URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 31 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 17 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare Euroins, aspect foarte discutat în spațiul public. Cu toate acestea, nici comunicatele oficiale, nici știrile de presă nu prezintă întreaga realitate a acestui act, astfel încât se pot crea confuzii în practică, majoritatea fiind, evident, profitabile statului, care „scapă” de niște datorii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
13 Martie 2023, 18:05

Accident între un tren de pasageri și unul încărcat cu mașini în România, din vina unui mecanic. CFR a dat inițial o informare greșită (VIDEO)

Accident între un tren de pasageri și unul încărcat cu mașini în România, din vina unui mecanic. CFR a dat inițial o informare greșită (VIDEO) (sursa foto: www.cronicadeteleorman.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două trenuri, unul cu 280 de călători care circula pe ruta Arad - București și unul de marfă, încărcat cu mașini Ford aflat în drum spre portul Constanța, s-au lovit luni dimineață în Teleorman.

După ce inițial CFR a prezentat o altă versiune a evenimentelor, care excludea un impact între cele două garnituri, luni după amiază, la aproximativ 10 ore după accident, atât directorul Agenției de Investigație Feroviară, Laurențiu Dumitru, cât și directorul CFR, Traian Preoteasa, au anunțat că a existat, de fapt, o ciocnire violentă a trenurilor, provocată de o eroare imensă a mecanicului celui de călători, care n-a oprit la culoarea roșie a unui semafor.

Trei vagoane deraiate, mașini pe șine

Impactul dintre cele două trenuri s-a petrecut în dimineața de luni, în jurul orei 4 dimineața, la intrarea în stația Roșiori - Nord, și a făcut ca trei vagoane ale celui de marfă să deraieze, iar mai multe mașini să cadă pe calea și în jurul căii ferate. 

Într-o primă informare, Compania Națională de Căi Ferate n-a pomenit de vreun impact, susținând, din contră, că acesta nu s-ar fi produs și că „două vagoane din compunerea unui tren privat de marfă au deraiat și unul s-a răsturnat”, iar „din primele informații, trei pasageri din trenul IR 1822 Arad - București Nord, aflat în spatele trenului de marfă deraiat, în momentul frânării de urgență a trenului s-au lovit, aceștia fiind preluați de echipaje medicale”. 

Ciocnire „violentă”

După câteva ore, Laurențiu Dumitru, directorul Agenției de Investigație Feroviară, a afirmat că trenul de pasageri l-a lovit „violent” pe cel de marfă. 

„Nu vorbim de ipoteze. Putem spune ce s-a întâmplat. La ora 3.55 un tren de călători care circula pe ruta Arad-București Nord, la intrarea în stația Roșiori Nord, a ajuns din urmă un tren de marfă încărcat cu mașini Ford. În urma acestei ajungeri din urmă și tamponări violente fiind deraiate ultimele trei vagoane din trenul de marfă”, a declarat Laurențiu Dumitru, directorul Agenției care cercetează cauzele accidentului la Digi24.ro. Acesta a adăugat că mecanicul trenului de pasageri a trecut pe semnalul roșu de cale ferată.

În trenul de călători se aflau 280 de pasageri. 

Conform ISU Teleorman, 12 persoane au fost rănite: patru persoane au ajuns la spital, iar celelalte opt au primit îngrijiri la locul incidentului şi nu s-a impus transportul lor la Urgențe. 

Șeful CFR: Mecanicul n-a oprit la semaforul roșu

Ulterior, și Traian Preoteasa, directorul general al CFR Călători, a declarat în emisiunea „România în Direct” de la Europa FM că incidentul feroviar din Teleorman s-a petrecut din vina mecanicului, care nu a oprit la semnalul roșu.

„Vin de la Roșiori, de la locul faptei și am văzut cu ochii mei ce s-a întâmplat. A fost un tren de călători în spatele unui tren de marfă și aici este prima eroare, un tren de călători nu merge niciodată în spatele unui tren de marfă, dar asta este o altă problemă, și un mecanic care spune că a văzut semnalul roșu și a mers puțin mai încet sperând să i se facă verde în continuare. Nu mă întrebați detaliile, le va da dânsul, este o echipă de anchetă a autorității de investigare.”

Preoteasa a afirmat că mecanicul n-ar fi oprit trenul, ci ar fi ales să meargă încet crezând că se va schimba culoarea semaforului: „Din punct de vedere tehnic existau toate premisele ca trenul să se oprească în spațiu util, mecanicul a mers mai departe pe răspunderea lui izolând practic sistemul de siguranță, mergând încet crezând că se face verde. Între timp a observat că nu i s-a făcut linie liberă, a frânat și de aia s-a întâmplat un incident minor.”

Șeful CFR susține că nu s-ar fi putut întâmpla un „incident major”, căci trenul ar fi fost frânat de sistemele de siguranță. 

Compania Națională de Căi Ferate a trimis la 10 ore de la petrecerea accidentului și o nouă informare în care evenimentul este descris ca un accident provocat din cauza unui mecanic.

Compania a rectificat, astfel, ceea ce publicase inițial, întărind, practic, spusele șefului CFR Călători la Eurpa FM privind felul în care s-au derulat evenimentele.

Reevaluare a personalului

Totodată, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Rodrigo Maxim, a afirmat pentru Libertatea.ro că mecanicul trenului de pasageri nu era încă suficient de bine pregătit. 

Pe de altă parte, Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a declarat luni, la Digi24, că va fi declanșată o reevaluare a personalului de siguranță feroviară, din ordinul ministrului. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Acolo unde nu a...
...oprit acel mecanic, după primul stâlp locomotiva se frânează automat deoarece este un sistem bun pe linii, cei care nu știu despre siguranța pe căile ferate să se abțină, cercetările de multe ori sunt eronate date cu intenție de a acoperii alte greșeli ale impegatului de la biroul de mișcare, acolo se poate vedea totul prin beculețele aprinse, se știe de la comandă unde se află trenul, dacă un tren nu respectă semnalul se dă prin stație, tren fugit, și imediat se cei de la comandă iau în primire problema, doar dacă și pe funcțiile respective stau niște găinari numiți prin cumetrii cu diplome 0, atunci se mai pot întâmpla errori.
Postat 15 Martie 2023, 23:24 de Morometul
R. C. A.
Clienții Ford își vor putea ridica mașina gata lovită... Cu RCA - ul va fi mai greu.... Căile furate române...
Postat 14 Martie 2023, 13:57 de gogu
Demisiile.
Faptul ca la o ciocnire de 2 tenuri nu sunt capabili sa recunoasca aceasta ciocnire decat dupa ce vad la fata locului i-i face total incompetenti ca manageri. Auzi... nu se putea intampla accident major ca se activau franele. Dupa accident? De ce nu au functionat asa inainte de accident? Nu se putea intampla pana... surprinzator, s-a intamplat. Luati-va de mana cu grecii si lasati-ne.
Postat 13 Martie 2023, 19:21 de nihil
Pelerina dupa ploaie
La noi toate evaluările, verificarile si re-evaluarile se fac dupa accidente, dezastre. Vezi Colectiv, vezi poduri prabusite, vezi accidentul asta.
Postat 13 Martie 2023, 19:04 de corm16
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5545 RON
  • 1 EUR = 4.9485 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON