URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2010, 23:19

Boc nu taie indemnizaţiile, ci concediile mamelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fără să fie afectată valoarea indemnizaţiei, modificări care nu vor fi aplicate şi beneficiarilor actuali, a anunţat, luni seara, premierul Emil Boc. Limita minimă a indemnizaţiei va rămâne astfel, în ambele cazuri, 600 lei, iar limita maximă 3.400 lei.

Viitoarele mame vor putea sta şi în al doilea an în concediu de creştere a copilului, dar fără plată, şi vor beneficia de o primă lunară de 500 lei dacă se întorc la muncă oricând în perioada celui de-al doilea an în care pot opta pentru acest concediu neplătit. Mamele aflate deja în concediu vor beneficia de actuala indemnizaţie, aflată în plată, pentru perioada de doi ani.

"Începând cu anul 2011, situaţia va fi următoarea: durata indemnizaţiei - un an; valoarea indemnizaţiei - la fel ca şi acum, minim 600 lei, maxim 3.400 lei; primă de reîntoarcere de 500 lei; concediu fără plată, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an, cu menţiunea că oricând părintele se întoarce la muncă, până la epuizarea celor 24 de luni, primeşte prima de 500 lei. Pentru cei care vor intra sub incidenţa indemnizaţiei, adică pentru copiii care se vor naşte în 2011, de atunci valoarea indemnizaţiei va fi aceeaşi ca şi acum, dar durata va fi de un an, cu posbilitatea de a merge între 12 şi 24 luni cu concediu fără plată. Oricând în această perioadă de timp, părintele se întoarce la muncă, primeşte o primă de întoarcere de 500 lei pe lună", a spus Boc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
asa da asa nuu
Austria – primele 16 saptamani sunt remunerate cu 100%, apoi concediul poate dura intre 1 si 3 ani; procentul din salariu scade odata cu cresterea duratei, dar se ajunge la o indemnizatie medie de 436 euro pentru durata maxima.Bulgaria - un an de concediu cu 100% din salariu, urmat de un al doilea an in care se ofera salariul minim pe economie; tatii sau bunicii pot primi concediu in locul mamei, daca aceasta decide sa se intoarca la lucru; mama are la dispozitie si sase luni de concediu fara plata, la care poate apela pana la implinirea varstei de opt ani a copilului Cehia – 28 de saptamani, cu 70% din salariu; concediul de crestere a copilului se poate lua pana la varsta de patru ani a acestuia, cand indemnizatia lunara scade sub echivalentul a 200 euro. Danemarca – 52 de saptamani, dintre care 18 obligatorii pentru mama si 2 pentru tata, timp in care remuneratia este egala cu 100% din salariu. Estonia – se ofera 140 de zile (sau 154 in caz de nastere multipla sau cu complicatii), cu plata a 100% din salariu; apoi 3 ani de concediu fara plata. Franta – 16 saptamani (100%), crescute la 26 de saptamani (cu aceeasi indemnizatie) pentu mamele aflate la al treilea copil; pana la varsta de doi ani, parintii pot primi impreuna 104 de saptamani libere fara plata.
Postat 07 Decembrie 2010, 18:43 de :)))))
da un an in minus
o mama singura nu poate trai cu 600 lei/luna +200 lei impreuna cu copilul pentru ele ce au propus cei din guvern, pentru parintii monoparentali ce se face?
Postat 07 Decembrie 2010, 17:34 de !cetateanul roman!
de ce?
dar de ce intre 12 luni si nu inainte de 12 luni la munca? unele mame vor sa se reintoarca la munca dupa 1 luna de ce 12 luni?
Postat 07 Decembrie 2010, 17:31 de de ce?
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON