URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2010, 09:55

Se scumpeşte mâncarea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că, în perioada următoare, este posibil să aibă loc o ajustare a preţurilor alimentelor de bază cu 8-10%.

Întrebat dacă ministerul previzionează o creştere a preţurilor la produsele agroalimentare, Valeriu Tabără a răspuns: "Da, e posibil să fie o reajustare de preţuri, dar nu acelea de care se vorbeşte. Eu am vorbit de 8 spre 10%. Dar, repet, luaţi-o vă rog ca o presupunere la această dată, rezultatul final vi-l dau după o analiză corectă. Vorbesc în general de alimentele de bază pentru că acestea intră, în general, pe masa consumatorului".

Pe de altă parte, Tabără susţine că preţul produselor agroalimentare plătit de către consumator este nejustificat de mare în comparaţie cu preţul materiei prime. "Nu este justificat preţul din galantare faţă de ceea ce înseamnă preţul materiei prime. Există extrem de multe rezerve în ceea ce înseamnă adaosuri comerciale, taxe de magazin, de super-magazin, la care cred că trebuie să umble şi cei care comercializează produse. Aceasta este, de fapt, ţinta analizei pe care o va face Ministerul Agriculturii", a afirmat ministrul Agriculturii.

Procentele înaintate de reprezentantul Executivului sunt însă mult mai mici decât cele anunţate de producătorii agricoli care vorbesc de scumpiri care ajung şi la 15-20% pentru carne şi pâine. Preţurile alimentelor se vor majora, spun producătorii, din cauza costurilor mai mari cu materia primă şi a instabilităţii monedei naţionale.

Producătorii declarau în urmă cu câteva săptămâni că cele mai mai mari scumpiri ale toamnei sunt în industria panificaţiei. Din cauza inundaţiilor de peste vară, recoltele de grâu au fost afectate în proporţie de 20-30%, motiv pentru care producătorii estimează că preţul pâinii va creşte şi cu 30%.

Tot din cauza ploilor, producătorii spun că se vor scumpi şi lactatele, mierea şi uleiul.

Şi gazele s-ar putea scumpi în următoarea perioadă cu 5%-10%. Deocamdată nu este cert momentul în care facturile vor fi mai mari, însă majorarea preţului importurilor de gaz face imposibilă păstrarea actualelor tarife.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON