URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2010, 20:46

Tokes, de Ziua Naţională: "1 Decembrie este o zi de doliu pentru Ungaria"

Aflat la o ceremonie Budapesta, vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a transmis cele mai bune urări României cu ocazia Zilei Naţionale, dar a adăugat că "bunăvoinţa necondiţionată şi loialitatea nu ne pot face să uităm că este şi o zi de doliu pentru Ungaria", deoarece actuala "Românie a fost născută prin divizarea Ungariei".

Europarlamentarul a făcut aceste declaraţii în contextul în care a afirmat că urmările Tratatului de pace de la Trianon se fac încă simţite şi trebuie remediate. El a spus că populaţia Ungariei a scăzut sub 10 milioane de locuitori în 2010, iar numărul total al maghiarilor din Bazinul Carpaţilor s-a redus cu aproximativ un milion în ultimii 20 de ani.

Tokes a apreciat drept "dramatic" faptul că raportul iniţial de 55% la 45% între români şi maghiari în zonele care, potrivit Tratatului, au fost cedate României de Ungaria a ajuns de la 80 la 20%  după 1920, ca urmare a "asimilării artificiale" a etnicilor maghiari, stabilirii unui mare număr de români în oraşele etnicilor ungari, precum şi a stimulentelor acordate etnicilor maghiari pentru a părăsi ţara lor natală.

Pe de altă parte, europarlamentarul l-a criticat dur pe premierul ungar, Peter Medgyessy, care, cu opt ani în urmă, a asistat, alături de omologul său român Adrian Năstase, la ceremonia organizată în acelaşi hotel pentru "a marca tragedia maghiarilor din Transilvania".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Despre ”armonie interetnică şi interconfesională”: ”Românii din Ungaria”. Autor: Huszar Antal.
Câteva dintre măsurile antiromâneşti, ale guvernelor maghiare din anii 1907-1918, menţionate de autor: 1. Legea lui Apponyi, din 1907, pentru maghiarizarea învăţământului primar; 2. Maghiarizarea grădiniţelor de copii, prin legea de la 1912; 3. Maghiarizarea şcolilor normale confensionale; 4. Înfiinţarea episcopiei greco-catolice maghiare de la Hajdu-Dorog; 5. Impunerea lui Vasile Mangra, ca mitropolit al românilor ortodocşi din Transilvania, primul pas spre maghiarizarea şi a bisericii ortodoxe; 6. ”Zona culturală” de la 1918, a contelui Albert Apponyi; 7. Colonizarea Ardealului cu maghiari şi transcolonizarea românilor ardeleni în regiunile maghiare. Notă. Numele nemaghiarizat al autorului: Herskovitz.
Postat 03 Decembrie 2010, 02:15 de Anonymus
Dl. Tokes şi ...”asigurarea armoniei interetnice şi interconfesionale” (SSNR)
I. ”România Mare s-a făurit prin dezmembrarea tragică a patriei noastre strămoșești maghiare.” 1. Patria strămoşească maghiară, de ce nu includea, de exemplu, în 1866 şi Ardealul? 2. Gelu (”dux Ultrasilvanus”) şi duce al românilor (blachi, blasi, vlahi), a năvălit în Transilvania peste unguri, sau viceversa? II. ”Maghiarimea din Ardeal a fost ruptă de patria sa împotriva voinţei sale, prin decizia injustă şi nedreaptă a marilor puteri care au câştigat Primul Război Mondial”; 1. Şi asemenea afirmaţii, nu intră la categoria: ”agresiuni psihologice şi informaţionale, la adresa poporului român”? (vezi SSNR); 2. În cazul României şi românilor ardeleni: Tratatele de la Trianon, respectiv Paris, au fost şi o reparaţie a alipirii forţate şi artificiale din 1867, la Regatul maghiar. Cât reprezentau ungurii, din totalul populaţiei Ungariei, la începutul perioadei dualiste? 42%, deci sub 50%? III. Oare de ce în Declaraţie, nu sunt amintite şi: 1. Crimele şi atrocităţile comise împotriva românilor ardeleni, de către trupele lui Béla Kun şi de către grófii din Ardeal, de la sfârşitul Primului Război mondial (comise, probabil, în numele deplinei libertăţi naționale)? 2. Legile antiromânești Trefort (1879, 1883) şi Apponyi (1907)? IV. ”...raportul iniţial echilibrat de 55:45% dintre majoritatea românească şi minorităţi...” 1. Când a fost acel raport iniţial echilibrat? În sec. al IX-lea, sau la: 1437, 1514, 1600, 1784, 1848? 2. Este evident că se face referire la anul 1867, an în care Transilvania a fost alipită în mod artificial, la Regatul ungar, din cadrul Statului dualist austro-ungar. Dacă în 1869, în Ardeal erau: a) români: 59,0%, b) maghiari: 24,9%; germani: 11,9%, se pune firesc întrebarea: Ce a căutat Ardealul în Ungaria imperială? Este evident faptul că locul Ardealului a fost şi atunci, lângă Patria Mamă: România. V. În loc de concluzii: 1. ce BINE şi ce ”linişte” iredentistă, ar fi în România, cu: a) un Preşedinte ca: Avram Iancu; b) un Prim ministru ca: Nicolae Bălcescu; c) (sub)prefecţi ca: Emanuil Gojdu. 2. Dacă Constituţia României din 1923, a ţinut seama şi de realităţile din Ardeal, de la acea dată, nu este cazul şi actualei Legi Funeriu; 3. Iredentiștilor, cărora nu le place în România: Go home!
Postat 03 Decembrie 2010, 01:45 de Anonymus
mgg
magar gay garda...
Postat 02 Decembrie 2010, 20:06 de jbk
gunoaie iredentiste
tokes este presedintele ales de ungurimea din Romania.
Postat 02 Decembrie 2010, 20:04 de oradean
Un dusman mai putin de ziua noastra
Foarte bine ca a plecat! Sa vina inapoi odata cu Atila! De ce nu ramane In Budapesta?
Postat 02 Decembrie 2010, 18:29 de badea
es
F G M...tuti gura ma-tii
Postat 02 Decembrie 2010, 14:33 de tok
tokes
Ce mai vrea porcul asta de Tokes,curvarul,betivul, hotul..A divortat ? Cine dracu l-a ales si pe asta sa ne reprezinte in UE ? si ce salar are..a solicitat de la bietele pensionare in anii 1995 contributie de 1% din pensia acestora , apoi din acesti bani platea curvele cu care se distra in gradina din spatele casei din str Libertatii -Oradea atunci cind sotia lui era plecata la Simleul Silvaniei Rusine Tokes,omul Securitatii anilor 89.Ce revolutionar, un PORC
Postat 02 Decembrie 2010, 11:25 de vali
imperiul austro ungar
urmariti istoria lui HOREA CLOSCA si CRISAN sa vedeti cine ia ttras in ROTI: UNGARI asa ca nu va plangeti multumiti cerului ca v am lasat sa ne respirati AERUL, ca UNGURII nu va primesc pe teritoriul lor, va alunga, sa ne pupati mana ca IOBAGI nu am facut din voi.
Postat 02 Decembrie 2010, 11:25 de cetateanul roman
dan
ma idiotule de dan sa vezi pe mata in cosciug de ce ma injuri,daca esti idiot ia tabletele si taci in p...a matii
Postat 02 Decembrie 2010, 08:26 de karton
milbiz2003@yahoo.com
http://ro.wikipedia.org/wiki/Tratatul_de_la_Trianon Ca sa intelegem mai bine gradul de ipocrizie si bigotism al acestui domn nu trebuie decat sa ne uitam la aceste 2 date: 1 Decembrie 1918 - adunarea romanilor transilvaneni 4 iunie 1920 - Tratatul de la Trianon Datele nu coincid dar domnul Tokes le amesteca deavalma in intunericimea gandirii sale de imperialist sovin. Sunt doua lucruri diferite. Prin absurd Turcia ar trebui sa decreteze zi de doliu national data de 24 ianuarie, a unirii Mici iar Germania sa fi considerat 23 August tot zi de doliu national! Numai ca acele tari au bunul simt sa nu incerce sa dicteze sentimentele nationale ale altora. Romania ar putea declara zile de doliu atat 15 martie cit si ziua Dictatului de la Viena. Ca sa continui - Garibaldi ar trebui declarat o plaga atat pentru austrieci cit si pentru francezi. ceva nu e in regula aici! oare de care parte? de pare ca unii pur si simplu traiesc in sec. XIX desi au ajuns parlamentari europeni. Acelasi domn trebuie sa fie la fel de deranjat si de faptul ca exista cehi si slovaci, sarbi si croati.
Postat 02 Decembrie 2010, 08:08 de ady
!!!
"devine senil" sa f[_]ti pe mata cu Tokes cu tot Tokes= Jobik= magyar garda=LABARI!!!!
Postat 01 Decembrie 2010, 23:54 de Dan
devine senil
Tokes= Jobik= magyar garda
Postat 01 Decembrie 2010, 23:13 de karton
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON