URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2010, 15:16

De la PDL la PSD: nemulţumit de măsurile de austeritate, un senator al puterii migrează

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Demisionez din Partidul Democrat Liberal şi mă alătur grupului Partidului Social Democrat din Senat. Ţin să le mulţumesc zecilor de mii de ploieşteni şi de prahoveni care m-au ales şi îi asigur că rămân alături de ei", spune Bădescu.

Motivul demisiei invocat de senator este intenţia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe legile privind punerea în aplicare a măsurilor de austeritate.

"Am declarat în repetate rânduri că nu susţin programul anticriză anunţat de guvern şi îmi menţin poziţia. Nu cred că pachetul de măsuri pe care executivul intenţionează să îl aplice pentru reformarea sectorului bugetar - bazat pe reducerea drastică a salariilor şi a pensiilor - constituie o soluţie pentru însănătoşirea economiei. Nu cred că putem construi binele general, cerându-le sacrificii numai celor care sunt oricum săraci. Nu pot sprijini în parlament un guvern care - în opinia mea - nu are capacitatea de a scoate România din criză", scrie senatorul Iulian Bădescu pe blogul personal.

La începutul săptămânii, senatorul Bădescu critica pe acelaşi site intenţia Guvernului Boc de a-şi asuma răspunderea pe măsurile de austeritate.

"Nu susţin măsurile de austeritate pentru care executivul şi-a asumat răspunderea. Nu le susţin pentru că nu pot accepta ideea că destinul a milioane de oameni se stabileşte bătând din palme, încropind pompieristic un program anticriză care loveşte grav categoriile sociale cele mai vulnerabile: pensionarii şi persoanele active cu venituri mici. Nu cred într-un program de "salvare naţională" care-i condamnă pe medici şi pe dascăli să trăiască cu aer, care-i condamnă pe cei săraci să fie şi mai săraci. Nu cred că putem construi politici publice coerente şi eficiente doar tăind, de-a valma, 25% din cheltuielile de personal din sectorul bugetar. Pot fi operate reduceri de personal, dar trebuie să-i lăsăm pe cei care rămân în sistem să trăiască. De altfel, nu numai aceste cheltuieli generează "găurile negre" din buget. Cauzele sărăciei bugetare sunt altele: practicile evazioniste generalizate, pensiile şi salariile speciale, "umflate" prin acte normative la fel de speciale şi elaborate în beneficiul unor minorităţi profesionale privilegiate, investiţiile haotice şi costisitoare, incapacitatea cronică a statului de a absorbi fondurile europene ş.a.m.d. Consider că, înainte de a elabora un plan anticriză, ar trebui să fie identificate corect adevăratele cauze ale crizei. Iată de ce, o spun încă o dată, sunt hotărât să nu susţin măsurile de austeritate propuse de guvern", a scris senatorul Iulian Bădescu pe site-ul personal.

Pe lângă plecarea senatorului Iulian Bădescu, Guvernul ar putea pierde, la votul unei eventuale moţiuni de cenzură iniţiate de PSD, susţinerea unui grup de parlamentari PDL iritaţi de faptul că măsurile de austeritate le limitează accesul la resurse şi îi împiedică să-şi menţină promisiunile electorale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON