URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2013, 14:13

Scandal în industria farmaceutică: O marcă de pilule contraceptive, folosite ca tratament în România, interzise în Franţa după ce 4 persoane au murit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile din Ministerul Sănătăţii din Franţa au dispus retragerea anticoncepţionalelor Diane 35, produse de compania farmaceutică Bayer, după ce patru persoane au murit. Anunţul a fost făcut de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) din Franţa.

Potrivit autorităţilor franceze, pilulele Diane 35, folosite drept tratament antiacnee, împotriva sindromului ovarelor polichistice, dar şi ca măsură de contracepţie, vor fi retrase de pe piaţa din această ţară în următoarele trei luni.

"Compania Bayer cunoaşte faptul că Agenţia Naţională a Medicamentului din Franţa (ANSM) a iniţiat procedura de suspendare a autorizaţiilor de punere pe piaţă a Diane-35 şi genericelor sale în Franţa. Compania tratează cu foarte multă seriozitate siguranţa produselor sale. Compania Bayer a colaborat întotdeauna îndeaproape cu autorităţile de sănătate publică pentru a furniza şi primi toate informaţiile relevante cu privire la utilizarea şi la profilul de beneficii şi riscuri ale medicamentului Diane-35. Suntem surprinşi de măsura luată de ANSM. Nu ştim să existe dovezi ştiinţifice noi care să determine modificarea evaluării pozitive a raportului beneficii / riscuri pentru medicamentul Diane-35. Compania Bayer va colabora îndeaproape cu ANSM pentru a răspunde tuturor întrebărilor pe care autoritatea franceză le-ar putea avea", au declarat pentru Gândul reprezentanţii companiei farmaceutice.

Interdicţia vizează anticoncepţionalele Diane 35, ca urmare a unei "proceduri de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţă", a precizat profesorul Dominique Maraninchi, directorul general al ANSM, organism de control al medicamentelor, care aparţine de Ministerul Sănătăţii. Acesta a menţionat că toate loturile vor fi retrase de pe piaţa din Franţa.

Dominique Maraninchi le-a recomandat femeilor care urmează un tratament cu aceste pilule contraceptive să nu întrerupă terapia medicamentoasă de la sine putere, ci să ceară sfatul medicului.

ANSM din Franţa a anunţat, duminică, că în ultimii 25 de ani s-au înregistrat 125 de cazuri de tromboze şi patru decese "imputabile unei tromboze venoase cauzate de Diane 35".

Prescrise în prezent pentru 315.000 de femei în Franţa, pilulele "Diane 35" au primit autorizaţia de punere pe piaţa franceză în 1987 ca tratament împotriva acneei, dar utilizarea iniţială a fost deturnată, fiind administrate oral drept contraceptiv.

Tratamentul cu aceste pilule este aprobat oficial în 135 de state, iar aceste contraceptive se comercializându-se în 116 ţări, printre care se numără şi România.

Potrivit datelor obţinute de gândul de la IMS Health România (companie care furnizează servicii de cercetare pentru industria farmaceutică şi de servicii medicale), numai anul trecut pe teritoriul ţării noastre s-au vândut 344.438 cutii. În urma acestor date, calculele realizate de Gândul arată că anul trecut peste 28.700 de românce au urmat un tratament cu anticoncepţionalele Diane 35.

Acest scandal din industria farmaceutică a izbucnit după ce cotidianul francez Le Figaro a publicat în urmă cu câteva zile un reportaj în care se menţiona că aceste anticoncepţionale ar fi responsabile de decesul a şapte persoane, dar medicii spun că, în cazul a trei paciente, motivele nu ţin de pastilă, ci de problemele de sănătate ale persoanelor în cauză. Le Figaro a identificat şi 125 de cazuri în care, în urma folosirii pilulei, au apărut cheaguri de sânge care pot duce la accidente vasculare sau de flebite (inflamarea venelor n.r.).

"Această pastilă este folosită greşit. Se găseşte pe piaţă şi nu are nevoie de reţetă. A fost gândită ca un tratament pentru acnee, nu ştiu de ce se foloseşte pentru contracepţie", a declarat Georges Imbert, Asociaţia pentru Protejarea Victimelor Medicamentelor din Franţa.

Dr. Dominique Dupagne a spus că Diane 35 este unul din produsele contraceptive cu cele mai mari riscuri de sănătate. "Există un risc crescut de producere a inflamaţiilor venoase, a trombozelor vasculare, emboliei pulmonare, care pot duce la handicap cronic", a declarat dr. Dupagne.

Specialiştii susţin şi că aceste pilule se administrează pe perioade mici de timp, de cel mult 6 luni.

Sursa: gandul.info

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON