URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2010, 12:56

Curtea a decis: Legea pensiilor e constituţională

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea sistemului unitar de pensii publice este constituţională, potrivit hotărârii de miercuri a Curţii Constituţionale care a respins sesizările PNL şi PSD+PC. Biroul de presă al CC informează că în şedinţa de miercuri, Plenul Curţii Constituţionale a soluţionat, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizările referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice formulate de deputaţi ai PNL şi senatori ai Alianţei politice PSD+PC.

În urma deliberărilor, Plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a constatat că legea menţionată este constituţională.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, precizează sursa citată.

Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit pentru a soluţiona sesizările referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, formulate de 55 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al PNL şi, respectiv de 33 de senatori din grupul parlamentar al Alianţei politice PSD+PC.

PNL a susţinut, în sesizarea depusă la Curtea Constituţională, că în adoptarea Legii pensiilor nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ încalcă principiul neretroactivităţii legii, dreptul de proprietate, dreptul la trai decent şi la pensie, acte internaţionale în materia drepturilor omului, dreptul fundamental de alegere a profesiei şi a meseriei sau ocupaţiei, jurisprudenţa Curţii Constituţionale. De asemenea, PNL reclamă aplicarea greşită a articolului 16 din Constituţie la egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi, precum şi ignorarea avizului Consiliului Legislativ.

Eugen Nicolăescu, viceliderul deputaţilor liberali, spunea atunci că legea a fost adoptată neconstituţional, prin fraudarea votului deputaţilor.

La rândul lor, social-democraţii invocă, pe lângă mai multe articole din Constituţie care ar fi încălcate de Legea privind sistemul unitar de pensii publice, şi lipsa cvorumului la votul final dat pe actul normativ, arătând că au fost astfel încălcate normele constituţionale referitoare la procedura de legiferare.

PSD a anexat sesizării de neconstituţionalitate şi plângerea penală pe care a depus-o la Parchetul de pe lângă ICCJ împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi a secretarului Sever Voinescu, pe care îi acuză de abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
partide de opozitie egal partide in faliment
DESI LEGEA PENSIILOR VINE SA INDREPTE O GRESEALA ISTORICA;SA FACA DREPTATE SI ESTE IN ACORD CU DOCTRINA LIBERALA,ANTONESCU CONDAMNA MAI ABITIR CONSTITUTIONALITATEA EI,DECAT COMUNISTII! UN PARADOX CAT EVERESTUL! SE VEDE DE PE LUNA CA ACESTE CONTESTATII NU AU NICI O LEGATURA CU LEGEA CI CU SETEA NEPOTOLITA DE PUTERE,CARE AMPLIFICA URA,PIZMA SI PROSTIA OPOZITIEI! STIMATI ROMANI CU CREIERE PE UMERI! LEGEA PENSIILOR ASIGURA UN VENIT PENSIONARILOR EXACT DUPA CONTRIBUTIE,EXACT CA IN TOATE TARILE CIVILIZATE,SCAD PENSIILE ASTRONOMICE ALE TORTIONARILOR COMUNISTI,ALE AVIATORILOR,PARLAMENTARILOR SI ALE ALTOR UMFLATI,PENSII CARE ERAU CALCULATE DUPA CASTIGUL PE ULTIMILE 6 LUNI,IN DISPRETUL MILIOANELOR DE PENSIONARI AMARATI! LEGEA PENSIILOR NU SCAD CU NIMIC PENSIILE ACTUALE,ALE CELOR CARE AU PRIMIT PENSII IN MOD CORECT SI LEGAL! EGALIZAREA PENSIILOR ESTE O NECESITATE OBIECTIVA CARE REZOLVA ATAT BUGETUL ASIGURARILOR CAT SI O ECHITATE SOCIALA,AVAND IN VEDERE CA FEMEILE TRAIESC IN MEDIE CU 7 ANI MAI MULT SI CHIAR ELE AU CERUT DOINTOTDEAUNA EGALITATE CU BARBATII! ASA CA LASATI PROSTIILE LA O PARTE SI GANDITI CU CAPUL VOSTRU SI NU AL OPOZANTILOR CIURUITI CARE CRAPA DE NECAZ PRECUM PAMANTUL IN VERILE TORIDE SECETOASE!
Postat 06 Octombrie 2010, 16:30 de eucineva
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON