URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Decembrie 2012, 14:22

Olimpicii internaţionali către Ecaterina Andronescu: Ne simţim umiliţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

30 de foşti şi actuali olimpici internaţionali au semnat vineri, 30 noiembrie, o scrisoare deschisă adresată premierului şi ministrului Educaţiei în care spun că sunt mâhniţi pentru lipsa de recunoaştere a rezultatelor obţinute de ei în anul şcolar 2010-2011. Olimpicii îi amintesc ministrului Educaţiei că au trecut patru luni de când le-a promis că-i va premia, dar până acum nu s-a întâmplat nimic.

Tinerii mai arată că mulţi dintre ei studiază în străinătate şi se simt umiliţi de replica dată de Ecaterina Andronescu atunci când i-a aşteptat la aeroport pe olimpicii de la astofizică. Ministrul le-a spus atunci olimpicilor că ei nu sunt la fel de apreciaţi ca sportivii pentru că majoritatea optează să plece la studii în străinătate.

Secretarul de stat, Stelian Fedorca, a declarat pentru gandul că vinovat pentru nepremierea olimpicilor din 2011 este fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. "Problema este de legalitate pentru că nu putem să dăm nişte bani retroactiv, ţinând cont că în 2011 legea nu permitea ca profesorii să fie premiaţi, ci numai elevii. Atunci cineva de la minister, Oana Badea sau Daniel Funeriu, au zis că ori premiem pe toată lumea, ori pe nimeni. Aşa am ajuns în situaţia asta. Încercăm să găsim o posibilitate de premiere, dar este destul de dificil pentru 2011", a declarat Stelian Fedorca.

Secretarul de stat le spune olimpicilor că vor fi premiaţi de următorul parlament. "Probabil că în parlamentul următor va exista o iniţiativă legislativă prin care să-i premiem pe olimpicii din 2011. Am vorbim cu colegii mei să găsim o soluţie, alta decât ce am încercat până acum. Nu am renunţat la această ideea", a precizat Fedorca.

Scrisoarea deschisă a olimpicilor este a doua de acest fel. În august, profesorul Radu Gologan, coordonatorul lotul naţional de matematică, adresa o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta şi preşedintelui înterimar Crin Antonescu, în care se declara "umilit" şi "revoltat".

Scrisoare trimisă de elevi:

Domnule Prim-Ministru,
Doamnă Ministru al Educaţiei,

Suntem un grup de foşti si actuali olimpici internaţionali, dezamăgiţi de lipsa de respect pentru performanţa in educaţie. Este imposibil ca după aproape un an si jumătate să nu primim niciun semn de recunoştinţă pentru lobbyul adus României la olimpiadele internaţionale la care am participat in anul 2010-2011. Pe cât de mândri am fost că am reprezentat cu success România la nivel mondial, pe atât de mâhniţi suntem de lipsa de reacţie a Ministerului Educaţiei si a Guvernului României in ceea ce priveşte recunoaşterea meritelor noastre şi ale profesorilor noştri. In ultimii ani, România s-a clasat printre cele mai puternice ţări europene ca urmare a rezultatelor obţinute de noi şi de colegii noştri la numeroasele olimpiade la care am participat.

Fără o motivaţie clară, in anul şcolar 2010-2011 Ministerul Educaţiei nu a mai organizat Festivitatea de Premiere a Olimpicilor Internaţionali, o tradiţie începuta in anul 1990. Până în
2010, această Premiere a avut loc in fiecare an la sfârşit de noiembrie/început de decembrie. Anul trecut însă, după ce a fost amânată până in luna iulie, în momentul în care unii dintre
noi erau deja în tren în drum spre festivitate, am fost anunţaţi ca totul se amâna "pe termen nedefinit". Niciun motiv, nicio scuză, nici măcar un "mulţumesc frumos".

După o altă scrisoare deschisă a coordonatorului Lotului Naţional de Matematică, domnul Profesor Dr. Radu Gologan, dumneavoastră, doamnă Ministru al Educaţiei şi dumneavoastră,
domnule Prim Ministru, aţi promis ca veţi găsi o soluţie. Au trecut însă 4 luni de atunci, multe telefoane date pentru a verifica situaţia premiilor, şi multe discuţii purtate cu experţi în legislaţia României, care ne-au spus de nenumarate ori că nu exista niciun motiv pentru a nu ni se acorda premiile meritate.

In luna august însa, am aflat chiar de la dumneavoastră, doamnă Ministru al Educaţiei, motivul pentru care Festivitatea nu a fost organizată. La întoarcerea Lotului României pentru Olimpiada Internaţionala de Astronomie si Astrofizică din Rio de Janeiro, Brazilia, ne-aţi spus ca noi nu suntem la fel de apreciaţi ca olimpicii sportivi pentru că majoritatea colegilor noştri opteaza să îşi continue studiile superioare in străinatate. Printre noi se afla şi tineri care studiază in afara ţării şi care se simt profund umiliţi de replica dumneavoastră.

Reprezentăm România la unele dintre cele mai mari universităţi din lume si credem că munca şi eforturile noastre sunt unul dintre cei mai importanţi factori în promovarea imaginii României în străinatate.

Nu acceptăm să fim generaţia neglijată si nici ca eforturile profesorilor noştri să rămână uitate. Ştim că suntem o generaţie de tranziţie politică si impas economic, însa considerăm că asta nu ar trebui să afecteze sistemul educaţional si că respectul pentru perfomanţă trebuie să rămână o prioritate.


Cu stimă,
Foşti si actuali olimpici internaţionali.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
studiati in strainatate
doar nu va asteptati sa primiti vreun semn de apreciere sau recunostinta de la niste haimanale de politicieni care si au facut studiile la fara frecventa prin metoda copy-paste............
Postat 02 Decembrie 2012, 16:08 de olimpicilor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON