URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2009, 12:02

Ţeapă cu pedale

Ţeapă cu pedale "PLĂTIŢI BICICLETA!" Dacă în septembrie 2003, la inaugurarea pistei de biciclete de pe malul Crişului, se înghesuiau primarul Petru Filip, şefi din Primărie şi de la Protecţia Mediului, acum, la decontarea ţepelor date de firmele băgate în proiectul "Votaţi bicicleta", nu se mai aruncă nimeni
Ţeapă cu pedale NEGRI DE SUPĂRARE. Orădenii s-au cam ars cu Centrul de Afaceri Transilvania Oradea: la adresa din acte a asociaţiei funcţionează de mai bine de un an un... salon de brozat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul a fost aprobat, finanţarea a fost virată, banii s-au tocat pe prostii, iar apoi Comunitatea Europeană i-a cerut înapoi. Din buzunarul orădenilor!

Proiectul "Votaţi bicicleta!" a eşuat atât de categoric încât a devenit manual pentru toţi juriştii municipalităţii. La capitolul "aşa nu!"...

"Votaţi bicicleta!"

Proiectul "Votaţi bicicleta!" a fost unul dintre primele demarate de Primărie pe bani europeni. Început în 1999, când Oradea era condusă de liberalul Mihai Sturza, a fost materializat pe mandatul lui Petru Filip. Conceptul a fost oferit municipalităţii de către un amic al consilierului orădean Marcel Tarţa, bucureşteanul Adrian Relicovschi, care în schimb a cerut să fie implementat, fără licitaţie, prin firma sa, Folos Consulting. Cum formalităţile au decurs greoi, proiectul a fost demarat abia în februarie 2002, când a fost aprobat şi de Consiliul Local.

Pe scurt, Comisia Europeană punea la dispoziţia Primăriei 330.000 euro ca să încurajeze utilizarea mijloacelor de transport nepoluante şi să amenajeze piste de biciclete. La rându-i, Primăria contribuia cu circa 370.000 euro, pentru cumpărarea de calculatoare şi plata funcţionarilor.

11 Tarta.jpgConform înţelegerii, Folos Consulting a devenit manager în proiect, iar Centrul de Afaceri Transilvania Oradea (CATO) condus de Marcel Tarţa (foto), pe atunci consilier local, trebuia să se ocupe de mediatizare, Proiect Bihor trasa pistele de biciclete, iar Inspectoratul pentru Protecţia Mediului măsura scăderea poluării. Partenerii urmau să primească fiecare cam 50.000 de euro, iar Protecţia Mediului 81.000 de euro.

Banii înapoi!

Odată semnat contractul în vara anului 2002, Comisia Europeană a virat beneficiarului, adică Primăriei, un avans de 131.231 euro. Suma reprezenta 40% din valoarea proiectului, iar banii s-au împărţit între parteneri. Primăria a păstrat 88.400 euro, 36.000 euro a dat firmei Folos Consulting, iar CATO 24.000 euro.

După 6 luni, partenerii urmau să depună primul raport cu privire la cheltuirea sumelor. Dar în afară de văruirea unor artere din oraş şi botezarea lor drept piste de biciclete, de achiziţionarea unui panou cu leduri pe care se afişează noxele înregistrate cu o zi în urmă şi de cumpărarea a 150 biciclete cu GPS pentru a fi urmărite prin satelit, mare lucru nu s-a mai văzut din proiect. Aşa că UE şi-a cerut banii înapoi.

După verificări repetate, pe 3 iulie 2006 Comisia Europeană a trimis primarului Petru Filip o "notă de debit" prin care cerea returnarea a mai bine de jumătate din avansul plătit, adică 75.043 euro, cu penalităţi cu tot. Motivele? CATO n-a putut prezenta documente justificative pentru cheltuielile de personal şi a încercat să deconteze alimente, benzină, telefoane, mese la restaurant şi cazări la hotel pentru Marcel Tarţa. Adică lucruri fără legătură cu promovarea mersului pe bicicletă! Iar Folos a luat şi ea banii, apoi gata, nu s-a mai implicat în proiect. "Calitatea slabă a serviciilor prestate nu justifică plata niciunui ban", se menţionează în nota de plată trimisă de experţii europeni.

Fură şi fugi

11 Jarca.jpgBIHOREANUL a aflat că deşi municipalitatea a plătit banii către UE încă în iulie 2006, nu şi-a recuperat nici acum paguba de la firma lui Tarţa şi de la Relicovschi. În total, 36.000 de euro. "Am deschis acţiune la Tribunal pentru recuperarea sumelor, dar nu s-a ajuns la fondul cauzei. Instanţa ne-a pus de cinci ori să facem dovada că am citat CATO să se prezinte la proces", spune Horia Jarca (foto), directorul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO), structura care s-a ocupat de proiect.

Jarca spune că CATO, al cărui director general este Marcel Tarţa, nu poate fi citată pentru simplul fapt că... legal, nu există! "Tribunalul ne-a comunicat că în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, CATO nu există, şi nu figurează nici ca firmă la Registrul Comerţului", spune Marioara Roşan, şeful Serviciului Juridic al AIO.

Cum pentru recuperarea sumelor de la CATO şi Folos Consulting a fost deschis un singur dosar, nici firma bucureşteană nu a ajuns în faţa instanţei. Iar întrucât cauza s-a tot amânat, acum instanţa vrea să închidă dosarul. "Ni s-a sugerat că dreptul Primăriei de a revendica banii ar fi prescris fiindcă au trecut 7 ani de la efectuarea plăţilor. Dar UE ne-a cerut banii înapoi în 2006", spune Roşan.

Ţap ispăşitor

Reprezentanţii Primăriei spun că dacă AIO pierde procesul, vor cere ca recursul să fie judecat la o altă Curte de Apel din ţară. "Aici e vorba de persoane publice. Directorul CATO, Marcel Tarţa, este acum consilier judeţean, îl vezi oriunde, numai pentru proces devine de negăsit", spune Jarca. Ce-i drept, nici BIHOREANUL n-a reuşit să dea de el. Are toate telefoanele închise, iar la sediul CATO din bulevardul Decebal 15 funcţionează acum un magazin şi un... solar.

11 Bolos.jpgLucrurile nu se vor opri totuşi aici. Dacă nu reuşeşte să-şi recupereze banii de la Tarţa şi Relicovschi, municipalitatea se va îndrepta împotriva funcţionarilor implicaţi în proiect. "Cineva trebuie să plătească. Nu se poate să închei un contract cu o asociaţie fără să verifici dacă aceasta există legal sau nu", spun surse din conducerea municipalităţii. Cum singurul rămas în Primărie este Marcel Boloş (foto), fost director economic al AIO, în prezent şeful Direcţiei de Dezvoltare Durabilă, acesta pare victimă sigură. Chiar dacă spune că nu are nicio vină: "Noi avem un contract semnat de Marcel Tarţa, ca director al CATO, municipalitatea a dat în judecată Centrul, nu văd de ce să plătesc eu în locul lui".

În aceeaşi situaţie sunt însă toţi orădenii, pentru că au plătit din buzunarul lor banii ceruţi înapoi de Comisia Europeană. Ca de obicei, unii au comandat distracţia acum 6 ani, iar alţii plătesc, azi, pagubele!


"Proiectul „Votaţi, bicicleta!" a fost una din cele mai proaste afaceri ale Primăriei. Nu pot spune dacă deschidem proces împotriva vreunui funcţionar, că nu vreau să stric nimănui sărbătorile"

primarul Ilie Bolojan


BICICLETE PE JANTĂ
Salvaţi ce se mai poate!

De pe urma proiectului "Votaţi bicicleta!" Primăria s-a ales cu un panou cu leduri, câteva trasee pentru biciclişti văruite pe marginea drumului şi 95 de biciclete cu GPS ţinute într-un depozit. Celelalte 55 au fost împărţite pe la instituţii cum ar fi Poliţia, Protecţia Mediului, Gardienii Publici şi Universitatea Oradea, care nu le folosesc. "Când terminăm inventarul vom găsi o soluţie pentru a le da pe bază de semnătură instituţiilor care au nevoie de ele", spune Horia Jarca.

Dacă bicicletele mai pot fi folosite, în schimb, pistele nu pot fi extinse. Legislaţia rutieră permite amenajarea lor doar dacă banda de circulaţie pentru maşini este de cel puţin 3,5 metri şi există spaţii de siguranţă lângă trotuare, ceea ce în Oradea nu se întâmplă.

Pistele au fost vopsite pe Aleea Emilian Chitul (între Piaţa Decebal şi Podul Ferdinand) şi porţiunea de la Parcul Bălcescu spre Universitate, pe câteva străzi lăturalnice spre Parcul 22 Decembrie, cu ieşire în Cantemir, şi continuă până în capătul cartierului Nufărul. Pe trotuar, printre pietoni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Tarta Tarta mi-ai furat speranta....
Postat 23 Decembrie 2009, 00:55 de kbm
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON