URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 IULIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Csomortanyi Istvan, președintele PPMT, explică rezultatul lamentabil la Bacalaureat al elevilor maghiari prin imposibilitatea de a trece examenul la limba română. El propune ca elevii maghiari din România să învețe româna ca pe o limbă străină. Şi adevărul e că, de data asta, Csomortanyi are perfectă dreptate. Poți să te naști în România, dar dacă limba ta maternă e maghiara, pentru tine româna va fi mereu o limbă străină...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ultima ispravă este un Cod administrativ care imprimă un ritm şi mai nebun. Nu doar primăriile, ci şi consiliile judeţene, prefecturile şi serviciile guvernamentale vor fi obligate să comunice în limbile minorităţilor, adică vor face noi angajări în sistem. Foştii primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ-uri vor avea pensii speciale, tot din, chipurile, bugetele locale, iar cei actuali vor putea valorifica terenuri şi clădiri cu voturile a doar jumătate plus unu din consilieri, fapt ce va reduce şi mai drastic patrimoniile...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În spatele fiecărui om politic pe care îl vedeţi la tv sau prin ziare se află o mulţime de oameni care muncesc pe brânci. Sub funcţii de şef de cancelarie, şefi de cabinet, experţi, consilieri sau asistenţi, oamenii aceia pe care nu îi vedem niciodată fac munca efectivă despre care şeful lor bate din gură. Ei sunt marii anonimi ai lucrurilor ce se întâmplă, totuşi, în aparatul de stat, pe care, din pricina supărării noastre generalizate, le ignorăm.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteţi de acord cu ideea primarului Ilie Bolojan de a înfiinţa o televiziune a Primăriei, finanţată din bani publici?






De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. Codul Administrativ a fost inițial adoptat sub forma unei legi care însă a fost declarată neconstituțională în ansamblul său de către Curtea Constituțională, iar proiectul de lege s-a întors în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curții Constituționale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic. Sunt afectate în special persoanele vârstnice cu afecţiuni cardio-respiratorii şi copiii mici.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
08 Noiembrie 2012, 08:56

Statul îşi ia "ciubucul": Bacşişul ar putea fi trecut pe nota de plată şi impozitat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

ANAT propune Ministerului Finantelor tiparirea bacsisului pe nota de plata din restaurante, initiativa agreata de o parte dintre proprietarii localurilor, care cred ca vor avea un control mai bun asupra veniturilor restaurantului, si respinsa de altii.

"ANAT si FAPT cer Ministerului Finantelor legalizarea bacsisului in restaurante. Asta inseamna ca scot la alb si bacsisul chelnerului, care astfel va fi declarat si fiscalizat", a declarat, potrivit Mediafax, Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si al Federatiei Asociatiilor Patronatelor din Turism (FAPT).

Ea spune ca restaurantele isi vor stabili nivelul "atentiei" platite chelnerilor, care trebuie sa fie undeva peste 10%, si astfel statul va colecta mai multe taxe si impozite.

"Multe restaurante vor renunta sa mai plateasca la negru chelnerii. Tinand la negru bacsisul, aceasta poveste nu ajuta nimanui", a afirmat Martin, care a aratat ca in mai multe tari, printre care si Statele Unite ale Americii, bacsisul in restaurante este legalizat si fiscalizat.

Nu de aceeasi parere sunt unii reprezentanti ai restaurantelor, care cred ca o asemenea masura ar avea consecinte negative asupra consumului.

"Nu cred ca este o solutie buna, pentru ca se incarca nota de plata a clientului. Este neplacut pentru client sa-l obligi sa lase ceva in plus. Nu toti clientii lasa bacsis. Pe cealalta parte, ai o incasare cu 10% mai mare, pe care o dai direct in salarii, deci costurile angajatorului cu salariile devin mai mici. Cred, insa, ca sunt multe alte lucruri care pot fi facute pentru scoaterea banilor negri la suprafata", a spus Catalin Mahu, proprietarul lantului de restaurante La Mama.

"Reglementarea activitatilor de hotelarie, alimentatie publica si transport pentru turisti este oricum, in opinia mea, excesiva, si nu stimuleaza nici cresterea calitatii serviciilor, nici investitiile. In SUA si Canada oferirea unei compensatii suplimentare este foarte comuna, insa bacsisul nu este legalizat, ci doar reglementat. Angajatorul poate sa plateasca personalului care primeste bacsis un salariu inferior salariului minim federal, iar salariatii care primesc bacsis au obligatia sa plateasca taxe pentru veniturile suplimentare din bacsis", spune Simion Alb, directorul Biroului de promovare turistica a Romaniei in SUA si Canada.

Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), se opune categoric introducerii bacsisului pe nota de plata.

"Daca il legalizeaza, il si impoziteaza si, in loc sa ia 10 lei chelnerul, va lua doar 5 lei. Aceasta masura ar lovi rau de tot in angajati si nu suntem de acord cu ea", a spus Enache.

Parerile sunt insa impartite si exista si proprietari de restaurante si cluburi care sustin initiativa ANAT.

"Eu sunt de acord. Printr-o astfel de masura s-ar monitoriza toti banii care se incaseaza. Acum, ospatarii baga in buzunar bani nedeclarati. In cluburi, la ce bani se castiga bacsis la mese, ospatarii ar lucra si gratis. La un club, un ospatar castiga un milion de la o masa, si daca are cinci mese ia cinci milioane pe seara", a afirmat Dan Malusel, proprietarul a doua cluburi, doua restaurante si un hotel.

Sursa: 9am.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
m
Nu cred ca este o solutie buna, pentru ca se incarca nota de plata a clientului. Este neplacut pentru client sa-l obligi sa lase ceva in plus. Nu toti clientii lasa bacsis. Pe cealalta parte, ai o incasare cu 10% mai mare, pe care o dai direct in salarii, deci costurile angajatorului cu salariile devin mai mici. Cred, insa, ca sunt multe alte lucruri care pot fi facute pentru scoaterea banilor negri la suprafata", a spus Catalin Mahu, proprietarul lantului de restaurante La Mama.
Postat 08 Noiembrie 2012, 16:35 de m
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2139 RON
  • 1 EUR = 4.7326 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON