URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2010, 00:37

Penibil: Băsescu le-a transmis maghiarilor mesajul de anul trecut!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Departamentul de comunicare de la Cotroceni stă prost la capitolul inspiraţie când este vorba de ziua maghiarilor. Altfel nu se poate explica faptul că şi în anul 2010, exact ca şi în anul 2009, de 15 martie, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să le spună aceleaşi cuvinte etnicilor maghiari.

Comparând cele două comunicate de presă, cel din 14 martie 2009, respectiv cel de luni, prin care Traian Băsescu s-a adresat etnicilor maghiari, Jurnalul Naţional a observat că varianta 2010 este doar un copy paste de pe varianta 2009.

Doar pe ici, pe colo, în mesajul de anul acesta, se găsesc câteva "îmbunătăţiri" care fac referiri la nevoia de modernizare a statului reflectată în rezultatele referendumului din 2009, la prevederile Tratatului de la Lisabona în privinţa drepturilor minorităţilor sau la prezenţa maghiarilor în acest an în Guvern, văzută ca o garanţie a normalităţii relaţiilor interetnice.

Comparaţi şi vă minunaţi:

MESAJUL preşedintelui României, Traian Băsescu, cu ocazia zilei de 15 martie (Bucureşti, 14 martie 2009)

Ziua de 15 martie este sărbătorită de etnicii maghiari, inclusiv în România, ca ziua de sărbătoare a maghiarilor de pretutindeni. Evenimentele evocate sunt legate de revoluţia paşoptistă din Ungaria, parte integrantă a valului revoluţionar care a cuprins Europa în anii 1848-1849. Atunci aspiraţiile maghiarilor, ale românilor, şi ale altor naţiuni europene, au fost legate de valorile modernizării şi emancipării naţionale. Deviza revoluţiei era "libertate, egalitate, fraternitate", iar scopurile urmărite au fost desfiinţarea iobăgiei, libertatea presei, abolirea cenzurii, suportarea egală de către cetăţeni a obligaţiilor publice. Revoluţia, începută pe 15 martie 1848, a întrunit un larg consens în societatea vremii şi a fost susţinută de cele mai luminate personalităţi ale epocii, uneori chiar cu preţul vieţii, cum a făcut-o poetul Petofi Sandor.

Dragi concetăţeni maghiari,
Înţeleg sentimentul de mândrie care vă cuprinde în această zi şi sunt alături de dumneavoastră în momentele de sărbătoare. Maghiarii au dat dovadă în decursul istoriei că sunt un popor iubitor de libertate. Au dovedit-o şi în anul 1956 când s-au ridicat împotriva dictaturii comuniste. Au dat Europei şi întregii lumi oameni cu performanţe deosebite în viaţa ştiinţifică, culturală sau sportivă. Înţeleg mândria dumneavoastră de a fi maghiar şi cred că acest sentiment de mândrie are motive întemeiate.

În acelaşi timp, cred că trebuie să fiţi mândri şi de calitatea dumneavoastră de cetăţeni români. România este patria comună a tuturor cetăţenilor ei, indiferent de originile acestora. Dacă în perioada dictaturii comuniste drepturile omului, între care şi drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, au fost nesocotite, în ultimii 20 de ani s-au făcut paşi ireversibili în construcţia unei societăţi democratice şi pluraliste, unde drepturile minorităţilor sunt garantate chiar în Constituţie.

În contextul actual, în care România şsi Ungaria fac parte din aceeaşi mare familie europeană, cu scopuri comune de modernizare şi bunăstare, asumarea acestei duble identităţi şi mândrii, de a fi maghiar şi cetăţean român, a devenit mai uşoară şi mai naturală decât a fost vreodată în istorie.

Doresc maghiarilor din România, cu ocazia sărbătoririi zilei de 15 martie, fericire şi bunăstare alături de toţi ceilalţi cetăţeni români.


MESAJUL preşedintelui României, Traian Băsescu, transmis cu ocazia zilei de 15 Martie (15 martie 2010)

Ziua de 15 martie este comemorată ca ziua de sărbătoare a maghiarilor de pretutindeni, aşa cum Ziua Naţională a României este un moment emoţionant pentru fiecare român, indiferent pe ce meridian al globului s-ar afla. Evenimentele evocate reprezintă atât revoluţia paşoptistă din Ungaria, parte integrantă a valului revoluţionar care a cuprins Europa în anii 1848-1849, cât chiar mai mult decât atât, şi anume aspiraţiile maghiarilor, ale românilor şi celorlalte naţiuni europene, legate de valorile modernizării şi emancipării naţionale. Scopurile urmărite au fost desfiinţarea iobăgiei, libertatea presei, abolirea cenzurii, suportarea în mod egal de către toţi cetăţenii a îndatoririlor publice.

Deşi revoluţia a fost înăbuşită în toată Europa, idealurile revoluţiei au ieşit victorioase în timp, voinţa populară neputând fi înfrântă nici măcar prin puterea armelor. Revoluţia, începută pe 15 martie 1848, a întrunit un larg consens în societatea vremii şi a fost susţinută de cele mai luminate personalităţi ale epocii, uneori chiar cu preţul vieţii, cum a făcut-o poetul Petőfi Sándor. Şi astăzi, ideea de modernizare a statului rămâne dorinţa majorităţii cetăţenilor, aşa cum reiese şi din rezultatul referendumului din noiembrie 2009, iar voinţa poporului, aşa cum ne demonstrează exemplul revoluţiei paşoptiste este de neînfrânt.

Dragi concetăţeni maghiari,
Înţeleg şi respect sentimentul de mândrie care vă cuprinde în această zi deosebită şi sunt alături de dumneavoastră. Maghiarii au dovedit în decursul istoriei că sunt un popor care a luptat pentru libertate. Au dovedit-o şi în anul 1956 când s-au ridicat împotriva dictaturii comuniste, dând o direcţie în acest sens în zona Centrală şi de Est a Europei, dar şi în decembrie 1989, când au participat la răsturnarea dictaturii comuniste din România.

În acelaşi timp, cred că trebuie să fiţi mândri şi de calitatea dumneavoastră de cetăţeni români. România este patria comună a tuturor cetăţenilor ei, indiferent de originile acestora. Dacă în perioada dictaturii comuniste drepturile omului, între care şi drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, au fost nesocotite, în ultimii 20 de ani s-au făcut paşi ireversibili în construcţia unei societăţi democratice şi pluraliste, unde drepturile minorităţilor sunt garantate chiar prin Constituţie şi mai nou prin Tratatul de la Lisabona al Uniunii Europene care se întemeiează inclusiv pe respectarea drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale. Prezenţa reprezentanţilor maghiarilor în Parlamentul României, în administraţiile locale şi chiar în Guvern, reprezintă garanţia că relaţiile interetnice din România vor continua în aceeaşi sferă a normalităţii.

În contextul actual, în care România şi Ungaria fac parte din aceeaşi mare familie europeană, cu scopuri comune de modernizare şi bunăstare a statului, asumarea acestei triple identităţi şi mândrii, de a fi maghiar şi cetăţean român, dar şi european totodată, a devenit mai uşoară şi mai naturală decât a fost vreodată în istorie. Toate acestea sunt necesare pentru o reală consolidare a democraţiei atât în România cât şi în Ungaria, pentru a şterge toate urmele vechiului regim puternic centralizat comunist.

În încheiere, le transmit tuturor maghiarilor din România, cu ocazia sărbătoririi zilei de 15 martie, fericire şi bunăstare, şi să aibă încredere într-un viitor european mai bun, alături de toţi ceilalţi cetăţeni români.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Romania romanilor
Eu cred ca nu a gresit Basescu dar e scarbit si el si a considerat ca e suficient mesajul de anul trecut pentru unguri. Poate la anu' ca sa ne publicam comentariile o sa avem nevoie de traducere?!
Postat 16 Martie 2010, 20:48 de Romania Mare
Sa-si bage ungurii mintile in cap
Mesajul trimis e pur o formalitate si nu cred ca are importanta faptul ca e acelasi ca si anul trecut. Un astfel de eveniment nici nu ar merita atentia presedintelui Romaniei, in conditiile pretentiilor ridicate de maghiari. Mai degraba trebuia sa le trimita un avertisment sa-si bage mintile in cap si sa le aminteasca faptul ca orice persoana care doreste cetatenia romana trebuie sa cunoasca limba romana, printre altele. Ar fi multe de comentat daca tot s-a deschis subiectul..
Postat 16 Martie 2010, 20:01 de vasi
si ce..
parca ei nu sunt o natie gen copy-paste. dai in unu urla toti. e prost unu...e prosti toti (asta e cu gramatica folosita de ei).
Postat 16 Martie 2010, 14:10 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON