URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2011, 13:32

Un nou stat pe mapamond

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii din Sudanul de Sud au început, în noaptea de vineri spre sâmbătă, celebrarea independenţei noului stat, care a fost proclamată oficial sâmbătă, la ora 8.45 GMT (11.45, ora României). Zeci de lideri străini, printre care se numără 30 de înalţi demnitari africani, participă la ceremoniile dedicate independenţei, care vor include defilări militare, slujbe religioase, o ceremonie de ridicare a drapelului şi un eveniment în cursul căreia va fi parafată Constituţia provizorie a noului stat.

Ceremonia se desfăşoară în apropierea mausoleului lui John Garang, lider al rebelilor sudişti, decedat la câteva luni după încheierea acordului de pace din 2005, care a pus capăt unui război de peste 50 de ani între rebeli şi guvernele succesive de la Khartoum. Conflictul a devastat regiunea şi s-a soldat cu moartea a milioane de persoane. "Poporul Sudanului de Sud şi-a realizat visul. ONU şi comunitatea internaţională vor rămâne alături de Sudanul de Sud", a declarat, vineri, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la sosirea la Juba, potrivit Cotidianul.

Sudanul a recunoscut vineri Republica Sudanului de Sud "ca stat independent, în graniţele de la 1 ianuarie 1956" şi s-a angajat să aplice acordul de pace din 2005 şi să reglementeze toate subiectele rămase în suspensie. Preşedintele Sudanului, Omar el-Bechir - pe numele căruia este emis un mandat de arestare pentru genocid al Curţii Penale Internaţionale (CPI) - a confirmat participarea la ceremonie, exprimându-şi speranţa că noul stat va fi "stabil şi sigur".

Independenţa Sudanului de Sud este proclamată oficial la şase luni după un referendum în care aproape 99% dintre locuitorii din sudul ţării au votat pentru secesiune. De atunci, cele două părţi nu au reuşit însă să ajungă la un acord privind mai multe subiecte, în special cele legate de veniturile din petrol, delimitarea graniţelor şi statutul regiunii disputate Abyei. "Legăturile culturale, politice şi comerciale obligă cele două părţi să-şi privească viitorul comun ca parteneri, nu ca rivali. Un Sudan de Sud viabil are nevoie de un Sudan de Nord viabil", a spus Ban Ki-moon.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON