URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2022, 16:18

A „plouat” cu dosare penale și amenzi în Bihor. Doi şoferi, prinşi drogați la volan într-o singură noapte (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi şoferi bihoreni au fost prinşi de poliţişti sub influenţa drogurilor la volan, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Prinşi în Oradea şi Păuşa

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, cei doi au fost opriţi în trafic sâmbătă în jurul orei 00:30, în cadrul unei acțiuni de amploare de verificări în trafic.

"Pe strada Primăriei din municipiul Oradea a fost depistat în trafic un bărbat de 31 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, existând suspiciunea că s-ar fi aflat sub influenţa substanţelor cu efect psihoactiv, după rezultatul pozitiv obţinut la testarea rapidă de drog", se menţionează în comunicatul transmis duminică.

În acelaşi interval, de această dată, pe un drum comunal din afara localităţii bihorene Păuşa, „a fost depistat în trafic un tânăr de 20 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, existând suspiciunea că s-ar fi aflat sub influenţa substanţelor cu efect psihoactiv, după rezultatul pozitiv obţinut la testarea rapidă de drog".

În ambele cazuri au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii prezenţei în organism a substanţelor cu caracter psihoactiv şi s-a deschis dosar penal.

Şi băut şi fără permis!

Tot cu dosar penal s-a ales şi un bărbat de 32 de ani din Oradea care a fost oprit în trafic sâmbătă la ora 03:02. Conducătorul auto avea o concentraţie alcoolică de 0,76 mg/l alcool pur în aerul respirat și nici nu avea permis.

"La solicitarea legală a poliţiştilor, cel în cauză a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. De asemenea, în urma verificărilor efectate de poliţişti, s-a constatat că bărbatul nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule", se menţionează în comunicatul IPJ Bihor.

Astfel, șoferul a și fost reținut, pentru 24 de ore, de polițiști, el fiind anchetat acum - sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea - pentru conducerea pe drumurile publice fără permis de conducere şi refuzul de prelevare de probe biologice.

Conduşi de alcool

Cazul orădeanului este departe de a fi singular. În cursul zilei de sâmbătă poliţiştii rutieri au depistat în trafic, pe Calea Bihorului, un bărbat de 28 de ani care conducea fără permis având o concentraţie alcoolică de 0,90 mg/l alcool pur în aerul respirat, iar pe Bulevardul Dimitrie Cantemir un şofer din Macedonia cu o concentraţie alcoolică de 0,84 mg/l.

În aceeaşi zi a mai fost depistat în trafic, pe strada Corneliu Baba, un şofer având o concentraţie alcoolică de 0,73 mg/l, iar pe drumul judeţean Abrămuţ - Sânlazăr un bărbat de 52 ani care prezenta o concentraţie alcoolică de 0,77 mg/l în aerul respirat.

Celor patru şoferi le-au fost recoltate probe în vederea stabilirii alcoolemiei.

"În fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continua", se menţionează în comunicat.

Cu 130 kilometri la oră!

Tot sâmbătă, de data aceasta pe strada Matei Corvin, doi şoferi s-au ales cu permisele de conducere suspendate pentru viteză.

În primul caz poliţiştii Biroului Rutier Oradea au depistat în trafic un tânăr de 20 de ani, din Sântandrei (Bihor), "în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 130 de km/h, înregistrată radar, pe un sector de drum cu limita legală de viteză de 50 de km/h".

În cel de-al doilea caz un tânăr de 19 ani din Roşiori (Bihor) a fost depistat în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 122 km/h înregistrată radar, pe un sector de drum cu limita legală de viteză de 50 de km/h".

Pentru că au depăşit limita legală cu peste 71 km/h, ambii şoferi au fost sancţionaţi contravenţional cu 9 – 20 puncte amendă şi suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice timp de 120 de zile.

Amenzi de 115.500 lei

Potrivit IPJ Bihor, în cadrul acţiunii desfăşurate vineri şi sâmbătă au fost efectuate 920 de testări cu aparatul etilotest şi 11 testări cu aparatul drugtest.

Ca urmare a abaterilor constatate în trafic au fost aplicate 281 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 115.475 de lei.

Totodată, ca măsură complementară, poliţiştii au reţinut 46 de permise de conducere şi 21 de certificate de înmatriculare.

"Din totalul sancţiunilor aplicate, 137 au fost pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 34 de sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, 21 de sancţiuni au fost aplicate pentru conducere sub influenţa alcoolului", a mai transmis IPJ Bihor.

În acţiunea desfăşurată în Oradea şi localităţile învecinate au fost implicaţi 47 de poliţişti de la Biroul Drumuri Naţionale şi Europene - Serviciul Rutier, Biroul Rutier Oradea, Biroul de Ordine Publică Oradea, Poliţia staţiunii Băile Felix, Secţia 5 de Poliţie Rurală Oradea, Secţia 3 de Poliţie Rurală Biharia şi Biroul Rutier Beiuş.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Melitia pune carul inaintea boilor
Rolul principal ar trebui sa fie cel de PREVENIRE, nu de sanctiunare a abaterilor. Cazul pustilor care au gonit prin oras cu peste 120km/h. Numai intamplarea si nu militistii a facut sa nu avem accidente. Daca soselele ar fi patrulate constant si nonstop de echipaje de la rutiera cu autospeciale INSCRIPTIONATE, numarul celor care incalca regulile de circulatie ar scadea semnificativ. Peste tot in lume principalul mijloc de preventie este organul, nu radarul, nu camerele.Radarul si camerele sunt pt. a strange bani de la fraieri. Oricare sofer, din oricare tara, cand vede masina de melitie ridica piciorul de pe acceleratie, casca ochii cat cepele si circula cu multa atentie, grijuliu sa nu incalce regulile. La noi nu preventia e scopul, la noi militistii au plan de amenzi!
Postat 11 Iulie 2022, 09:02 de pinonel
Asta e prevenție sau adunare bani la buget?
Încă în România nu există camere la semafor care să amendeze dacă treci pe roșu sau radare fixe. Atunci când vom avea, putem zice că se previn accidente. Atunci când vom avea autostrăzi fără să mergi cu frică că întâlnești o căruță, tractor sau biciclist după curbă atunci vor scădea numărul se victime. Da, s-au prevenit posibile accidente comise de cei băuți, drogați sau teribiliști, dar avem nevoie de măsuri mai dure și de soluții preventive pentru a preveni atâtea accidente care provoacă atâtea victime în țara asta. Știu, deja cer mult ținând cont că nici măcar nu avem opoziție în țara asta, sau ținând cont la câte lucruri s-au promis în ultimii 30 de ani....
Postat 11 Iulie 2022, 07:22 de Vio_427
Dar furnizorii de droguri unde-s
Interesant că tot apar cazuri de drogați la volan dar asta ridică mai multe probleme: 1) Poliția e dotată cu aparate de detectare a drogurilor ce deja indică că se așteaptă la o normalitate a acestor cazuri 2) Poliția nu oprește sau nu identifică sursa acestor droguri, furnizorul acestora prin chestionarea infractorilor prinși la volan. Nu mergem pe fir mai departe ca să nu spunem că drogurile, prostituția, furturile etc. fac parte din pachetul tradițional POLITICĂ+POLIȚIE+JUSTIȚIE. Fără astea 3 infracțiunile n-au cum să continue. Și continuă bine-mersi, din ce vedem.
Postat 10 Iulie 2022, 21:55 de georgemarian
Visul american
Dosar=renuntare la urmarirea penală Amenzi=neplatite.
Postat 10 Iulie 2022, 18:27 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON