Propunerea de primire a României și a Bulgariei în spațiul Schengen figurează pe ordinea de zi a următoarei întruniri a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), programate pe 5 decembrie.
Surse politice citate de HotNews.ro spun că tema a fost inclusă pe agenda JAI la cererea României, iar discuțiile sunt „avansate” și se fac „progrese”. Autoritățile din Austria, însă, nu s-au răzgândit și blochează acest demers.
Textul propunerii este formulat exact așa cum a fost pe agenda ședinței din decembrie 2022, când primirea României în spațiul european de liberă circulație a fost respinsă.
„Acum la Bruxelles: aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie! Mentionarea în agenda Consiliului este aproape identică față de cea de anul trecut, de la ședința în care veto-ul Austriei ne-a ținut la cozile Europei încă un an. Este ultimul tren pentru țara noastră, rămâne să vedem dacă toată presiunea pusă de Comisie, de Parlament, de fiecare dintre noi a funcționat și România va fi parte din spațiul liber de circulație european, așa cum merită încă din 2011”, a transmis europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, cel care a dat vestea includerii acestui punct pe ordinea de zi.
Președinția spaniolă a UE, precum și Comisia Europeană au subliniat în repetate rânduri că cele două țări trebuie primite în Schengen.
Totodată, în vară, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care a arătat că „dreptul de veto asupra aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen poate duce la apariția unui sentiment antieuropean în aceste țări, conducând astfel la o scădere a încrederii în proiectul UE și în instituțiile sale”, notează Hotnews.ro.
Liderii de la Viena însă nu și-au schimbat poziția, ba chiar au repetat că nu sunt de acord cu extinderea spațiului Schengen fiindcă sunt probleme privind migrații ilegali. Cel mai recent, vinerea trecută, ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a spus că Viena își menține veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria, scrie Die Presse.
Oficialul austriac a insistat totuși că blocada nu ar fi îndreptată împotriva României sau a Bulgariei, existând „o problemă fundamentală” cu Schengen.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.