URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2013, 08:31

Primarul din Miercurea Ciuc: Cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, care fusese amendat de CNCD pentru impunerea cunoaşterii limbii maghiare ca o condiţie de ocupare a postului de arhitect-şef al oraşului, a afirmat că în municipiul pe care îl conduce "cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie".

Declaraţia lui Raduly (UDMR), a fost făcută luni, la Miercurea Ciuc, când un drapel secuiesc de mari dimensiuni a fost arborat în centrul oraşului de către reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania, ca simbol al dezideratului de obţinere a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.

"Trăim într-o lume în care limba maghiară a devenit discriminatorie în Miercurea Ciuc. Astăzi este ziua în care trebuie să spunem clar: cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie în Miercurea Ciuc, începând de la prefect, corespondenţii televiziunilor şi radiourilor româneşti, toată lumea care trăieşte din impozitele secuilor trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă", a spus Raduly.

El a adăugat că, începând din 28 octombrie 2008, drapelul secuiesc flutură pe clădirea Primăriei Miercurea Ciuc şi că acesta nu a deranjat pe nimeni până acum, iar de atunci nici legile, normele sau hotărârile nu s-au schimbat.

"Doar prefectul, ministrul de Interne şi cel al Apărării s-au schimbat şi de când au ajuns în funcţie a început să îi deranjeze acest steag", a continuat edilul.

Raduly Robert, şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici au fost amendaţi cu câte 600 de lei, după ce au impus condiţia cunoaşterii limbii maghiare pentru ocuparea unei funcţii publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
secui
secuiii
Postat 27 Februarie 2013, 09:03 de bebe
@Tirolul de sud
Am o nelamurire : cum au absolvit hungurii din har_cov 4(patru) clase daca ei nu stiu romaneste ?! Cred ca ar trebui date niste examene la absolvirea a patru clase. Cine trece bine, cine nu, sa ramana hungur adevarat, adica prost ca noaptea !
Postat 27 Februarie 2013, 07:02 de curiosul
Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale?
Art. 17.In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor autoritatile administratiei publice locale vor asigura folosirea, in raporturile cu acestia, si a limbii materne, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale conventiilor internationale la care Romania este parte. Miercurea Ciuc este un oras cu o majoritate maghiara de 82,11%. Daca Arhitectul sef nu stie limba majoritatii din acest oras cum v-a asigura folosirii limbii materne ,cum v-a tine comunicarea cu cetatenii la orele de audienta ? Nu s-a cerut altceva decat langa cunoasterea limbii romane si cea maghiara. Un exemplu de convietuire si toleranta europeana reprezinta Regiunea Autonoma Tirolul de Sud din Italia format din etnici germani si italieni ,unde orice angajat al adm. publice locale trebuie s-a cunoasca cele doua limbi , tirolezi germani reprezinta o minoriatate nationala istorica si nu imigranti veniti de 10-20 de ani.
Postat 27 Februarie 2013, 00:05 de Tirolul de sud
Tupeu de asiatic
Astia, habar nu au de unde au venit, de ce au venit, se pare ca sunt de origine turcica( au semiluna pe drapel), au ajuns in Europa adusi de mana abia acum 7-800 de ani , traiesc in Romania pe un pamant care nu le apartine si se cred acasa , ba mai vor si autonomie teritoriala. Cred ca multi se vor bucura sa le ocupe casele si pamanturile.
Postat 26 Februarie 2013, 17:32 de Roman
@ia terminati
bai minoritarule, traiesti in Romania, respecti legile Statului Roman ! nu-ti convine fa-ti bagajele si valea in hungaria ! acolo va trebui sa respecti legile unguresti.
Postat 26 Februarie 2013, 15:36 de hai valea !
rusine sa va fie !
nu conteaza ETNIA conteaza RESPONSABILITATEA cetateanului ROMAN, nu conteaza cultura conteaza cum te adaptezi la un GRUP :))))atentie nu ati trait toate etniile ca sa i JUDECATI precum NEBUNI , ca procurori si judecatori nu puteti , va faceti de ras nimic mai mult , pacat ! daca as trai intr un grup de rromi, chinezi sa faca si ei ce faceti voi as MURI.NU mai fortati lucrurile in derizoriu suntem OAMENI nu animale !
Postat 26 Februarie 2013, 14:55 de rusineeeee
lasati in pace !
lasati in pace , terminati cu atata ura si aiurea, vor trai cum vor dori sa si platesca IMPOZITELE si sa si vada de viata lor, amin ! RESPECTATI minoritatile sunt oameni nu animale.Nu este permisa maltratarea psihica si instigarea la violenta ca vezi Doamne tu esti serb, altul neamt , etc !!
Postat 26 Februarie 2013, 14:52 de ia terminati !
votul cu caracter etnic
aici duce votul cu caracter etnic practicat de ungurimea din tara. aceasta practica nu e deloc cinstita.
Postat 26 Februarie 2013, 14:17 de com
Solutie
Sovinismul, iredentismul, revizionismul unguresc trebuiesc combatute si sanctionate fara ezitare, atat de catre autoritati cat si de catre societatea civila. Asta este spre binele tuturor.
Postat 26 Februarie 2013, 14:06 de main facility
Obiectiv al guvernului de la budapesta
Crearea pe teritoriile României, Slovaciei și Serbiei a unor „mici ungarii, cu toate instituţiile necesare, de la grădiniţe şi până la autoguvernările de rigoare” (citat din Viktor Orbán) și de marcare politică și culturală a acestor enclave. Cat priveste pe ungurul asta \"recidivist\" in astfel de declaratii, ar trebui ca autoritatile statului sa-l sanctioneze.
Postat 26 Februarie 2013, 13:54 de Valhalla-Asgard
unguri separatisti, retrograzi, idioti
idiotii astia si-o cauta cu lumanarea. astfel au reusit nenorocitii astia sa trezeasca oprobriul tuturor, la adresa lor. va dati seama ce ar fi in stare sa faca nemernicii astia odata scapati de sub jurisdictia legilor Statului Roman ? Ei nu vor sa vorbeasca romaneste, vin cu insemenele ungurersti si i-ar obliga pe romani sa vorbeasca ungureste ! lucrurile merg in directia in care vor iesi foarte rau, daca vor mai iesi vreodata ! pe nemernicii astia nu-i mai suporta nimeni! s-a dus vremea cand cretinul de boc le satisfacea toate aberatiile doar de dragul ciolanului. lucrurile s-au schimbat. vin vremuri grele pt franele nesimtite unguresti.
Postat 26 Februarie 2013, 13:42 de nail
Bravo lui !
Nu hungurul asta si in general nu hungurii sunt vinovati ! Vinovata este intreaga clasa politica romaneasca, aia care i-a pupat in k*r pe conducatorii hungurilor ! Nici pe vremea imperiului austro-hungar hungurii n-au avut aici, in Transilvania, drepturile pe care le au azi ! Atunci nu puteai fi angajat la stat fara sa cunosti limba germana, limba oficiala in imperiu ! Azi, in Romania, sunt o groaza de hunguri care sunt functionari ai STATULUI ROMAN si nu stiu boaba de romana !!! Daca in toata Hungaria exista un singur functionar public care nu stie hungureste ii platesc o mie de euro, in schimb pt. fiecare hungur functionar public in Romania sa primesc DOAR 1(un) euro. Copy-lotul zicea (citeste : mintea!) inainte de locale ca ar trebui introdus pt. functionarii publici testul de limba romana, cam cum au scos estonienii din carti pe cei 40% rusi : nu poate fi cetatean estonian si nu poate fi angajat al statului estonian cine nu cunoaste limba estoniana. Si au intrat inaintea noastra in UE si-s si in Schengen. La noi, un gunoi de hot, in timp ce ne mintea precum respira, semna acorduri cu hungurii ! Repet, nu hungurii sunt vinovati !
Postat 26 Februarie 2013, 11:03 de pinonel
tupeu de bozgor
Tupeu fără limite, cum ne-au obişnuit asimilaţii.... Mă tem că se apropie cu paşi repezi ziua când vor fi puşi din nou cu botul pe labe. Măi Robiczi, banii ce se strîng de la ăia 10000 de angajaţi şi din restul impozilelor locale din HarCov ajung pentru plata femeilor de serviciu maxim. Sunteţi calicii României, nenorociţilor......
Postat 26 Februarie 2013, 10:19 de pistike
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON