URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2012, 13:01

Statul obez: Guvernul Ponta I a crescut din pix cu peste 13.000 numărul de funcţii din administraţia centrală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

USL are terenul pregătit pentru a-şi mulţumi oamenii de partid după alegeri. Numărul şefilor din administraţia centrală a crescut până la 72.000 şi mai are puţin pentru a atinge din nou maximul "istoric". "Statul obez" de sub guvernarea Tăriceanu număra 77.000 de funcţionari la nivel guvernamental.

Printr-o hotărâre de guvern, aprobată în ultima şedinţă a cabinetului Ponta I, pe 4 decembrie, din pixul miniştrilor Mircea Duşa şi Radu Stroe au mai răsărit astfel 13.236 de funcţii în administraţia centrală peste cele coordonate de Emil Boc în urmă cu un an.

Guvernul a mărit limita până la care se poate merge cu numărul directorilor în 2012 cu 1500 de posturi şi a îngroşat substanţial şefimea din deconcentrate. Oficial, este vorba de funcţionari publici, angajaţi prin concurs. În practică, recomandarea de partid bate toate diplomele.

În declaraţiile publice, pe de altă parte, premierul Victor Ponta se declară revoltat că "avem zeci şi sute de oameni, care, teoretic, scriu trei hârtii" şi susţine că fiecare ministru "în mod sigur va reduce schema de personal", în ianuarie, când vine cu noua organigramă la aprobare.

În noiembrie 2011, toţi oamenii guvernului, subordonaţii ministerelor, nu şi angajaţi ai autorităţilor locale, erau aproape 53.000. O arată cifrele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), care consemnează 52.978 de funcţii publice ocupate la acel moment din 58.684 de posturi în organigramă. În hotărârea de guvern din 4 decembrie, prin care se aprobă Planul de ocupare a fiuncţiilor publice în administraţia centrală pentru 2012, numărul de posturi ocupate la acest nivel creşte la 65.823, iar maximul funcţiilor publice la care se poate ajunge urcă la 71.920. Un plus de 13.236 de funcţii publice, din care 1447 posturi de conducere.

Saltul cel mai evident este în dreptul deconcentratelor: de la 691 de scaune de şef şi director adjunct câte figurau sub Emil Boc în urmă cu un an, Victor Ponta a aprobat acum nu mai puţin de 1211. Guvernul Călin Popescu Tăriceanu, pe de altă parte, a lăsat în 2008, 986 de directori în instituţiile subordonate guvernului.

Şefiile de deconcentrate se numără, de altfel, printre cele mai disputate posturi din administraţie pentru a fi oferite clentelei politice la nivel local. Dacă sub Boc erau 130 de directori executivi şi 201 de adjuncţi în deconcentratele ministerelor, Ponta taie 21 de adjuncţi, dar suplimentează cu 120 directorii. Şefii se înmulţesc şi la nivelul deconcentratelor din unităţile administrativ-teritoriale: de la 323 de directori executivi la 445 şi de la 37 de adjuncţi la 324.

Deşi şi-au pus semnătura pe hotărârea de guvern, numărul funcţionarilor din executiv e fie un mister, fie un cartof fierbinte pentru oficalii de la Palatul Victoria. "Am primit solicitarea dumneavoastră, am transmis-o Ministerului de Interne, veţi primi un răspuns după 3 ianuarie", a fost reacţia Biroului de Presă al guvernului, la întrebările adresate purtătorului de cuvânt al guvernului, Andrei Zaharescu, cel care a dat pe 4 decembrie detalii despre actele normative aprobate în ultima şedinţă a cabinetului Ponta I.

Mircea Duşa, ministru de Interne la acea dată şi primul care a semnat HG-ul după Victor Ponta, spune că Planul de ocupare a funcţiilor publice a fost "o simplă formalitate", şi ca urmare, nu îşi aminteşte exact numărul de posturi sau diferenţa în plus. "În ceea ce priveşte majorarea numărului de posturi de care vorbiţi, nici vorbă de aşa ceva, din câte îmi amintesc din discuţia cu domnul Coifan (preşedintele ANFP, n.red.) sunt 164.000 de funcţii publice (cumulat, în administraţia centrală şi în cea locală, n.red.) şi s-a aprobat să fie ocupate doar circa 124.000. Deci nu s-a majorat nimic, restul de 40.000 de posturi rămân neocupate în continuare, nu se pot ocupa fiindcă nu permit ordonanţele de guvern care au blocat angajările în sectorul public", a explicat Duşa contactat de gândul.

Sursa: Gandul.info

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON