URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2010, 16:31

Cel care a ordonat crimele este Băhăian!

Cel care a ordonat crimele este Băhăian! Sergiu Băhăian, pe vremea când încă mai făcea pe patronul de fotbal
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adrian Grigoraş şi Valentin Şlepac, cei doi suspecţi bănuiţi că au asasinat mai multe persoane în stil mafiot, au primit mandate de arestare pe 29 de zile. Cei doi sunt cercetaţi pentru cel puţin patru crime comise între anii 2006-2008 şi au recunoscut o parte din acuzaţiile care li se aduc.

Mai mult, bărbaţii au recunoscut că gruparea criminală era condusă de Sergiu Băhăian, un personaj celebru, fost patron al societăţii Sabina Product. Băhăian a fost prins în Capitală, în urma unei intervenţii spectaculoase, la care au participat 60 de poliţişti. În timpul operaţiunii, un ofiţer de la Crimă Organizată a fost rănit. Mafiotul a fost dus la Tribunalul Ialomiţa cu propunerea de arestare preventivă.

Gruparea anihilată de procurorii DIICOT era formată din peste 10 persoane şi acţiona în Capitală, precum şi în judeţele Constanţa şi Ialomiţa. Membrii reţelei racolau diverse persoane, pe numele cărora înfiinţau societăţi comerciale. Noii patroni emiteau apoi file CEC sau bilete de ordin fără acoperire. După ce îşi îndeplineau rolul, aşa-zişii patroni erau omorâţi.

"Este un caz fără precedent pentru procurori, un caz foarte complex, în care crimele au fost comise cu violenţă extremă", a declarat procurorul general al României, Codruţa Kovesi.

Un personaj sinistru

Interlop notoriu, Băhăian a declanşat unul dintre cele mai mari scandaluri financiare din România şi are la activ mai multe condamnări pentru evaziune fiscală.

Sergiu Băhăian a devenit celebru în 1995 după cazul "Sabina Product". În calitate de asociat unic şi administrator, a înşelat aproape 5.000 de persoane, cărora le promitea că vor câştiga de câteva ori mai mult decât depuseseră. A fugit din ţară cu şapte miliarde de lei vechi, dar a fost prins câteva luni mai târziu pe aeroportul din Budapesta.

A fost extrădat şi condamnat la cinci ani de închisoare, dar după mai puţin de doi ani a fost eliberat condiţionat, deşi anchetatorii au stabilit un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de dolari, trei milioane de mărci germane şi 14 miliarde de lei vechi.

Imediat dupa ce a ieşit din Penitenciarul Jilava, Băhăian a fost asaltat de creditorii săi. Ameninţat cu moartea de mafia ţigănească, a recurs la tot felul de metode pentru a-şi plăti datoriile. În 1998, Băhăian l-a înşelat pe partenerul său de afaceri, un cetăţean german, cu 130.000 de mărci şi 4.000 de dolari. A fost din nou arestat şi din nou eliberat.

Într-un alt dosar, Băhăian a fost cercetat pentru un prejudiciu de peste 30 de miliarde de lei vechi, adus unor societăţi comerciale prin folosirea de cecuri fără acoperire. O altă metodă folosită de Băhăian era falsificarea antetului unor firme şi bănci celebre din străinătate pentru obţinerea de garanţii materiale. Acum doi ani, Băhăian s-a folosit de o identitate falsă şi de o firmă fantomă pentru a păcăli mai multe firme, prejudiciul fiind estimat la peste 400.000 de euro.

Anchetatorii susţin că, după ce a ieşit din închisoare în 2002, Băhăian şi-a dezvoltat o reţea infracţională, implicată în mai multe crime şi zeci de afaceri ilicite. În toamna anului trecut s-a implicat şi în fotbal, devenind patron al clubului Gloria Buzău, din liga secundă. Bineînţeles, şi de acolo a "dispărut" în noiembrie, după ce nu şi-a achitat datoriile faţă de jucători şi antrenori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON