URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot nu s-au putut dărâma clădirile de pe Avram Iancu și Evreilor Deportați, Primăria încearcă să lărgească străzile, în detrimentul copacilor și al locurilor de parcare. Cel mai nou proiect este transformarea în drum cu două benzi pe sens a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat și Atelierelor...
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Ianuarie 2023, 10:38

A murit Tereza Mózes, supravieţuitoare a Holocaustului, care a locuit zeci de ani în Oradea. Împlinise 103 ani

A murit Tereza Mózes, supravieţuitoare a Holocaustului, care a locuit zeci de ani în Oradea. Împlinise 103 ani (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Etnograful Tereza Mózes, supravieţuitoare a Holocaustului, care a locuit de zeci de ani în Oradea, a decedat, joi, în Israel.

Anunţul a fost făcut de mai mulţi apropiaţi ai acesteia, pe reţeaua de socializare Facebook, precum şi de Asociaţia evreiască Tikvah din Oradea. "Cu imensă tristeţe ne luăm rămas-bun de la prietena, mentorul nostru şi membrul onorific al Asociaţiei Tikvah, care a fost doamna Tereza Mózes", au scris reprezentanţii asociației.

Informaţia a fost confirmată BIHOREANULUI şi de Marius Stern, membru în Comunitatea Evreilor din Oradea şi apropiat al familiei. "Doamna Mózes a decedat ieri, iar astăzi (vineri - n.r.) are loc înmormântarea, la ora 10.30, în Tel Aviv", a spus acesta. 

Tereza Mózes s-a stabilit în urmă cu mai mulţi ani în Israel. În 6 noiembrie 2022 aceasta a împlinit venerabila vârstă de 103 ani. 

În perioada petrecută în oraşul de pe Criş, Tereza Mózes a lucrat ani de zile ca etnograf la Muzeul Ţării Crişurilor.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, în 2019, la Muzeul Evreilor din Oradea, 100 de orădeni, între care cei mai mulţi elevi, i-au urat "La mulţi ani!" şi au citit fragmente din cartea "Decalog însângerat".

Aceasta i-a ascultat pe toţi, prin intermediul unui apel video pe Skype.

Originară din Şimleu Silvaniei, Tereza Mózes s-a născut în familia lui Ignác Klärmann şi Mária (Szmuk), având trei surori, Ibi, Magda, Erzsi, şi un frate, David (Duci). În 1928, familia Klärmann s-a mutat la Oradea, micuţa Tereza având pe atunci 9 ani. Aici, a urmat cursurile Gimnaziului de Fete Evreiesc, apoi Liceul "Oltea Doamna".

A fost martora schimbărilor petrecute la nivelul oraşului între anii 1928-1944, transformări politice şi sociale, în urma cărora dintr-un oraş primitor, Oradea s-a transformat treptat într-un oraş ostil evreilor. A fost închisă în ghetoul din Oradea, iar mai apoi dusă pe rând în lagărele Auschwitz-Birkenau, în cele din Kaiserwald, Riga şi Stutthof. A fost închisă şi la Dörbek, un lagăr din nordul Poloniei.

Scăpată cu viaţă, Tereza Mózes a scris ulterior cartea "Decalog însângerat", precum şi volumul "Evreii din Oradea".

Tereza Mozes a fost căsătorită cu doctorul orădean Carol Mózes, care după al Doilea Război Mondial a întemeiat Şcoala locală de asistente medicale şi a semnat "Biblia" celor din domeniu, cartea "Tehnica îngrijirii bolnavului".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Respect?!
Fata de cine? De ungurii care au vanat-o ca pe un animal si au trimis-o la moarte? A scapat, dar a fost printre cei sub 1% care s-au intors. Reposteaza si lasa-i pe cititori sa aprecieze daca o respect sau nu!
Postat 20 Ianuarie 2023, 14:03 de pinonel
RE: Respect?!
În primul rând, respect pentru defunctă. Încearcă pe alte site-uri!
Postat 20 Ianuarie 2023, 17:55 de Moderator
@ct
Un fleac! M-au cenzurat!
Postat 20 Ianuarie 2023, 12:36 de pinonel
puțin respect
La o asemenea știre, un astfel de comentariu nu își avea locul.
Postat 20 Ianuarie 2023, 13:26 de Moderator
Pinonele,
Desi e greu sa ne flagelam pentru greselile altora, totusi ca natie avem si noi greselile noastre (desi nu s-au intamplat in Oradea nu inseamna ca nu s-au intamplat altundeva, deportarea evreilor bucovineni si basarabeni in Transnistria sub regimul Antonescu), nu cred ca decesul venerabilei doamne e un moment sa starnim apele.
Postat 20 Ianuarie 2023, 11:41 de User anonimizat
Evreii o rasa longeviva
Tot ma mir de multe ori, cum Evreii au in gena lor posibilitatea asta de a traii peste 100 de ani.
Postat 20 Ianuarie 2023, 11:16 de mmdaniel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5669 RON
  • 1 EUR = 4.975 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON