URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2014, 11:27

Stenogramele arată detalii oribile în scandalul transfuziilor pe bani la Slobozia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalul traficului de sânge de la Slobozia scoate la iveală detalii oripilante. Şefa unităţii este cea care negocia după bunul plac cine primea sau nu şansa la viaţă. Cristina Stoian avea un dispreţ fără margini faţă de suferizi, scrie realitatea.net, singurul ei interes fiind să se îmbogăţească, profitând de disperarea pacienţilor.

Procurorii spun că nicio solicitare a medicilor din spitalele din Ialomiţa, pentru flacoane cu sânge, nu era aprobată fără avizul direct al şefei centrului de transfuzii din Slobozia.

Dacă în unele situaţii dozele erau oferite contracost, cu preţuri ce variau de la 50 de lei la 200 de lei, au fost şi cazuri în care pacienţii nu au primit sânge, chiar dacă îl plătiseră, pentru că medicul curant nu era în relaţii bune cu Cristiana Stoian. "La revedere, următorul!", era reacţia cinică a şefei instituţiei.

Stenogramele din dosarul instrumentat de Procurorii Slobozia au fost redate de realitatea.net:
Pe 30 octombrie 2013, şefa Centrului de Transfuzii Slobozia a fost apelată de o asistentă din cadrul centrului pe care aceasta îl conducea.

T.C. (n.red. asistenta): avem nevoie de o punga de sânge pentru o fetiţă de 13 ani care a suferit o intervenţie chirurgicală. Au deschis-o şi are burta plină de sânge.
Cristiana Stoian: eh, na. Şi? Nu, pentru că nu s-a stabilit nivelul hemoglobinei. Vorbeşte cu rudele fetiţei. Sunt de culoare?
T.C.: Da, sunt de etnie romă.
C.S.: Ah, sunt de culoare.. şi de culoare. (...) Nu-i trebuie sânge, lasă-l acolo... când i-o scadea sub 7 (n.red. nivelul hemoglobinei), atunci.

Reaţia femeii este de neînţeles de vreme ce, arată sursa citată, valoarea normală a hemoglobinei pentru un copil cu vârsta între 6-12 ani este cuprinsă între 11.5-15.5. Practic, ea a pus cu bună ştiinţă viaţa ţigăncuşei în pericol, doar din cauza etniei.

Situaţia este cu atât mai scandaloasă cu cât procurorii au arătat că anterior Cristiana Stoian ar fi acordat mai multe flacoane cu sânge soacrei unui consilier local, la cererea consilierului. În acest caz, nici măcar nu s-au cerut informaţii despre diagnosticul, starea de sănătate a pacientei, sau nivelul hemoglobinei, aşa cum se proceda în mod normal, mai scrie Realitatea Tv.

2(două) februarie 2014, o altă subalternă o sună pe şefa centrului de transfuzii pentru a-i citi o listă cu pacienţi care aveau nevoie de sânge. Printre aceştia, se afla şi o femeie în vârstă, pentru care doctoriţa curantă a cerut fără întârziere un flacon.

Cristiana Stoian: -Lasă... să vină aparţinătorii să doneze, că aşa a vrut şi ieri pentru unu şi n-au venit.
I. D. (n.red. asistenta): - Baba aia e intubată... E vai mama ei. A venit o altă asistentă, de pe secţia unde este internată şi mi-a spus că moare baba aia, au intubat-o, e ventilată mecanic şi are nevoie de un flacon de sânge.
C.S. : Să se pregătească o pungă de sânge, dar să nu fie eliberată până ce nu sunt apelată personal de medicul curant.

A doua zi, bătrâna a murit, la fel cum a păţit şi un bărbat de 87 de ani, care nu ar fi reuşit să găsească donatori.

Sursa citată mai scrie că în alte situaţii, medicii curanţi impresionaţi de situatie au facut tot posibilul să găsească donatori, sau banii necesari cumpărării sângelui, doar să-şi poata salva pacienţii. Procurorii spun că medicii adoptau o atitudine umilă şi rugătoare atunci când discutau fie cu şefa centrului de transfuzii, fie cu subalternele sale. În prezent, Cristiana Stoian este arestată preventiv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON