URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2010, 12:18

Se modifică toate contractele de credit. În bine!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din toamnă, românii care au împrumutat bani de la bănci, dar şi cei care se gândesc să ia un credit, vor scăpa de o serie de cheltuieli obligatorii în cazul în care vor să achite banii în avans şi vor avea în plus o serie de drepturi.

Astfel, băncile nu vor mai putea să le perceapă niciun comision de rambursare anticipată pentru creditele cu dobândă variabilă, indiferent că este vorba de împrumuturi imobiliare sau de nevoi personale fără garanţii, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate miercuri de Executiv. Tot din toamnă, cei care vor să plătească înainte de scadenţă creditele cu dobândă fixă vor fi taxaţi doar cu 1% din suma rambursată în avans (faţă de 4-5%, în prezent, la unele instituţii de credit, n. r.), respectiv un comision de 0,5% dacă plata se face în ultimul an al contractului de credit.

Noua lege le permite românilor cu împrumuturi abia luate să se retragă din contractele de credit în cel mult 14 zile calendaristice fără a da explicaţii băncii. Instituţiile de credit nu vor mai avea dreptul să perceapă nici comisioane de analiză a dosarului dacă împrumutul nu se acordă, aşa cum se întâmpla până acum, când oamenii plăteau chiar şi 200 de euro degeaba.

"Acest lucru va permite ca cetăţenii României să poată plăti costul creditelor la dobânzi şi la situaţii mai avantajoase, adică vor putea obţine refinanţări ale creditelor pentru a-şi putea plăti ratele la bănci, în condiţii mai avantajoase", a explicat premierul Emil Boc.

Actul normativ urmează să intre în vigoare la zece zile de la data publicării, iar în 90 de zile de când prevederile devin efective, băncile trebuie să modifice toate contractele aflate în derulare, prin acte adiţionale, adică cel mult opt milioane de contracte.

Mediul bancar s-a opus încă de la început proiectului, spunând că băncile vor pierde mulţi bani prin aplicarea acestor măsuri. Bancherii au spus de fiecare dată că nu vor renunţa să-şi prezinte oficial nemulţumirea, dar că vor respecta legea.

Noile reguli pe care trebuie să le respecte băncile faţă de clienţi

• Comisionul de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă este eliminat atât în cazul împrumuturilor cu garanţii imobiliare, cât şi a celor negarantate, noi sau în derulare;

• Comisionul de rambursare anticipată va fi eliminat şi pentru situaţiile în care rambursarea a fost realizată ca urmare a executării unui contract de asigurare care are drept scop asigurarea riscului de neplată;

• Prevederea se aplică şi în cazul în care contractul de credit este acordat sub forma unei descoperiri de cont;

• Comisionul de rambursare anticipată la creditele cu dobândă fixă este limitat la 1% pentru toate tipurile de împrumuturi, respectiv la 0,5% dacă plata se face în ultimul an de contract;

• Clienţii băncilor se pot retrage din contractul de credit în termen de 14 zile calendaristice fără a invoca motive;

• Se interzice perceperea unui comision de analiză a dosarului în cazul în care creditul nu se acordă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON