URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2013, 22:00

Ponta despre "starea naţiunii": La finalul lui 2013, fiecare român va fi mai dator cu 150 de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La sfârşitul acestui an, fiecare român va fi mai dator cu 150 de euro faţă de cât era la începutul anului, a declarat joi premierul Victor Ponta, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat "starea naţiunii".

"Şi în acest an vom cheltui mai mult decât producem, la finele lui 2013 fiecare dintre noi va fi mai dator cu 150 de euro decât era la începutul anului. Această diferenţă este deficitul bugetar, care va fi acoperit din surse interne şi externe", a declarat Victor Ponta.

Şeful Executivului a spus că în 2013 România va avea un PIB de circa 140 miliarde de euro, ceea ce echivalează cu 7.000 euro anual pentru fiecare român. El a explicat că după 2008, PIB-ul României a scăzut de la 140 miliarde euro în 2008 la 132 miliarde euro în 2012.

"Efortul principal din 2013 are drept scop întoarcerea la 2008, să închidem patru ani de subdezvoltare", a spus Ponta.

La rândul său, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, a arătat că pentru 2013 autorităţile iau în calcul o creştere economică de 1,8% din PIB, la un nivel de PIB de 629 miliarde de lei.

Proiectul de buget pentru anul viitor a fost construit pe un curs valutar de 4,5 lei/euro, veniturile bugetului consolidat fiind estimate la 46 miliarde euro, iar cheltuielile totale la 49 miliarde euro.

"În 2013 veniturile statului vor ajunge la 46 miliarde euro, o treime din ce produc românii merge către bugetul public, respectiv 2.300 euro pentru fiecare cetăţean. În 2012 am cheltuit mai mult decât am produs cu 3,1 mld euro, iar în 2013 cu 3 miliarde euro", a arătat Ponta.

Datele prezentate joi arată că proiectul de buget este construit pe un deficit bugetar de 2,1% din PIB. "Diferenţa provine din suma pe care trebuie să o punem deoparte pentru a respecta Directiva 7 europeană care intră in vigoare în martie, cea privind plata facturilor la medicamente în maxim 60 de zile", a explicat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Deficitul bugetar va fi finanţat în proporţie egală, cu câte 1,5 miliarde euro, din surse interne şi externe.

Pe de altă parte, proiecţia bugetară este calculată în continuare pe un sistem fiscal bazat pe cota unică de impozitare, iar scenariul de bază luat în considerare pentru salariul minim este o creştere de la 700 lei la 800 lei.

Ponta a dat asigurări că Guvernul îşi propune să respecte disciplina fiscală. "Nu ne mai putem permite angajarea de promisiuni, vrem să eliminăm risipa banului public, vreau să oprim fetişizarea termenului de investiţie. Nu orice investiţii sunt necesare. Sunt investitii ne-necesare, care nu aduc avantaje. O investiţie publică trebuie să fie prioritizată", crede şeful Executivului.

Premierul Victor Ponta a prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, elemente legate de bugetul de stat pe 2013, care s-au constituit într-o "stare a naţiunii", respectiv situaţia datoriilor acumulate şi proiectele care vor putea fi duse la îndeplinire în următorii patru ani.

Sursa: gandul.info

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mintiutza
Victoras a(l)nost' a intrat,vrand-nevrand,in universul cifrelor.Daca mentorul sau,Bombonel, opina ca matematica se-nvata eficient prin numararea oualor,premierul actual a lipsit de la multe ore sau-pur si simplu-ii patineaza mintiuta.Si asta-i doar una dintre explicatiile lipsei de viziune.
Postat 11 Ianuarie 2013, 08:54 de gyorgy tozser
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON