de întreţinere şi organizare demontabile. “Terenul a fost atribuit la solicitarea Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi deoarece suprafaţa vechiului poligon a fost redată cetăţenilor care au avut acte de proprietate asupra terenului. Această asociaţie are obligaţia de a asigura măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecţiei muncii, pazei şi supravegherii zonei de siguranţă”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu.
Postat 14 Decembrie 2010, 12:16 de andrei
asociatia tineriilor pentru olimpiade
STIMATE primare cand ve ti aloca un teren in sistem ONG cu cotizati de membri pentru adolescenti si alti sportivi in vederea antrenari pentru OLIMPIADE in ce priveste SPORTUL NATIONAL CU TIRUL arme neletale, arme letale . NU uitati ca prima medalie olimpica a Romaniei a fost castigata la tir si ca arma nu inseamna numai relatia dintre agresor si victima. Luna trecuta la poligonul de la universitate a fost un concurs de tir, \"memorialul Stanescu Ion\". Numai participantii la acest mic concurs au adus in cativa ani Romaniei mai multe medalii olimpice si mondiale decat a adus fotbalul romanesc in toata istoria lui.
Postat 14 Decembrie 2010, 12:14 de andrei
trebuie sa ne gandim la VIITORUL primar
ar trebui din timp sa promovam viitorul primar al ORADIEI pentru ca Bolojan nu ne a scapat de MITA si spaga in primarie, totul e de fatada , toti cersesc ORICE altfel gasesc pretexte sa te amane, RUSINOS si ironie toti il admira de parca a schimbat ceva!
Postat 14 Decembrie 2010, 11:51 de !cetateanul roman!
BRAVOOO
cu ocazia asta s a facut PUBLICITATE gratuita POLITICA si s au mai Castigat VOTURII, JOS BOLOJAN si IRONIE jos GHILEA totul e marketing politic gratuit:)
Postat 14 Decembrie 2010, 10:04 de anca
@Angela
daca s-ar implini ceea ce doresti tu, tin sa te anunt ca nu juristii sau economistii ar zbura ci seful lor suprem. nu poti castiga un proces atata timp cat nu ai un fundament legal (adica dc hcl-ul contravine legislatiei tarii) si mai mult, daca singurul argument pe care il poti aduce este o exceptie (penibila de altfel). exista solutii pt problemele orasului, chiar si legale, trebuie doar urmat drumul legii si nu ocolit pe poteci stupide care nu fac decat sa slabeasca increderea omului fata de stat.
Postat 13 Decembrie 2010, 22:38 de me2
republica de la oradea este o plasmuire a unor minti din primarie
felicitari ghilea,taxele si impozitele datorate statului sunt consemnate in codul fiscal si nu in hcl-uri facute pe scandul cel mic in birouri de pe la parterul si etajul2 al primaricii.asteptam cu interes ca justitia sa isi spuna cuvantul si in legatura cu alte reglementari locale aberante precum amenzile de circulatie ptr parcari aplicate de aio si nu de politia rutiera,ridicarea autoturismelor stationate neregulamentar de catre aceeasi aio fara procese verbale prin care sa se dispuna masura ridicarii, intocmite de catre politia rutiera,efectuarea executarilor silite in afara existentei unor hotarari judecaroresti ramase definitive si alte asemenea haiducii, ca sa nu le numesc altfel.iata cateva teme de casa ptr dupa 01.01 2011,dle ghilea si dna adelina costea.
Postat 13 Decembrie 2010, 20:36 de asteptam cu interes
magistrati idioti?
PROPUN SA FIE NUMIT PRIMAR UN JUDECATOR: PREFECT UN JUDECATOR; PORTAR LA PRIMARIE, POMPIER, GUNOIER TOT JUDECATOR!!! PT CA NOI, ORADENII, NU MAI INTELEGEM NIMIC! DACA JUDECATORII CONDUC ORASELE SI INTREAGA TARA CE NEVOIE AVEM DE ALTE CATEGORII SOCIALE? ASTIA, MAGISTRATII, STIU TOT, SUNT INTELEPTI, DREPTI, OMENOSI, NEMAIPOMENITI, SUNT ZEI COBORATI PRINTRE MURITORII DE RAND. PACAT DE TARA ASTA, CU ASA JUSTITIE!
Postat 13 Decembrie 2010, 20:22 de oradean mirat
hmmm
Adevarul e ca bune/rele cum erau acele decizii ale CL faceau cat de cat ordine in jungla din Oradea. Faptul ca prefectura a atacat in instanta si a si castigat e betie cu apa rece, insa chibitii din PD-L vor zambi pe sub musteata. Dar dincolo de toate aceste lovituri sub centura, marele adevar care iese la suprafata e acela ca Primaria e o caciula prea mare.....daca nu pt Bolojan, dar sigur pt oamenii cu care s-a inconjurat. Nu de alta, dar aduceti-va aminte pe vremea lui Filip....astfel de conflicte cu astfel de urmari PUR SI SIMPLU NU AU EXISTAT. CE ZICEA PRIMARIA....AIA ERA. E clar ca oamenii lui bolojan sunt slabi....pai uitati-va la tanti Borbei asta.....si poza urla de mediocritate. Si restul....analog...
Postat 13 Decembrie 2010, 20:11 de ady
Vai de juristii si economistii PMO
Din punctul meu de vedere cineva din Primaria Oradea ar trebuii sa platesaca cu capul pentru toate aceste insuccese, pierderi in fata Prefecturi. Nici o Hotarare de Consiliu Local importanta nu a putut trece de de instanta, ce juristi mai are si Primaria, halal de ei, bine ca ii platim cu bani grei. Rusine tuturor...
Postat 13 Decembrie 2010, 19:36 de Angela
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON