URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2011, 18:20

Băsescu despre raportul european asupra Justiţiei: România are instituţii autonome

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Preşedintele României, Traian Băsescu, a comentat concluziile raportului asupra Justiţiei din România, document făcut public miercuri de Comisia Europeană. Traian Băsescu a apreciat că raportul este unul corect. Preşedintele ţării a afirmat că acesta relevă pe de o a parte progrese făcute în direcţia atingerii obiectivelor de a avea un sistem de justiţie eficient şi compatibil, dar pe de altă parte pune degetul pe problemele care se perpetuează în Justiţie.

Traian Băsescu am vorbit şi despre "aprecierea extrem de pozitivă şi consistentă la adresa Guvernului, care în opinia CE a dovedit determinare şi angajament în procesul de reformă". Preşedintele a precizat însă că nu este de acord cu mesajul transmis de CE, cum că Parlamentul României trebuie să se implice mai mult în susţinerea efortului de reformare a Justiţiei. Băsescu a explicat că majoritatea parlamentară favorabilă Guvernului a susţinut asumările de răspundere pe care Executivul le-a făcut în domeniul judiciar.

"Raportul arată progres şi stabileşte 18 obiective pe care ar trebui să le îndeplinim până la raportul de anul viitor pentru a se putea discuta ridicarea mecanismului", a mai spus preşedintele.

La capitolul instituţii lăudate de Comisia Europeană în raportul întocmit Băsescu a enumerat DNA, Parchetul General, Direcţia Generală Anticorupţie din MAI, Direcţia Antifraudă din IGPR şi ANI. Băsescu a subliniat şi instituţiile considerate "neconvingătoare", fiind vorba despre Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii.

De asemenea, şeful statului a ţinut să continue duelul cu presa, făcând declaraţii dure. "Dragi jurnalişti, instituţiile despre care am vorbit funcţionează autonom şi toată încercarea de discreditare a voastră şi a politicienilor, spunând că ar lucra comandă politică, nu fac decât să vă decredibilizeze. Nu vă mai crede nici măcar Comisia Europeană", a spus preşedintele, după ce a cerut presei să prezinte rezultatele raportului într-o manieră "corectă".

Traian Băsescu a mai vorbit şi despre problema achiziţiilor publice. "Am propus ca pentru moment România să înceteze să trimită facturi de decontare la Bruxelles. Măsura de a verifica toate proiectele şi de a nu trimite facturi la Bruxelles este una necesară", a spus Băsescu.

Reprezentanţii Comisiei Europene subliniează aşadar că România se îndreaptă spre îmbunătăţirea sistemului judiciar. "De la ultimul raport, România a făcut paşi importanţi în îmbunătăţirea sistemului judiciar", a transmis Mark Grey, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, referindu-se la cele patru coduri - civil, penal şi cele de prodcedură - şi la "mica reformă în justiţie".

Totuşi, raportul arată că România trebuie să adopte măsuri urgente pentru accelerarea judecării dosarelor de corupţie la nivel înalt şi pentru evitarea prescrierii acestora din cauza împlinirii termenului de prescripţie. Lupta împotriva corupţiei ar trebui să rămână o prioritate majoră şi ar trebui să se bucure de sprijinul Parlamentului.

Totodată, potrivit raportului, ar trebui adoptate măsuri urgente pentru a se îmbunătăţi recuperarea produselor infracţiunii, urmărirea în justiţie a cazurilor de spălare de bani, precum şi protecţia împotriva conflictelor de interese în gestionarea fondurilor publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON