URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2011, 13:44

Floriile, sărbătoarea intrării lui Iisus în Ierusalim, dar şi a celor cu nume de flori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici celebrează duminica Floriilor, una dintre cele mai importante sărbători creştine, care marchează începutul Săptămânii Patimilor. În toată ţara se oficiază slujbe, care amintesc de intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim.

Este ultima mare sărbătoare dinaintea Învierii Domnului. Acest interval, denumit şi Săptămâna Patimilor, are menirea de a-i pregăti pe credincioşi pentru Înviere.

Săptămâna Patimilor

În Săptămâna Patimilor, credincioşii ţin postul negru, pentru a se purifica înainte de a fi împărtăşiţi. O particularitate a Săptămânii Mari sunt Deniile, adică slujbele religioase ţinute în fiecare seară. Fiecare slujbă are o structură proprie. Luni şi marţi, se citesc Evangheliile care amintesc de cele din urmă învăţături ale Domnului.

În Joia Patimilor se citesc "Cele 12 Evanghelii" - pasaje din Biblie, referitoare la patimile şi răstignirea Mântuitorului. Joia Mare este şi ziua în care oamenii merg la biserică să se spovedească şi să se împărtăşească. În această zi se vopsesc ouăle în roşu şi se duc la biserică băuturi şi mâncăruri, care sunt sfinţite şi se dau de pomană, pentru sufletul morţilor.

Vinerea Mare este ziua în care Iisus a fost răstignit. Seara se cântă "Prohodul" şi se trece pe sub masă, conform tradiţiei, apoi se înconjoară de trei ori biserica înainte de terminarea slujbei.

Sâmbăta este ultima zi de post, în care trebuie încheiate pregătirile pentru sărbătoarea de Înviere. Este ziua în care se gospodinele fac cozonaci, pască şi drob care vor fi duse la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfinţite. La finalul slujbei care poate dura şi câteva ore după miezul nopţii, credincioşii duc la cimitir "lumina" luată de la biserică.

Nume de flori

Peste un milion şi jumătate de români îşi sărbătoresc de Florii ziua onomastică. Potrivit statisticilor, dintre cei cu nume de flori, aproape 900.000i sunt femei. Cele mai întâlnite nume sunt Viorica şi Florin.

Cele mai multe femei care îşi sărbătoresc onomastica în duminica dinaintea Paştelui, peste 150.000, poartă numele Viorica. Acestora li se adaugă aproximartiv 120.000 care poartă numele de Florentina, şi aproape 300.000 botezate cu derivatele Floarea, Florica sau Florina. Alte nume de flori întâlnite frecvent printre românce sunt Camelia, Margareta, Violeta, Lăcrămioara, Delia, Narcisa şi Crina.

Şi bărbaţii au motiv de sărbătoare în duminica Floriilor. Peste 300.000 poartă numele Florin şi aproape 150 de mii Viorel. Lor li se adaugă peste 100.000 de bărbaţi numiţi Florian, Florea, Florentin sau Florinel. Aproximativ 12.000 de bărbaţi sunt strigaţi Narcis şi 2.500, Trandafir. Cei mai puţini dintre sărbătoriţi poartă numele de Ghiocel şi Florică. Cel mai rar întâlnit nume este însă Crin. Doar 189 de bărbaţi din România au fost botezaţi astfel.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON