URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2010, 19:28

ONU a respins cererea de autonomie teritorială a ungurilor din Transilvania

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Naţiunile Unite recomandă României ca în următoarele luni să adopte statutul minorităţilor naţionale, proiect care aparţine UDMR şi care a fost blocat în Parlament din anul 2005. Potrivit documentului privind minorităţile, statul recunoaşte şi garantează autonomia culturală a minorităţilor naţionale.

Totuşi, ONU s-a pronunţat negativ în ceea ce priveşte autonomia teritorială a maghiarilor din Transilvania, dar a propus României crearea Consiliului Naţional al Autonomiei Culturale. Acesta ar urma să se ocupe de înfiinţarea instituţiilor de drept public în limba minorităţii naţionale, sau de numirea sau schimbarea conducerilor instituţiilor de cultură.

În ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar cu predare în limba minorităţilor naţionale, oficialii Naţiunilor Unite recomandă ca toate disciplinele să poată fi învăţate în limba maternă, cu excepţia limbii şi literaturii române.

În ceea ce priveşte comunitarea romă, delegaţia română a fost felicitată pentru eforturile depuse în această privinţă. Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale a apreciat că România nu mai ascunde problemele legate de drepturile omului şi discriminare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
E O STIRE FALSA A UNUI POLITICEAN ROMAN IDEA RESPINGERI AUTONOMIEI !
E O STIRE FALSA A UNUI POLITICEAN ROMAN IDEA RESPINGERI AUTONOMIEI ! Organizaţia Naţiunilor Unite nu a respins inca nici o propunere a delegatiei maghiare din romania privind -drepturile colective -autonomia teritoriala -universitatea de stat in limba maghiara -bilingvism si alte drepturi De obicei, nimeni nu s-a străduit să verifice informaţiile, pentru că ar fi uşor de dovedit,ca acesta refuz al autonomiei este o stire falsa tipic diversionista. Conferinţă comisiei ONU de anchetă a discriminării rasiale, anti-rasism nu au fost încă finalizate, se vor întâlni la Geneva, până la 27 august, şi în noiembrie v-a publica raportul final pt. Romania. Comisia ONU de fiecare data analizeaza minutios orice problema si nu aduce hotarari pripite dupa 2 zile ,nici daca unii politicieni romane ar dori acest lucru in cazul minoritatilor din romania. Rusia ,Anglia ,Irlanda si Germania in sedinta ONU s-au pronuntat pozitiv in privinta cereri ONG urilor maghiare in privinta drepturilor colective ,a universitatii maghiare ,si intr-un nici un fel nu erau inpotriva autonomie teritoriale . In noiembrie cum vor explica politicienii romani acesta stire mincionoasa de a lor? http://translate.google.hu/translate?js=y&prev=_t&hl=hu&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http://hu.wikipedia.org/wiki/D%25C3%25A9l-Tirol&sl=hu&tl=ro
Postat 14 August 2010, 16:18 de sinn fein
huuuu
S-au saturat toti de aberatiile cerute de unguri.
Postat 13 August 2010, 09:01 de oradean
prostii
Mergeti in ungaria sa va dea orban pamant ca sa faceti autonomie teritoriala. Bine ar fi daca ati pleca dar nu va vor nici ungurii de acolo.
Postat 13 August 2010, 02:47 de xyz
@pip
bah fraier ciudos, ungurii si tiganii sunt minoritari si isi au originile in Asia. Mucles, idiotilor... autonomie teritoriala sa faceti in ungurica....
Postat 13 August 2010, 00:32 de ....
rusine
asa este. ungurii au defrisat toata zona si acum au ajuns muritori de foame. sunt saraci lipiti pamantului si acum dau vina pe altii.
Postat 13 August 2010, 00:29 de vai de capul lor
kkt
ungurii sa faca autonomie in ungaria !
Postat 13 August 2010, 00:11 de valea
autonomie
ca de obicei,cind statul roman e in cakat apar ungurii ca sa aiba lumea cu ce se ocupa....pacat ca romanii is asa prosti si cred toata prostiile ce zic politicienii,in loc sa ii inpuste,de altfel pina ce va ocupati cu ungurii ROMII iar au primit niste drepturi in plus fata de toata lumea,si incet incet deja IS O MAJORITATE NU MINORITATE..prostilor....
Postat 12 August 2010, 23:14 de pip
autonomie pt toti
Oare de ce nu doresc si restul regiunilor autonomie ? Moldova, Dobrogea, Oltenia.. Pt. david : secuii mereu au avut ce manca, plus au si dat din resursele lor cand a fost nevoie (obligati), chiar mai mult au avut candva un tinut al lor. Decenii la rand au rezistat si vor rezista cu sau fara autonomie teritoriala.
Postat 12 August 2010, 22:21 de UNU
ei si autonomia, vaca si chilotii.....muuuuu
le-a interzis autonomia teritoriala.....hahaha, aia n-au ce manca si nici unde sa stea daca ii prinde ploaia, ca au taiat toti copacii....de sub curul lor, si vor autonomie......ia mars d-aici, ba@, cacaciosilor!!
Postat 12 August 2010, 20:28 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON