URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iulie 2021, 16:35

Acum şi online. Bihorenii pot obţine avizele și autorizațiile de gospodărire a apelor fără a mai merge la ABA Crişuri 

Acum şi online. Bihorenii pot obţine avizele și autorizațiile de gospodărire a apelor fără a mai merge la ABA Crişuri  (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a anunţat că bihorenii pot obţine avize şi autorizaţii de gospodărire a apelor în mediul virtual, prin intermediul unei aplicaţii realizate de Apele Române. 

"Aplicaţia este disponibilă pe site-ul www.rowater.ro pe prima pagină. Accesul este gratuit şi se face în baza unui cont, precum şi a unei adrese de e-mail dedicate, fiind funcţională la nivel central şi la nivelul celor 11 Administraţii Bazinale de Apă", se arată în informarea ABA Crişuri. 

Avizul este emis înainte de demararea lucrărilor, iar autorizaţia poate fi obţinută după finalizarea execuţiei, pentru funcţionarea sau exploatarea lucrărilor construite pe ape sau care au legătură cu apele. 

Potrivit legilor în vigoare, cei care construiesc lucrări pe ape sau care au legătură cu apele trebuie să solicite, în condiţiile legii, aviz sau autorizaţie de gospodărire a apelor. Acestea sunt acte tehnico-juridice care implică răspunderea administratorului resursei de apă, atât pentru alocarea resursei de apă cât şi pentru primirea apelor uzate în emisarii naturali (râuri, lacuri).

"Pentru promovarea şi execuţia lucrărilor pe ape sau care au legătură cu apele şi pentru punerea în funcţiune sau exploatarea acestor lucrări utilizatorii sunt obligaţi să solicite emiterea avizului de gospodărire a apelor, respectiv autorizaţiei de gospodărire a apelor". 

Cei care au deja actele, însă le-a expirat termenul de valabilitate, pot solicita tot online reînnoirea sau reactualizarea avizului sau autorizaţiei. 

ABA Crişuri subliniază că noua platfomă are numeroase beneficii. Astfel, se elimină paşi birocratici, iar persoanele nu trebuie să se deplaseze la sediul instituţiei. "În plus, o aplicaţie digitalizată conferă transparenţă instituţională, întrucât solicitantul poate urmări pas cu pas fiecare etapă de avizare/autorizare", se mai precizează în informare. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5937 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON