URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2010, 20:01

Pe timp de criză, Ministerul Educaţiei va cumpăra păpuşi handicapate pentru copiii de la grădi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copiii trebuie să înţeleagă de mici că nu suntem toţi la fel şi că unii, fără voia lor, au suferinţe fizice iremediabile. Plecând de la această idee, Ministerul Educaţiei intenţionează să cumpere şi să distribuie în grădiniţe păpuşi reprezentând fetiţe, băieţi sau chiar adulţi cu handicap.

Decizia, inedită şi în acelaşi timp controversată, stârneşte reacţii diferite din partea părinţilor şi a psihologilor. Cei din minister le transmit că se inspiră din modele europene privind educaţia preşcolară.

Toate jucăriile pe care le găsim în prezent în grădiniţe au fost cumpărate an de an din banii părinţilor. Acum, pentru prima oară, fiecare grădiniţă din România va primi jucării noi de la stat. Printre acestea, un set cu 18 păpuşi inedite: şase reprezentând copii şi adulţi cu dizabilităţi şi încă 12 reprezentând oameni din toate colţurile lumii. Scopul ministerului e simplu: cei mici trebuie să ştie că nu suntem toţi albi şi că sunt mulţi care suferă într-un scaun cu rotile.

Psihologii sunt şi ei împărţiţi. Familiarizarea cu dizabilităţile trebuie făcută, dar ar fi bine ca cei mici să se joace cu alţi copii care au probleme, în loc să se uite la păpuşi în cârje. În plus, acestei dispute i se adaugă şi cea de ordin financiar.

"În condiţiile în care o bună parte din grădiniţe nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, sunt supraaglomerate şi nu au nicio perspectivă de a salva lucrurile până la început de an nu poate fi o prioritate", a declarat Liviu Pop, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Prioritate sau nu, ministerul este dispus să plătească 130 de lei pentru un set de păpuşi. Asta înseamnă cam 7 lei pentru o păpuşă. Iar bugetul nu va fi împovărat, pentru că achiziţia se va face din bani europeni, pe baza unui proiect aprobat încă din 2007.

În România nu se fabrică astfel de jucării, aşa că la prima licitaţie nu s-a înscris nimeni. Ministerul a prelungit deja termenul, dar nu va renunţa la proiect.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON