URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2010, 18:41

Cum câştigă PDL alegeri: înregistrări cu şantaj şi mită la Hunedoara

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Politicienii fac învârteli mari cu bani pentru a cumpăra voturi. Cel puţin aşa reiese dintr-o serie de înregistrări, prezentate în exclusivitate de postul de ştiri Realitatea TV. La PDL Hunedoara, mai marii din partid au fost înregistraţi discutând despre banii pe care i-au furnizat partidului, din diverse surse, dar şi despre cum au şantajat şi dat mită în schimbul obţinerii unor voturi pentru alegerile din Colegiul 3 Haţeg de la începutul lunii decembrie.

La discuţiile înregistrate au participat Cristian Vladu, preşedintele PDL Călan, care este în acelaşi timp directorul Termocentrale Mintia, directorul OPC Hunedoara, directorul Casei de Cultură din Călan şi mai mulţi membri de la tineretul PDL Hunedoara. Într-una dintre înregistări se discură despre şantajul făcut asupra unui patron de magazin pentru a obţine voturi.

Discuţia între Cristian Vladu şi colegii din PDL: "Mă, băiete, lasă-le zice, nu mă interesează. Mie îmi trebuie 30 de voturi. Dacă nu le am, e problema ta! Azi m-o sunat: Mai am 5 să-ţi rezolv şi-s gata rezolvate alea 30. Zic: hai, hai, mai strofoacă-te, mai pune-i, mai cheamă. Păi de unde? Păi ia de pe caiet de-acolo...la datorie, vorbeşte cu ei".

Din discuţii, membrii PD-L recunosc că au dat cadouri în schimbul voturilor. Fragmente din aceeaşi convorbire între Cristian Vladu şi membrii PDL: "Vineri am avut 350 de pachete. Şi-am luat-o eu cu trei oameni din casă în casă, de Crăciun, la copil, portocală, suc, de Moş Nicolae. Şi eu mi-am făcut liste cu ei, fiecare...copiii...".

În plus, nici observatorii din secţiile electorale nu sunt uitaţi. Discuţia dintre Cristian Vladu şi alţi membrii ai PDL Hunedoara: "Băi, fii atent, 6 secţii de votare. Dacă pui câte 2 oameni în fiecare secţie sunt 12 şi cu ăia...sunt 24, şi dacă mai pui 6x5, îs 30. Numai cu ăştia, observatorii şi cu oamenii tăi trebuia să faci 50 de voturi. Din bun simţ".

"Colectarea de voturi o face fiecare cum poate, prin persoane, gen unul sau altul care au diverse relaţii, neamuri, mai ales la ţară, aţi văzut, când sunt foarte multe neamuri într-un sat, trebuie să-l găseşti pe respectivul, şi ăla îţi aduce toate neamurile la vot. Influenţă în primul rând. Influenţa e peste tot", a spus Vladu.

Primele înregistrări au ieşit la iveală joi. Este vorba despre o convorbire purtată de acelaşi Cristian Vladu. În aceasta, vorbeşte despre o donaţie de un miliard şi jumătate de lei vechi, pe partidului din care face parte.

Fragment înregistrat: Cristian Vladu, directorul termocentralei Mintia: "Cineva de la partidul ăsta trebuie să-şi asume o responsabilitate să radă tot de la Hidroelectrica de la vârf şi de la Hidrocet. Mai sunt doi directori din cei vechi: madam Ciobanu care e directoare economică şi Niculescu - comercial. În rest i-am ras pe toţi, am terminat discuţiile şi când am văzut în cel hal stăm, eu am început o discuţie... A fost la mine, n-am spus-o decât în cercuri extrem de restrânse, un om, doi. Bă ce facem, ce s-a întâmplat? Dar tu ne sprijini? Păi cred că sunt sponsorul numărul unu, da? Am dat un miliard jumate în campania asta, ai auzit bine? Pe româneşte, ai auzit bine, da? Nu dau de la mama, s-au creat nişte obligaţii, cred că toată lumea înţelege, da?".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON