URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2010, 13:06

Ungurii s-au scandalizat din cauza sărbătoririi Zilei Naţionale a României la Teatrul din Budapesta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Obţinerea permisiunii de către Institutul cultural Român din Budapesta de a organiza în Teatrul Naţional din Budapesta o recepţie înaintea Zilei Naţionale a României a provocat un mare scandal în Ungaria, a relatat MTI, citat de Mediafax.

Imediat după apariţia ştirii în presa maghiară, istorici şi figuri publice marcante din ţara vecină au început să vorbească despre "o provocare" din partea României. Ulterior, şi politicienii ungari au reacţionat. Potrivit acestora, Teatrul Naţional din Budapesta este o instituţie publică, iar Guvernul este responsabil pentru funcţionarea sa.

Directorul Teatrului Naţional din Ungaria, Robert Alfoldi, a explicat miercuri că decizia sa de a închiria sala mare pentru o recepţie, la 30 noiembrie, înaintea Zilei Naţionale a României, nu a avut ca scop să rănească sentimentele naţionale.

"Când Institutul Cultural Român din Budapesta mi-a cerut să închiriez sala mare a Teatrului pentru celebrarea Zilei Naţionale a României, m-am gândit că spectacolul şi recepţia ar putea ajuta cele două ţări, Ungaria şi România, să devină mai apropiate prin intermediul culturii şi artei, în pofida trecutului lor furtunos", a declarat directorul.

Autorizaţia dată românilor de către directorul Teatrului Naţional pentru sărbătorirea zilei de 1 Decembrie în acest spaţiu a fost retrasă, potrivit MTI.

Mai mult, István Pálffy, politician al Alianţei FIDESZ - Partidul Popular Creştin-Democrat KDNP, aflate la guvernare, a cerut Executivului de la Budapesta să înceapă o investigaţie şi să revizuiască imediat contractul Teatrului cu Institutul şi să-l demită pe director, dacă investigaţia stabileşte că decizia sa a încălcat interesele Teatrului şi ale publicului şi au adus prejudicii morale instituţiei.

Partidul naţionalist radical Jobbik l-a acuzat pe Alfoldi că a acordat asistenţă unui eveniment antiungar, adăugând că decizia acestuia "se califică drept trădare". Partidul a precizat că va organiza o demonstraţie în faţa Teatrului la 1 decembrie.

La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat o Rezoluţie care consfinţea unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) cu România, în condiţiile în care, până la această dată, Transilvania se afla sub stăpânirea Ungariei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
Asa da prietenie romano-maghiara!
Anual câte defilări cu roșiori și călărași au loc în Oradea/Ardeal? Pe langa defilarile cu huszari si care alegorice unguresti istorice, de ce nu și defilarea unor tancuri sovietice tip T-34, sau Stalin, în Oradea/Ardeal? In loc de concluzii: Ce BINE și ce "liniște" iredentista, ar fi în Romania, cu guvernanți/aleși, ca: Avram Iancu, Bălcescu, sau Emanuil Gojdu! Servus, ”romanilor” de la guvernare!
Postat 21 Noiembrie 2010, 23:17 de Anonymus
@Adi. Go home!
Ia-l și pe prea-curvarul reformat! Servus!
Postat 21 Noiembrie 2010, 21:49 de Anonymus
pt Adi
baga-ti unghia in gat, prostovane! manifestatia dedicata zilei de 1 Decembrie, va avea loc oricum ! esti un gunoi frustrat. ca si tine sunt multi.
Postat 21 Noiembrie 2010, 07:58 de alt oradean
pt cei cu mintea slaba
Proful todeauna mia zis ca nu merita efortul de a certa cu niste imbecili PROSTI,iar multi dintre voi habar n-are de limba lui cea romana. IDIOTILOR TETARUL NATIONAL ESTE NUMAI IN CAPITALA, UNA SINGURA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!IN ORADEA NU TEATRU NATIONAL ESTE SOVINIILOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Provocare ordinara din partea MAE a Romaniei sa ceara sarbatorirea anexarii Ardealului, nu oriunde, ci in TEATRUL NATIONAL al Ungariei! Pai daca Ungaria ar sarbatori Unirea Ardealului de Nord cu Ungaria la Bucuresti, la teatrul National cum v-ar iesii ochii din orbite si vi s-ar umfla venele din cap de indignare? Nu behaiti pana nu vedeti si situatia inversa! MERETI IN ... MEA LA CULES DE CAPSUNI - MESAJ PT SOVINI
Postat 19 Noiembrie 2010, 03:49 de Adi
Frustratii
Gunoaiele astea se mai cred europeni! O natie mica de frustrati. Vai de capu lor numai gura e de ei. Au femei bune asta e norocul bozgorasilor
Postat 18 Noiembrie 2010, 23:55 de unguru bulan
unguroci frustrati !
vai de capul lor !
Postat 18 Noiembrie 2010, 22:05 de la obiect
kk
Sa-i manace pesta porceasca pt refuzul lor !
Postat 18 Noiembrie 2010, 21:58 de com
unguri frustrati
colcaie frustrarile prin buda si pesta
Postat 18 Noiembrie 2010, 21:28 de xyz
ungurimea si tokes
Inca un motiv din atatea altele, pt care nu ne miram ca budapesta il premiaza constant, pe popa unguresc, tokes...
Postat 18 Noiembrie 2010, 21:19 de gm
Rusine ungurimii !
Sa le fie rusine !
Postat 18 Noiembrie 2010, 21:11 de cetatean
moarte iredentismului unguresc !
ce sa astepti de la niste gunoaie ? ce cred magarii, ca daca au retras autorizatia pt receptie si spectacol au rezolvat ceva ? si-au dat inca o data arama pe fata.
Postat 18 Noiembrie 2010, 21:10 de Sentinel
moarte iredentismului unguresc !
moarte iredentismului unguresc !
Postat 18 Noiembrie 2010, 21:05 de Aniversare
...
se pare ca si ungurii sunt la fel de idioti ca si noi romanii :)
Postat 18 Noiembrie 2010, 20:24 de ...
@adi
din pacate politicienii romani sunt niste lasi fara scrupule !hortisti-iredentisti-fascistii unguri defileaza si sarbatoresc in romania genocidul romanimii si ei nu acepta nici macar sarbatori culturale !! ministerul de externe nu stie si nu vrea sa ia atitudine caci toti sunt vaduti dracului !!!
Postat 18 Noiembrie 2010, 17:20 de SCORTOSUL
Roman
P.S. VOI NE FACETI SA VA URAM !!!! DATORITA ATITUDINII VOASTRE
Postat 18 Noiembrie 2010, 17:19 de Roman
Roman
Da Adi, gandirea sovina Ceausista mai traieste, la fel cum traieste gandirea sovina si la voi. Aveti pretentia sa fiti respectati, respectati-i si voi pe altii. Cat timp Tokes lipeste nume unguresti pe strazile Oradiei, tracand prin ungaria vad o gramade de afise cu harta ungariei mari si pactul de la trianon, din partea mea n-aveti pic de respect...Puteti pleca daca nu va convine..daca nu pliscu mic si incercati sa traiti ca niste cetateni obisnuiti, la fel ca restul...Daca mai traia Ceausescu cativa ani.....
Postat 18 Noiembrie 2010, 17:18 de Roman
pt adi
adi, cred ca esti dezinformat... nu exista doar un singur teatrul de stat.. in Romania, teatrul de stat sau national e in marele orase, precum si in Oradea!(la fel e si in Ungaria). ACUMA, DE CATE ORI AU SARBATORIT UNGURII IN TEATRUL NOSTRU? DE NENUMARATE ORI! in Romania vor legi si autonomie, dar in Ungaria nimeni nu misca.
Postat 18 Noiembrie 2010, 16:09 de polooradea
gandirea sovina ceausista mai traieste
Voi stiti care este diferenta intre un Teatru si Teatru National ? Teatru National este una singura in capitala si este simbol national. Voi pisati in-trun simbol national a altora si mai aveti si pretentii??? Asta da respect si conciliera nationala farsa.
Postat 18 Noiembrie 2010, 15:38 de Adi
gandirea sovina ceausista mai traieste
E greu de inteles ce inseamna un Teatru National din capitala unei tari ? Consulatul Ro din Budapesta in fiecare an a putut sarbatori 1dec si in acest an v-a putea dar intrun loc fara inportanta nationala. Bine ca nu Parlamentul din Budapesta vreti s-a se organizeze asa ceva . Cum consulatului are probleme de diplomatie si de bun simt vad ca si tu ai mari probleme de aceasta. Puiu mami vad cand nai dreptate devii un nervos sovin rassist ,eu si strabunni mei nu cu valiza am devenit oradeni. Iar granita numai de 89 de ani este aci , stiu ca unora dintre voi ar place ca noi maghiari s-a plecam dar trebuie s-a te dezamagesc CA NICI IN RUPTUL CAPULUI NU VOM PLECA. NU V-A AJUNS CA ATI ALUNGAT PE SASII DIN ARDEAL ? CEASESCU SI GANDIREA SOVINA MAI TRAIESTE PRIN MULTI.
Postat 18 Noiembrie 2010, 15:33 de Adi
biugiu
sunt niste penibili ...teatrul ar fi fost inchiriat, nu asaltat, iar oamenii invitati, nu ucisi! Si, sincer, sunt convins ca maghiarii isi sarbatoresc ziua in institutii de cultura romane si care e problema????? E un cadru frumos pentru un eveniment festiv, intr-o Europa cica deschisa...S-au facut de ras oficialii maghiari, au arata cat de ingusti sunt la minte.
Postat 18 Noiembrie 2010, 15:30 de guyf
adi
adi,cred ca esti maghiar .Locatia ta unde te afli e gresita.mai bine ai trece granita.Magiarii cate festivaluri fac in oradea?
Postat 18 Noiembrie 2010, 14:59 de mih
Locatia e gresita !
S-a intelegm cu toti care este problema printrun exemplu. Ce ati zice daca Consulatul Ungariei din Bucuresti ar dori s-a sarbatoreasca in TEATRUL NATIONAL DIN BUCURESTI Dictatul de la Wiena din 1941 in urma ceruia Ardealul de est a fost cedata Ungariei ? Cum n-ar comveni romaniilor exemplul meu ,la fel nici guv. maghiar nu comvine astfel de provocari grosolane , este lipsa de diplomatie prin alegerea locatiei de catre consulatul RO. Orice Teatru National din CAPITALA cum Teatrul National din Bucuresti si Budapesta este un simbol al natiei respective si nu au locul pt. astfel de provocari lipsite de bun simt.
Postat 18 Noiembrie 2010, 14:47 de Adi
salvati Romania de CORCITURI:))
HELP RO mania!suntem invadati de nationalitatii vecine, ni se IMPUNE sa i respectam dar cand le vine randul:)))) isis arata COLTI ascunsi, felicitari LUPUL isis schimba parul dar naravul NICIODATA!
Postat 18 Noiembrie 2010, 13:45 de anca
BRAVO RECTORE !
Scandal de proportii in Ungaria, dupa ce directorul Teatrului National din Budapesta le-a inchiriat spatiul romanilor, pentru sarbatorirea zilei de 1 Decembrie: E o provocare * Autorizatia pentru aniversarea de la teatru a fost retrasa de A. Neagu, A. Biro HotNews.ro Joi, 18 noiembrie 2010, 9:55 Actualitate | Diasporă Invitatia la Ziua Nationala a Romaniei Foto: Ambasada Romaniei la Budapesta Un scandal de proportii a izbucnit in Ungaria, dupa ce oficialii romani din aceasta tara au obtinut permisiunea directorului Teatrului National din Budapesta pentru a sarbatori aici 1 Decembrie, Ziua nationala a Romaniei, scrie Hungarianambiance.com. Mai multi politicieni maghiari si figuri publice importante considera "o provocare" gestul romanilor din tara vecina de a aniversa Ziua nationala la Teatrul National din Budapesta, in conditiile in care data de 1 Decembrie coincide cu pierderea, de catre Ungaria, in favoarea Romaniei, a teritoriilor din Transilvania stapanite pana in 1918. UPDATE: Contactata de HotNews.ro, Zenovia Popa, secretar III si responsabil pentru relatiile cu presa in cadrul Ambasadei Romaniei la Budapesta, a confirmat ca receptia de Ziua nationala a Romaniei nu va mai avea loc la Teatrul National din capitala ungara, dar spune ca ambasada romana nu poate oferi, in acest moment, mai informatii in acest caz. In acest moment, nu se stie cu exactitate daca si unde va mai avea loc o astfel de receptie. Imediat dupa aparitia stirii in presa maghiara, istorici si figuri publice marcante din tara vecina au inceput sa vorbeasca despre "o provocare" din partea Romaniei. Ulterior, si politicienii ungari au reactionat. Potrivit acestora, Teatrul National din Budapesta este o institutie publica, iar Guvernul este responsabil pentru functionarea sa. "Sarbatorirea Zilei nationale a Romaniei la Teatrul National nu poate fi interpretata decat o provocare", a declarat istoricul maghiar Raffay Erno, pentru Magyar Hirlap. Potrivit blogului maghiar, care citeaza MTI, autorizatia data romanilor de catre directorul Teatrului National pentru sarbatorirea zilei de 1 Decembrie in acest spatiu a fost retrasa. In plus, Istvan Palffy, politician al Aliantei FIDESZ - Partidul Popular Crestin-Democrat KDNP, aflata la guvernare, a cerut Executivului de la Budapesta o investigatie in urma deciziei directorului Teatrului National din Budapesta de a inchiria spatiul romanilor si a cerut demiterea lui Robert Alfoldi de la conducerea institutiei de cultura. "Ambasada Romaniei a ales in fiecare an pentru sarbatorirea zilei nationale numai locatii cu semnificatie. Am ales anul acest Teatrul National si pentru ca am dorim ca relatiile dintre cele doua natiuni sa mearga inainte", a declarat Zenovia Popa pentru Magyar Hírlapot. 1 Decembrie este Ziua nationala a Romaniei incepand din 1990. La 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia a adoptat o Rezolutie care consfintea unirea tuturor romanilor din Transilvania si intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) cu Romania, in conditiile in care, pana la aceasta data, Transilvania se afla sub stapanirea Ungariei. Publicatia HVG scrie ca, in urma cu 8 ani, a existat un scandal similar - la acea vreme, tot in jurul datei de 1 decembrie, premierul maghiar Medgyessy Peter a sarbatorit Ziua nationala a Romaniei impreuna cu omologul sau roman Adrian Nastase, la Hotelul Kempinski din Budapesta. Si atunci, presa maghiara si comentatorii au condamnat gestul premierului. Directorul Teatrului National din Budapesta: Nu am vrut sa ranesc sentimentele nationale Robert Alfoldi, directorul Teatrului National din Budapesta, a explicat ca decizia sa de a inchiria sala mare pentru o receptie, la 30 noiembrie, inaintea Zilei Nationale a Romaniei, nu a avut ca scop sa raneasca sentimentele nationale, potrivit Mediafax, care citeaza MTI: "Cand Institutul Cultural Roman din Budapesta mi-a cerut sa inchiriez sala mare a Teatrului pentru celebrarea Zilei Nationale a Romaniei, m-am gandit ca spectacolul si receptia ar putea ajuta cele doua tari, Ungaria si Romania, sa devina mai apropiate prin intermediul culturii si artei, in pofida trecutului lor furtunos". Robert Alfoldi a fost acuzat de Partidul nationalist radical Jobbik ca ar fi acordat asistenta unui eveniment antiungar, adaugand ca decizia acestuia "se califica drept tradare". Partidul a precizat ca va organiza o demonstratie in fata Teatrului, la 1 decembrie.
Postat 18 Noiembrie 2010, 13:33 de SCORTOSUL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON