URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2012, 11:19

Stare de urgenţă în New York, înaintea sosirii uraganului Sandy: Transportul în comun oprit, iar oamenii stau la cozi pentru provizii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat evacuarea a 375.000 de locuitori din zonele inundabile ale oraşului în aşteptarea sosirii uraganului Sandy. Circulaţia tuturor mijloacelor de transport în comun a fost oprită.

În oraşul cu cel mai mare număr de locuitori din Statele Unite, cozi imense s-au format duminică la magazinele de produse alimentare şi supermarketuri. Newyorkezii fac cumpărărturi ca pentru o adevărată stare de asediu, de la apă, pâine şi produse produse proaspete şi până la baterii.

Uraganul Sandy, numit "Frankenstorm" din cauza apropierii Halloweenului, este aşteptat cu febrilitate. El ar urma să atingă zona de coastă marţi dimineaţa, undeva între Virginia şi Massachusetts, şi să fie resimţit dur la New York.

Furtuna provoacă numulţumire. La ora locală 19.00 (luni, 1.00, ora României), metroul, cu cea mai densă reţea din America de Nord, urma să fie oprit temporar, la fel ca toate autobuzele din oraş, lăsându-i pe newyorkezi "prozonieri" în cartierele în care locuiesc.

Battery Park, la extremitatea sudică a cartierului Manhattan, East Village şi zonele cu risc de pe malurile râurilor Hudson şi East River, urmează să fie evacuate din cauza riscului de inundare, a ordonat duminică primarul Michael Bloomberg. În total este vorba despre 375.000 de persoane.

Ca adăposturi, oraşul a deschis 72 de şcoli şi alte clădiri pentru evacuaţi, dar primarul a avertizat că locuitorii ar trebui să fie pregătiţi să poată să doarmă la prieteni timp de câteva zile. Cu toate acestea, numeroşi locuitori au sugerat că nici nu se pune problema să îşi părăsească domiciliile.

Umplând saci cu nisip pe care îi aşază la aleea către casa sa din Coney Island, în Brooklyn, Richard Bogart este unul dintre aceştia din urmă.

"Am auzit ordinul, dar atunci când a lovit (uraganul) Irene anul trecut, pivniţa a fost inundată şi trebuie să fiu aici în caz că se întâmplă din nou", a argumentat el.

În august 2011, uraganul Irene a provocat moartea a 47 de persoane şi pagube în valoare de aproximativ zece miliarde de dolari. Nivelul apelor a atins 1,5 metri. De această dată se aşteaptă ca nivelul apei să fie de două ori mai mare, din cauza mareei.

În statul New York, aproximativ 1.100 de militari din cadrul Gărzii Naţionale se află în stare de alertă. Aproximativ 200 vor efectua acţiuni de patrulare pe străzile din Manhattan, iar alţi aproximativ 300 în alte districte din oraş.

Cei care refuză evacuarea nu riscă să fie arestaţi, a declarat Michael Bloomberg, ci doar să fie consideraţi "egoişti", în cazul declanşării unor operaţiuni de salvare care ar fi putut să fie evitate.

Luni, la ora 0.00 GMT (2.00, ora României), uraganul se afla la sud de New York, potrivit Centrului american pentru supravegherea uraganelor (NHC), cu sediul la Miami.

Rafalele de vânt atingeau 120 de kilometri pe oră, dar urmau să se intensifice pe măsură ce uraganul înaintează spre ape mai reci. Aceste rafale de vânt ajung până la o distanţă de 800 de kilometri de centrul ciclonului, potrivit NHC.

"Este o furtună gravă şi periculoasă", a justificat Bloomberg, în cadrul unei conferinţe de presă.

Sute de zboruri au fost anulate duminică pe aeroporturile din New York, cel mai mare oraş din Statele Unite, şi din alte oraşe de pe coasta de est, în aşteptarea uraganului Sandy, au anunţat autorităţile, citate de AFP.

Sursa: Mediafax

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON