URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2010, 18:08

România, la debutul unei epidemii de HIV/SIDA?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un articol publicat de Time Magazine arată că, deşi problema României în ceea ce priveşte HIV/SIDA nu este la fel de evidentă ca cea a ţărilor din Africa, consumul de droguri injectabile în Europa de Est şi Asia Centrală duce, rapid, la o epidemie.

Potrivit grupului ONU de luptă împotriva SIDA, din 2001 prelevanţa HIV/SIDA a crescut 66 la sută în regiunile menţionate, ajungându-se la 1,5 milioane de bolnavi. De asemenea, UNICEF a raportat că investiţiile în programele HIV în Europa de Est şi Asia Centrală "nici nu se compară" cu investiţiile într-o singură ţară precum Etiopia, care are un număr similar de cazuri de HIV cu Rusia sau Ucraina.

Până în prezent, România a reprezentat o excepţie, în contextul în care ONG-urile au derulat, în ultimul deceniu, programe de prevenire a HIV/SIDA care au vizat grupurile vulnerabile. Astfel, prelevanţa HIV/SIDA a fost menţinută la numai unu la sută - cea mai scăzută din Europa de Est. Acest procent este rezultatul unor programe derulate de şase ONG-uri care au împărţit peste 1,6 milioane de seringi, în 2009, unui număr de 7.500 de consumatori de droguri injectabile.

Însă la patru ani după ce România a intrat în Uniunea Europeană, Banca Mondială nu o mai consideră o ţară în curs de dezvoltare, ceea ce o face neeligibilă pentru diverse împrumuturi internaţionale. Începând din iunie 2010, UNICEF, Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei şi Open Society Institute au retras toate finanţările pentru programe vizând HIV/SIDA.

O altă caracteristică îngrijorătoare a evoluţiei bolii în România, notează Time Magazine, este că, spre deosebire de restul Europei de Est, cei mai mulţi bolnavi de SIDA nu sunt consumatori de droguri sau prostituate, ci copiii din orfelinate. În 1987, asistentele din orfelinate, vrând să vindece copiii de anemie, au început să le facă acestora transfuzii de sânge zilnic, refolosind seringile pentru mai mulţi copii. Unele doze de sânge s-au dovedit a fi infectate, astfel că 10.000 de orfani s-au îmbolnăvit de HIV/SIDA, iar 3.000 dintre aceştia au murit deja.

Până în anul 2000, în România se aflau 60 la sută din copiii bolnavi de SIDA din Europa.

De asemenea, libertatea de mişcare în UE a dus la răspândirea bolii. În 2008, România a depăşit Rusia privind numărul de prostituate din UE, ceea ce reprezintă o ameninţare în plus privind o epidemie.

În plus, Ministerul Sănătăţii a epuizat deja, în august, bugetul pentru întreg anul pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA şi acum aşteaptă fonduri, scrie Time.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
prostie crasa
inca o data un .....bou incaltat .... face o analiza de risc si peroreaza previziuni tampite. Citand din publicatii straine, si punand cap la cap informatii trunchiate imi ofera spre informare un scenariu de cosmar !!!! JB ce se intampla cu tine ? nu doresti sa te dezvolti ? sa cresti ? ramai o fituica de doi bani ?
Postat 10 Septembrie 2010, 18:35 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON