URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2010, 10:11

Trei români, printre miliardarii lumii

Trei români, printre miliardarii lumii Ioan Niculae (foto), patronul InterAgro, este românul nou-intrat în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dinu Patriciu este cel mai bogat român, averea sa fiind estimată la 2,2 miliarde de dolari. O avere mai mare decât anul trecut, când figura cu 1,8 miliarde de dolari. În 2008 însă, când Dinu Patriciu a intrat în acest clasament, averea lui era estimată la 2,5 miliarde de dolari. Anul acesta Dinu Patriciu ocupă locul 437 în clasamentul miliardarilor lumii, care cuprinde 1.011 nume din 55 de ţări.

Forbes precizează că Dinu Patriciu, în vârstă de 59 de ani, şi-a vândut cota de 25% care îi mai rămăsese din Rompetrol companiei Kazmunaigaz din Kazahstan, care achiziţionase iniţial 75% din Rompetrol în 2007. Fost arhitect, Patriciu s-a lansat acum în afaceri imobiliare, în media şi în domeniul energetic. Anul trecut a obţinut două licenţe pentru explorare de petrol şi metale în Marea Neagră. În ianuarie a obţinut patentul pentru o metodă de extracţie şi procesare a sedimentelor marine. Deţine trustul media Adevărul Holding, care publică Forbes Romania. Patriciu şi alţi câţiva directori Rompetrol au fost implicaţi într-un scandal legat de o investiţie promisă la rafinăria Petromidia, menţionează Forbes.

Nou intrat în clasament, omul de afaceri Ioan Nicolae figurează cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, pe locul 880, sursa veniturilor sale fiind agricultura. În vârstă de 55 de ani, a lucrat în industria chimică întreaga sa viaţă, mai întâi pentru o companie deţinută de stat, ulterior pe cont propriu, scrie Forbes. În prezent este acţionarul majoritar în cinci mari uzine chimice din România. Deţine InterAgro, cel mai mare producător intern din domeniul agriculturii. Anul trecut a achiziţionat teren la preţuri mici. A investit peste 100 de milioane de dolari într-o uzină de bioetanol în Zimnicea, în septembrie 2009. Are un portofoliu divers de afaceri, care include acţiuni în rafinării, hoteluri de patru stele, firme de consultanţă, restaurante, abatoare, echipe de fotbal şi imobiliare. Spune că, de departe, preferă România altor destinaţii îndepărtate şi că preferă Dunărea litoralului, scrie Forbes despre Ioan Niculae.

În ceea ce-l priveşte pe Ion Ţiriac, fostul tenismen în vârstă de 70 de ani revine în clasamentul Forbes anul acesta, ocupând locul 937, cu o avere estimată la un miliard de dolari. În 2008, Ţiriac figura în topul Forbes cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, după ce în 2007, cu 1,1 miliarde de dolari, fusese primul român intrat în clasamentul miliardarilor lumii întocmit de celebra revistă americană.

Despre Ion Ţiriac, Forbes spune că a achiziţionat companii în domeniul asigurărilor bancare, leasing-ului şi vânzărilor auto. Şi-a vândut acţiunile unor companii din Occident şi s-a lansat în domeniul imobiliar din România. În noiembrie 2009, a vândut 49% din acţiunile importatorului român pentru Mercedes Benz. Proiectele de real estate de care se ocupă în prezent cuprind ansambluri rezidenţiale în Bucureşti, Timişoara, Braşov şi Sibiu, precum şi patru clădiri de birouri în Bucureşti. Un atlet excepţional, a concurat la Olimpiada din 1960 ca jucător de hochei. Ulterior s-a orientat către tenis şi s-a ocupat de câteva nume mari din acest sport, între care Boris Becker, Steffi Graf şi Goran Ivanisevic. În prezent patron al turneului Madrid Masters, ţinteşte să-l transforme într-un eveniment de Mare Şlem, aşa cum sunt turneele de la Londra, Paris, New York şi Melbourne, explică Forbes.

Cu o avere estimată la 53,5 miliarde de dolari, mexicanul Carlos Slim, magnat al telecomunicaţiilor, ocupă anul acesta primul loc în clasamentul miliardarilor planetei dat publicităţii miercuri la New York de revista Forbes. El a devenit cel mai bogat om al lumii, detronându-l pe fondatorul Microsoft, Bill Gates, care are o avere cu 500 de milioane mai mică decât cea a mexicanului.

Europa are 248 de miliardari. Cel mai bogat om de pe continent, cu avere estimată la 27,5 miliarde de dolari, este francezul Bernard Arnault, proprietarul grupului de lux LVMH (Louis Vuitton, Moet & Chandon). El ocupă locul al şaptelea în lume.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON