URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2020, 12:28

Autorităţile ascund, jurnaliştii dezvăluie! Harta cazurilor de Covid-19 confirmate în fiecare judeţ. Bihorul, la jumătatea „clasamentului”

Autorităţile ascund, jurnaliştii dezvăluie! Harta cazurilor de Covid-19 confirmate în fiecare judeţ. Bihorul, la jumătatea „clasamentului” sursa: Casa Jurnalistului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce autorităţile nu mai comunică date privind infectările cu noul coroanvirus în judeţe, ci doar la nivel naţional, Casa Jurnalistului, o comunitate de jurnalişti independenţi, a dezvăluit distribuţia geografică a îmbolnăvirilor.

Pe un site dedicat monitorizării îmbolnăvirilor cu noul coronavirus în România, Casa Jurnalistului a publicat date din fiecare judeţ, obţinute de jurnalistul Victor Ilie. „Observăm din prima două focare majore la Suceava și București, concentrații de cazuri spre punctele de intrare în țară, Muntenia aproape neatinsă (în afară de Capitală) și Harghita cu un total incredibil de 0 cazuri”, se arată pe site-ul citat.

Bihorul, la jumătatea clasamentului

Potrivit documentului, care prezintă situaţia din data de 1 aprilie, la ora 18, în Bihor sunt 32 de cazuri confirmate, informaţie care coincide cu informațiile publicate joi pe baza surselor BIHOREANULUI.

Numărul bolnavilor confirmaţi pune Bihorul pe locul 19 în ţară. Fruntaş în acest nedorit clasament este judeţul Suceava, cu 665 de cazuri confirmate. Pe locul doi se află Bucureştiul, cu 492 bolnavi, urmat de judeţul Constanţa, cu 111.

Nici în judeţele vecine Bihorului situaţia nu este prea roz: în Arad sunt 110 bolnavi confirmaţi, iar în Cluj 90. Mai bine stau Sălajul, cu 6 cazuri confirmate, şi Satu Mare, cu 13.

Fişierul arată că în Bihor s-ar fi înregistrat şi un deces la un pacient cu Covid-19, însă această informaţie este eronată. Grupul de Comunicare Strategică – singurul for care transmite informaţii oficiale privind îmbolnăvirile cu Covid-19 şi care, aşa cum se ştie, nu mai oferă date decât la nivel central – a anunţat pe 31 martie că o femeie din Satu Mare ar fi murit într-un spital din Oradea, însă managerul tuturor spitalelor din Bihor, dr. Gheorghe Carp, a dezminţit informaţia, precizând că femeia respectivă nu a fost internată la Oradea, ci doar aici s-a testat și confirmat îmbolnăvirea.

Documentul publicat de Casa Jurnalistului mai arată că în Bihor sunt internaţi 46 de pacienţi suspecţi, deci nu confirmați, de Covid-19.

Vrem transparenţă!

Demersul Casei Jurnalistului este bine venit, în contextul în care lipsa de transparenţă a autorităţilor a creat multă nelinişte și critici în rândul românilor, care nu mai au acces la date oficiale privind îmbolnăvirile din jurul lor. „Considerăm că informațiile corecte și complete contribuie la calmul și colaborarea populației. Sperăm că autoritățile vor relua publicarea oficială a acestor date. Transparența nu e o vulnerabilitate, ci baza încrederii între stat și cetățean”, au justificat jurnaliştii independenţi.

Aşa cum se ştie, din 21 martie, autorităţile judeţene nu mai au voie să comunice oficial date privind bolnavii de Covid-19, la fel cum tuturor prefecţilor din ţară li s-a interzis să discute cu jurnaliştii despre aceste situaţii.

Această lipsă de transparenţă i-a determinat pe jurnaliştii din presa locală să transmită Guvernului mai multe solicitări de revenire asupra acestei decizii. Demersuri similare au făcut şi mai multe ONG-uri, printre care ActiveWatch sau Comunitatea Declic, care au insistat ca Guvernul să ofere informaţii detaliate privind evoluţia pandemiei de coronavirus.

Este posibil ca toate aceste presiuni să fi fost cu folos. Potrivit Libertatea.ro, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că, începând de joi, va oferi detalii privind dispersia cazurilor de Covid-19 în judeţele României, în buletinul zilnic publicat la ora 13. 

UPDATE:

GCS a transmis, joi, la ora 13, în premieră situaţia pe judeţe. Potrivit informării oficiale, în Bihor erau confirmate 39 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, din care 2 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

Citeşte pe această temă: DATE OFICIALE: 39 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, confirmate în Bihor!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON