URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2011, 15:26

A început Prima Casă 4

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima bancă participantă la programul Prima Casă 4, Banca Comercială Română, a început luni creditarea.

O noutate a acestei ediţii este că se pot înscrie în program nu doar cei care nu au nicio locuinţă, ci şi soţii care au o locuinţă cu o suprafaţă de cel mult 50 de metri pătraţi, cu condiţia ca aceasta să nu fie achiziţionată tot prin progamul Prima Casă.

În cadrul programului se pot achiziţiona locuinţe finalizate sau nefinalizate, aflate în diverse faze de construcţie, destinate achiziţionării după finalizare, sau locuinţe noi, destinate achiziţionării după finalizare construite în baza autorizaţiilor de construire eliberate după 22 februarie 2010. De asemenea, se pot construi locuinţe viitoare de către beneficiari individuali, în baza unei autorizaţii de construire eliberată după aceeaşi dată.

"Primul pas pe care trebuie sa îl facă o persoană care doreşte să achiziţioneze o locuinţă prin programul "Prima Casă" este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie. Consilierii BCR îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a creditului şi graficul de rambursare", se arată într-un comunicat al BCR.

Dobânda este variabilă şi este formată din Euribor la 3 luni plus o marjă de 3,75% pentru clienţii cu istoric în relaţia cu BCR (marja este de 3,95% pentru clienţii fără istoric). Pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în prezent este de 219,22 euro.

Clienţii trebuie să dispună de un avans de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei ori din costul de construire.

Banca acceptă până la trei coplătitori şi nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipată este zero.

Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, în numele şi în contul statului, având valoare determinată, iniţial egală cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate, respectiv la jumătate din valoarea acordată a creditului.

Solicitanţii de credit trebuie să constituie un depozit colateral însumând valoarea primelor trei rate lunare de dobândă şi să asigure locuinţa achiziţionată/construită din finanţarea garantată împotriva tuturor riscurilor. Drepturile derivând din poliţa de asigurare vor fi cesionate în favoarea Ministerului Finanţelor Publice şi a băncii.

În baza contractului de garantare încheiat cu FNGCIMM se va institui în favoarea statului român şi a băncii, proporţional cu procentul de garantare, o ipotecă legală de rang I asupra locuinţei, cu notarea în cartea funciară a interdicţiei de vânzare a acesteia pe o perioadă de 5 ani şi a interdicţiei de grevare cu alte sarcini.

Evaluarea imobilului are un cost de 300 lei (inclusiv TVA) pentru un apartament.

Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON