URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2020, 11:25

A murit Ovidiu Ținca, fost cap al Securității și al SRI, ani în șir decan al Facultății de Drept din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colonelul (r) Ovidiu Ținca, fost cap al Securității comuniste, instalat după revoluție de Virgil Măgureanu la conducerea Centrului Operativ Zonal al SRI și de fostul rector Teodor Maghiar la șefia Facultății de Drept din Oradea, a încetat din viață luni, în urma unui infarct, la numai două luni după decesul unui alt cunoscut șef al Securității Bihor, col (r) Dumitru Ogășanu.

Potrivit profesorului Valentin Mirişan, decanul Facultăţii de Drept, Ţinca avea 79 de ani, era văduv şi a murit acasă. "A mai avut ceva probleme în trecut, a mai făcut două infarcturi, dar trecuse peste. L-am văzut chiar săptămâna trecută şi de sărbători, chiar ne-am zis că se ţine bine", a declarat Mirişan, marţi, pentru BIHOREANUL. În memoria defunctului, facultatea orădeană a arborat steagul negru.

Fost decan al Facultăţii de Drept între anii 1992 şi 2004, Ţinca a fost un personaj notoriu și controversat, care a ajuns în ierarhia poliției politice comuniste șef adjunct al Securităţii Bihor şi şef de serviciu al Securităţii Cluj, unde s-a ocupat inclusiv de problema disidenților politici Doina Cornea și Iulius Filip.

La scurt timp după revoluție, în 1995, în ciuda trecutului de torționar, el a fost reactivat de fostul director SRI Virgil Măgureanu şi instalat la comanda Centrului Operativ Zonal SRI, coordonatorul secţiilor judeţene ale "noii Securităţi" de pe graniţa de vest.

Colonelul Ținca lua astfel locul unui alt personaj controversat al serviciilor secrete, col. Dumitru Ogăşanu, fost şef al Securităţii Bihor, care a plătit cu funcţia faptul că nu asigurase suficienta conspirativitate a încălcării "oficializate" a embargoului iugoslav prin implicarea SRI. Și Ogășanu a încetat din viață la finele lunii noiembrie 2019, fiind deplâns de numeroși foști camarazi din serviciile secrete.

Atât Ogășanu, cât și Ținca au fost "recuperați” inclusiv ca și cadre didactice la Universitatea din Oradea, de către fostul rector Teodor Maghiar, exponent de frunte și el al fostei nomenclaturi comuniste.

În ciuda cumulului nefiresc de funcții, Ovidiu Ținca a deținut simultan atât funcţia de coordonator zonal al serviciului secret, cât și pe cea de decan al Facultății de Drept, remarcându-se în ambele prin exigența și duritatea sa, inclusiv prin abuzuri, acțiuni de poliție politică, respectiv favoritisme și notări arbitrare.

Ambii capi ai Securității bihorene, Ogășanu și Ținca, au avut pe numele lor decizii ale Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității, confirmate prin sentințe judecătorești, care atestau calitatea lor de lucrători ai Securității în sensul de ”polițiști politici”, chiar dacă acestea au venit târziu și nu le-au afectat în niciun fel carierele.

Deși s-au apărat invocând faptul că ar fi respectat "instrucțiunile” epocii comuniste și și-ar fi făcut datoria profesională, atât CNSAS cât și judecătorii au concluzionat că, prin măsurile luate în mai multe dosare, au afectat drepturile și libertățile fundamentale ale unor oameni care nu puneau în niciun fel în pericol siguranța națională, violându-le intimitatea și pricinuindu-le greutăți.

Citiți pe aceeași temă: Securist cu "diplomă": Fostul decan de la Drept, Ovidiu Ţinca, catalogat securist care a făcut poliţie politică

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
YouTube
Zalmoxis, The God of Geto-Dacians
Postat 22 Ianuarie 2020, 11:06 de 1234
RIP
dumnezeu sa-l odihneasca ... in ...
Postat 21 Ianuarie 2020, 23:05 de recalcitrant
Iredentistii isi ling ranile
Urla revizionistii la luna, ca si cainii, insa e in zadar. Urla a paguba.
Postat 21 Ianuarie 2020, 22:51 de 232
1977
Care este valoarea ta umană dacă in ochii oamenilor ai rămas un torționar care a trăit toată viața din banii statului cu mii de euro pensie și salariu... in urma ta a rămas doar mizerie. Acum vei fi judecat după faptele tale!
Postat 21 Ianuarie 2020, 13:28 de 1977
mutra asta trădează un IQ minimal, nu-i de mirare că au tras la Revoluție
În și până în 89 au omorât români, apoi s-au ascuns câteva zile ca șobolanii, apoi au revenit în pozițiile cheie, apoi au parvenit în toate posturile publice, apoi au căpușat economia României, apoi cu banii adunați au devenit capitaliștii care au călărit prostimea, apoi au urcat în poziții politice, apoi au făcut legi ca să scape de faptele lor penal-criminale la adresa românilor, apoi dau pe rând ortu-popii, apoi beizadelele lor cheltuie averile jecmănite de pe spinarea românilor fraieriți, apoi tot beizadele astea conduc din slujbe publice, conduc din funcții politice, vorbesc din televiziuni pro-sovietice și scriu în publicații extremiste. Și toate astea pentru că noi le dăm voie...
Postat 21 Ianuarie 2020, 13:28 de decalog
Iohannis si Kovesi
Coleg si prieten cu Augustin Lazar,tortionarul sustinut la putere de Iohannis si Kovesi !
Postat 21 Ianuarie 2020, 13:05 de bogdan1
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON