URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2023, 22:05

A murit teatrologul George Banu. „Suntem toți actori pe scena lumii”, spunea el la Oradea (VIDEO)

A murit teatrologul George Banu. „Suntem toți actori pe scena lumii”, spunea el la Oradea (VIDEO) George Banu la conferințele „Dilema Veche” din Oradea (sursa foto: Visit Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrologul român George Banu, fost profesor la Sorbona, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani, au anunțat Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român. 

„În panoplia marilor personalități”

„Cu adâncă tristeţe am primit vestea că marele om de teatru George Banu a murit astăzi, 21 ianuarie. A fost o onoare să îl cunosc pe cel a cărui voce a fost, în teatrul românesc şi european, printre cele mai respectate şi apreciate, un exemplu profesional demn de urmat pentru noi. George Banu a avut o activitate impresionantă şi se situează în panoplia marilor personalităţi ale acestui popor, care prin toată munca lor au onorat cultura română, iar nouă ne rămâne datoria de a-i cinsti memoria aşa cum se cuvine! Condoleanţe familiei şi tuturor celor apropiaţi! Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a transmis ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

„Ne luăm rămas bun de la George Banu, reputat scriitor, teatrolog și profesor universitar stabilit la Paris, membru de onoare al Academiei Române din 2013. Cu o bogată activitate didactică și editorială dedicate teatrului și o înclinație deosebită pentru estetica și teoria spectacolului, poetica teatrală sau istoria teatrului, George Banu a fost distins de-a lungul timpului cu numeroase premii și titluri academice sau de stat. Institutul Cultural Român i-a acordat, în martie 2018, Premiul de excelenţă în arte şi cultură”, a scris Institutul Cultural Român.

Oaspete în Oradea

În 2022, teatrologul a ajuns în două rânduri la Oradea. Întâi, în luna mai, în cadrul Conferințelor Dilema Veche, unde a vorbit despre volumul său „Viață și teatru pe Scena lumii”.

„Motivul (n.r. - din titlul cărții) este împrumutat de la Shakespeare. Suntem cam toți actori pe scena lumii. La un moment dat, actori și spectatori. Această dublă situație încerc să o restitui în micile mele texte. Uneori vorbesc despre întâlniri cu personaje, cum ar fi cele cu Marcel Iureș, că e aici (n.r. - invitat și el al conferințelor de la Oradea). Discuțiile cu artiștii pentru mine au fost întotdeauna foarte importante. Profesorii mei n-au fost cei cu diplomă de profesor, ci cei cu diplomă de prieteni. În această carte încerc să restitui experiențele afectuoase pe care le-am avut în teatru, iar, pe de altă parte, să vorbesc și despre teatralitatea lumii, despre oamenii politici care joacă personaje, despre contaminarea vieții de către teatru...”, spunea atunci George Banu. 

Apoi, în luna octombrie, George Banu s-a întors la Oradea în postura de invitat la Colocviile Muzeului Țării Crișurilor.

De asemenea, cu mai mulți ani în urmă, George Banu a contribuit la realizarea pe scena orădeană a trilogiei „În inima nopții”. 

„Am aflat astăzi cu tristețe că reputatul teatrolog George Banu a plecat dintre noi. Lumea teatrului a pierdut om valoros, de o cultură și o bunătate incomensurabile. Domnul George Banu a trecut mereu cu prietenie pragul Teatrului „Regina Maria” și a colaborat, alături de Gavriil Pinte și Monique Borie, la trilogia „În inima nopții”. Ne înclinăm! Odihnă veșnică!”, a transmis sâmbătă seara și Teatrul Regina Maria din Oradea. 

O carieră bogată

Născut la 22 iunie 1943, în București, George Banu a urmat cursurile Academiei de Teatru din București, iar din anul 1974 s-a stabilit în Franța, unde a continuat cariera universitară începută în România.

În 1981, a publicat volumul de referință „Costumul de teatru”, precum și cartea „Brecht ou le petit contre le grand”, care va primi Premiul Criticii dramatice pentru cea mai bună carte de teatru a anului. Câțiva ani mai târziu, în 1984 și 1990, a obținut, din nou, același premiu, pentru „Le théâtre, sorties de secours” și „Le Rouge et Or”.

Între anii 1990-2000, a fost directorul artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor, iar între anii 1994-2001 a fost președintele Asociației Internaționale a Criticilor.

George Banu a primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța; a obținut premiul de excelență UNITER și Premiul Prometeu 2007.

A fost președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și a primit titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor universități din Europa. Cărțile sale au fost publicate de cele mai mari edituri pariziene și au fost traduse în numeroase limbi.

El este și autorul unei trilogii plasate la confluența dintre teatru și pictură: „Le Rideau ou la fêlure du monde” (1997), „Cortina sau fisura lumii” (Humanitas, 2012), „L'Homme de dos” (2000), „Spatele omului” (2008) și „Nocturnes” (2005). Opera sa critică este dedicată regiei moderne și personalităților precum Brook, Strehler sau Grotowski.

A condus revista „Alternatives Theatrales”, iar în martie 2013 a primit poziția de membru de onoare al Academiei Române. A fost desemnat de asemenea cetățean de onoare al orașelor Bologna și São Paolo, obținând și Premiul de Onoare al AICT (2006) și Premiul Special al Festivalului Shakespeare (2012).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON